bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nylander a ti další. Kdo z hráčů AHL je připraven udělat další krok?

25. listopadu 2015, 12:00

Matěj Mayer

Po letech strávených v nižších severoamerických a elitních evropských soutěžích se dočkal sedmadvacetiletý Bud Holloway povolávacího rozkazu do NHL. Není divu, na farmě Montrealu v St. John’s byl nejproduktivnějším hráčem a ani v nejslavnější hokejové lize by nemusel hrát druhé housle. Kdo další z hráčů AHL je nejlépe připraven už v této sezoně na hru na té nejvyšší úrovni? Uznávaný server thehockeynews.com připravil žebříček pěti kandidátů.

5. Michael Mersch, Ontario Reign (Los Angeles Kings)

Může se to zdát příliš brzy, ale Mersch by podle všeho měl být připraven udělat skok do NHL. Třiadvacetiletý křídelník si udržuje kvalitní produktivitu a vyniká především ve střílení gólů, kterých má v letošních čtrnácti zápasech na kontě už devět. Loni se výrazně podílel na zisku Calderova poháru pro farmu Králů, když s 22 body (13+9) ovládl bodování vyřazovacích bojů v AHL.

Mersch byl draftován Los Angeles ve čtvrtém kole, 110. v pořadí. Po celou kariéru se profiluje jako konzistentní střelec a v minulém ročníku byl s 223 ranami na soupeřovy brankáře osmým nejčastěji střílejícím hráčem farmářské soutěže. Má talent a cit na góly, což by se Králům mohlo hodit.

4. Stephen Johns, Texas Stars (Dallas Stars)

Byl důležitou součástí letní výměny mezi Dallasem a Chicagem, jejíž hlavní postavou byl Patrick Sharp. 193 centimetrů vysoký a 106 kilogramů vážící zadák patří k největším talentům organizace Dallas Stars a předpokládalo se, že už na začátku letošní sezony dostane příležitost v prvním týmu. Nestalo se tak, Johns byl před startem ročníku poslán do AHL.

Tam strávil také předchozí rok, během kterého o sobě dal hodně vědět. Jeho 21 bodů (4+17) v 51 zápasech v první sezoně mezi profesionály bylo slušným počinem. Ještě lépe si vedl v play-off, ve kterém na své konto přidal v osmi duelech sedm bodů (3+4). Ani letos si nevede vůbec špatně a říká si o místo v obraně Stars. Má se za to, že už nyní by mohl vyztužit obranný val Dallasu, který však, bohužel pro něj, letos funguje dobře.

3. Connor Helleybuck, Manitoba Moose (Winnipeg Jets)

Kvůli zranění Ondřeje Pavelce dostane teprve 22letý Američan příležitost dokázat, že má na to, být budoucí jedničkou Tryskáčů. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se mu to nemělo povést. Už svou minulou, premiérovou sezonu v AHL, odchytal Helleybuck ve velkém stylu a pyšnil se úspěšností zákroků nad 92 procent. Na jejím konci se dostal do výběru USA pro Mistrovství světa v České republice, kde slavil nejen bronzové medaile. Ovládl také brankářské statistiky a byl nominován do Týmu hvězd celého turnaje.

Mezi nejlepší gólmany farmářské soutěže patří i letos, ač byl v roce 2012 draftován až v pátém kole jako 130. hráč v pořadí. Kromě Pavelce mu však v cestě do branky Winnipegu stojí ještě jeden konkurent. Michael Hutchinson má dokonce v NHL lepší statistiky než český gólman, při jehož zranění by měl jako první dostat šanci právě rodák z Barrie.

2. Nick Cousins, Lehigh Valley Phantoms (Philadelphia Flyers)

Letos vstoupil do své třetí kompletní sezony v American Hockey League a nadále se zlepšuje. Začátek ročníku odstartoval Cousins tak skvěle, že je na dobré cestě překonat svá maxima z loňské sezony, ve které zaznamenal 56 bodů (22+34) v 64 zápasech. Nyní má díky 18 zářezům (5+13) ze 14 utkání našlápnuto na 98 bodů! Dvaadvacetiletý útočník byl už v juniorce dominantním hráčem, ve své poslední sezoně v OHL měl průměr přes 1,5 bodu na zápas.

Je trochu s podivem, že na něj v roce 2011 neukázal nikdo dříve než ve 3. kole, ze kterého ho brali Letci z Philadelphie. Flyers mají letos nejméně skórující útok, a právě proto by zapojení produktivního centra do sestavy mohlo dodat mužstvu nový impulz.

1. William Nylander, Toronto Marlies (Toronto Maple Leafs)

Kyle Dubas, asistent generálního manažera Maple Leafs, před sezonou řekl, že Toronto nehodlá vývoj svého špičkového prospekta uspěchat a chce, aby se nejprve stal hvězdou v AHL. Vypadá to, že Nylander to dokázal dříve, než se předpokládalo. Syn známého příjmení mohl klidně začít sezonu v prvním týmu Toronta, což ukázal v úvodních 17 duelech za Marlies v AHL. Nasbíral v nich 23 bodů (10+13) a s přehledem vede bodování ligy.

Nylander už několikrát dokázal, že je na hru mezi profesionály připraven. V 19 letech by klidně mohl být nejvíce ofenzivně nadaným hráčem, kterého Maple Leafs mají, myšleno i v prvním týmu. Jestliže Toronto povolá rodáka z Calgary do NHL, může to mít na hru týmu okamžitý dopad. Vždyť v předsezonním období zaznamenal v NHL ve čtyřech zápasech tři body (1+2).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.