bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Obhájci mají druhý mečbol. Využijí ho, nebo si Caps vynutí sedmý duel?

8. května 2017, 20:00

David Jahoda

Hokejisté týmu Washington Capitals stojí stále nad propastí. Penguins stačí jediné, svého soupeře jen maličko popostrčit, aby do propasti spadl. Napoprvé se to Pittsburghu nepovedlo, Capitals totiž v pátém utkání série zvítězili 4:2. Nyní mají Pens druhou možnost, tentokrát na svém ledě. Zvítězí a udělají další krok k obhajobě, nebo se vítěz Prezidentovy trofeje nevzdá a vynutí si sedmý zápas?

1:30 Pittsburgh Penguins – Washington Capitals (stav série: 3:2)

Penguins jsou v naprosto stejné situaci jako v loňském roce. Také vedli v sérii proti Washingtonu 3:1, soupeř se však nevzdal naděje na postup a pátý duel uhrál. V šestém utkání na domácím ledě ale Pittsburgh rozhodl o vítězství v sérii v poměru 4:2 na zápasy. Všichni ladění do černo-žlutých barev by si jistě přáli, aby se letošní scénář tomu loňskému na chlup podobal.

„Nic není samozřejmostí. Pokud hrajete s tak dobrým týmem, který byl v základní části dokonce nejlepší, nečekáte, že byste ho měli smést ve čtyřech, nebo pěti zápasech. Proti takovým celkům vždy čekáte bitvu na šest, či sedm zápasů. Musíte teď nastavit naše myšlení tak, že se vracíme domů, kde to všechno můžeme ukončit,“ prozradil pro Pittsburgh Post-Gazette útočník Nick Bonino.

Pittsburgh byl přitom od postupu jednu třetinu. V pátém utkání hraném na ledě Verizon Center vedl po dvou částech hry 2:1, jenže domácí Capitals v poslední dvacetiminutovce udeřili zásluhou Bäckstroma, Kuzněcova a Ovečkina celkem třikrát a vynutili si šestý zápas. „Nebylo to od nás úplně nejlepší. Jsme samozřejmě zklamaní, že se nám to nepodařilo ukončit. Musíme to ale hodit za hlavu a posunout se dál,“ doplnila zatím asi největší hvězda Penguins v sérii Marc-André Fleury.

„Pokud hrajete s tak dobrým týmem, který byl v základní části dokonce nejlepší, nečekáte, že byste ho měli smést ve čtyřech, nebo pěti zápasech.“

Trenér Washingtonu Barry Trotz před pátým duelem řekl, že je nezbytné, aby největší hvězdy jeho týmu zahrály nejlépe, jak umí. Své nejvěhlasnější svěřence v sestavě trochu přeházel. Do té doby neproduktivního Andrého Burakovskyho dal do první lajny, Alexe Ovečkina zase posunul do třetí. Výsledek? Skvělý! Burakovsky dal gól a na další přihrál, Ovečkin se rovněž jednou střelecky prosadil. Brankář Braden Holtby, který je v play off zatím trochu kritizovaný, pak ve třetí části několika parádnímu zákroky ukázal, proč je podruhé za sebou v nominaci na Vezinovu trofej.

Úkol pro Capitals před šestým duelem tak zní jasně. Vydržet v nastoleném trendu. Pokud si chce tým z hlavního města USA vynutit sedmý zápas, musí jeho hvězdy zahrát zrovna tak jako v utkání číslo pět. „Kdykoliv stojíte zády proti zdi, potřebujete, aby vaši nejlepší hráči vzali zodpovědnost na sebe a byli rozdílovými postavami,“ prozradil kouč Barry Trotz pro NHL.com. 

Obrat z 1:3 na 4:3? Caps se to povedlo v historii dvakrát

Oba týmy moc dobře ví, že ani za stavu 1:3 v sérii není nic hotové. Samy v posledních letech byly „oběťmi“ zmrtvýchvstání soupeře, který nakonec sérii otočil a vyhrál 4:3. Oběma se to navíc naposledy stalo proti stejnému protivníkovi, NY Rangers. Pittsburghu v roce 2014, Washingtonu o rok později. „Je jasné, že teď o konci sezony vůbec nepřemýšlíme,“ řekl rázně Nicklas Bäckstrom pro The Washington Post.

Capitals by rádi dokonali obrat, jenž se jim povedl v historii celkem dvakrát, naposledy v roce 2009, a to v prvním kole proti Rangers. Poprvé roku 1988 proti Philadelphii. Od třetího takového úspěchu jsou ale ještě stále daleko. Nejprve musí udělat první krok – vyhrát zápas číslo šest. 

Předchozí utkání v sérii:
Washington – Pittsburgh 2:3
Washington – Pittsburgh 2:6
Pittsburgh – Washington 2:3p
Pittsburgh – Washington 3:2
Washington – Pittsburgh 4:2

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.