bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Obr Chára v Bostonu učí mladíky. Po Hamiltonovi a Carlovi si vzal do parády i McAvoye

21. listopadu 2017, 10:00

Vojtěch Balon

Slovenská žijící hokejová legenda Zdeno Chára si v NHL kroutí už svou dvacátou sezónu a za tuto dobu prožil opravdu hodně. V polovině devadesátých let se trenčínský rodák učil od zkušenějších, pak prožil nejplodnější léta své kariéry a v posledních sezónách především předává své zkušenosti dál. A znamenitě.

Po přestupu z Ottawy do Bostonu v roce 2006 Chára odehrál několik sezón prakticky výhradně po boku zkušeného Dennise Seidenberga, až po ústupu německého beka ze slávy dostali tuto jedinečnou možnost další. Ze spolupráce s dvoumetrovým zadákem těžila třeba současná opora Calgary Flames Dougie Hamilton, loni to byl nováček Brandon Carlo, letos další zelenáč Charlie McAvoy.

Čtyřicetiletý Chára by devatenáctiletému McAvoyovi navíc klidně mohl dělat otce. „Takhle nad tím nepřemýšlím. V naší kabině je několik hvězd, ke kterým vzhlížím, ale všichni jsme na jedné lodi,“ přiznal rodák z Long Beach, který má na svém kontě 10 kanadských bodů v 19 zápasech a průměrně hraje na nováčka úctyhodných 23:16 minut za zápas. „Je to šikovný hráč. Dobře bruslí, dobře se pohybuje s pukem, hraje s přehledem,“ vyjmenovává přednosti svého o dvě dekády mladšího parťáka Zdeno Chára.

Dlouholetý slovenský reprezentant v NHL odehrál o 1350 utkání více než Charlie McAvoy a s rolí jakéhosi mentora se rychle ztotožnil. „Komunikujeme spolu. Kdykoliv si potřebujeme o něčem promluvit, uděláme to,“ ujišťuje Chára, který byl kdysi sám v roli zelenáče. To se psala sezóna 1997/1998 a jeho učitelem byl o pět let starší Scott Lachance.

„Neuměl moc mluvit anglicky, ale byl jedno velké úcho. Neustále se chtěl učit, jeho pracovitost byla neskutečná. A pořád zůstal skromný,“ oceňuje Lachance. Oba tehdy působili u New York Islanders, kteří se potáceli u dna tabulky a trpěli pod pomateným trenérem a generálním manažerem v jedné osobě Mikem Milburym, Chára však posbíral spoustu cenných poznatků, které v posledních letech předává dál.

A předává je velmi dobře. „Málokdo umí kontrolovat hru jako Zdeno. Když dostane puk, má to na vás uklidňující účinek: víte, že neudělá chybu, nebo že neprohraje souboj u mantinelu,“ pochvaluje si Charlie McAvoy. „Hrát s ním ve dvojici byla obrovská škola. Být v nováčkovské sezóně pod jeho křídly mi neskutečně pomohlo,“ dodává Chárův loňský parťák Brandon Carlo, který se letos posunul do druhé obranné dvojice k ofenzivně laděnému Toreymu Krugovi.

Ve dvojici s Chárou neměl Carlo tolik defenzivních povinností, teď ale leží zodpovědnost na něm. A až se od trenčínského rodáka dostatečně přiučí i McAvoy, také on si bude muset poradit bez něj a přijmout větší zodpovědnost. A trenér Bruce Cassidy si může mnout ruce...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.