bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Obránce s hladem po gólech, Brent Burns nejlépe bodujícím bekem Žraloků

1. února 2015, 12:44

Martin Schwarz

Mnoho hráčů v zámořské soutěži má speciální talent, který trenérům jednotlivých klubů umožňuje přesunout takové muže do míst na kluzišti, kde normálně nepůsobí. Třeba jen změna z pravého křídla na levé nemusí sednout úplně každému. Brent Burns, obránce San Jose Sharks, ovšem takové trable nezná. Nejen, že se dokáže prosadit z jakéhokoliv prostoru mezi mantinely, zažil i „předelání“ z útočníka na obránce. Věřte či ne, Burnsovi kvete hokejová pšenka dále, což Žraloci pochopitelně kvitují. Není náhodou, že vysoký borec zůstává nejlépe bodujícím bekem svého výběru.

Tak schválně, chtěli byste vykonávat v kalifornském klubu roli obránce? Jako fanoušek National Hockey League asi ano, protože jen vstup na ledovou plochu, v rámci nejlepší hokejové soutěže světa, by se stal nezapomenutelným zážitkem. Ale být v pozici jednoho z beků NHL, který chce táhnout mančaft ze zadních řad, pak už byste dumali. Sharks totiž jednoho pravidelně bodujícího obránce vlastní, není radno jej podceňovat po žádné z herních stránek. Brent Burns je schopen odstavit soka od puku za jakékoliv situace, ale také přidat gól do sbírky v momentě, kdy kádr není zrovna v pohodovém rozpoložení.

Stačí nakouknout do kolonek loňské dlouhodobé sezóny. V základní části 2013/2014 pro sebe Burns uzmul dvaadvacet branek, takový počin mu přiřadil čtvrtou nejlepší bilanci v počtu vstřelených gólů San Jose Sharks. Více puků za gólmany nasázeli pouze Joe Pavelski, Patrick Marleau a Logan Couture, hlavní tahouni celku v tyrkysovém. Přechod zpátky do obrany však nikterak výrazně neubral na Burnsově palbě. Již nyní, chvíli po polovině základní části ročníku 2014/2015, čítá vysoký vousáč na kontě jedenáct branek. Při podobném tempu tak má šanci minimálně vyrovnat svůj loňský brankostroj. „Po návratu do útoku jsem musel začít trochu jinak bruslit a dýchat. Ale zvykl jsem si,“ pronesl Burns při jeho zkoušce vepředu. Teď ale zase válí na beku.

Urostlý Kanaďan dostal za své nelehké úkoly, jež mimochodem zvládá nadměrně dobře, zaslouženou odměnu. Jako jediný byl z družiny San Jose vybrán pro All-Star Game 2015. Ze zápasu přeplněného hvězdami navíc neodešel s prázdnýma rukama, stačil vstřelit jeden gól a na další přihrál. I když figuroval ve výběru, jenž nakonec neodešel z divoké přestřelky vítězně, tedy v dresu Team Foligno

Burns miluje celým srdce lední hokej, v němž tolik vyčnívá. Ale oblíbil si i jiné sporty, třeba cyklistiku. Za běhu letní pauzy bezpochyby patří k těm, kdo nabírají nejvíce sil mimo ledovou plochu. A tak potom není divu, s jakou lehkostí bourá ostatní hráče u mantinelu. Nikdo se nemůže divit, jestli často usměvavého Brenta jednou nanovo uvidíme v útočném poli, ať už to bude v barvách San Jose Sharks či nikoliv. Trenéra Todda McLellana přesvědčil Burns dostatečně o umění na modré čáře, avšak i jako pravá ruka proslulých forvardů. Kupříkladu Joe Thorntona. Nemluvě už o skvělé morálce, vždyť právě Burns si „vzal pod křídlo“ českého mladíka Tomáše Hertla, když odchovanec pražské Slavie zavítal do Kalifornie vůbec poprvé.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.