bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nový parťák pro Ritticha! Cam Talbot doufá s Flames v nový začátek

3. července 2019, 12:10

Jiří Sameš

Poslední dvě sezony National Hockey League mu vůbec nevyšly, zejména tedy minulá. Nyní brankář Cam Talbot doufá v nový začátek s Calgary Flames. Podaří se mu vrátit zpět do formy?

Cam Talbot stále nechápe, jak rychle došlo k jeho ztrátě výkonnosti.

V sezoně 2016-2017 odváděl výbornou práci a Edmonton Oilers dotáhl do play-off. Následující dva ročníky ale prožíval velké trápení.

16. února jej Oilers vyměnili k Philadelphia Flyers, zde se však příliš neohřál. Končila mu smlouva a Flyers s ním novou nepodepsali. 1. července se tedy ocitl na trhu s volnými hráči a doufal, že o něj někdo projeví zájem.

Tak se také stalo. Zaujal generálního manažera Flames Brada Trelivinga, jenž s Talbotem podepsal roční smlouvu na 2.75 milionů dolarů.

Pokud se bude dařit, mohl by Talbot soupeřit s českým brankářem Davidem Rittichem o post jedničky. Reálnější je ovšem spíše varianta, že bude plnit roli náhradníka a podporovat Rittichův další vývoj.*

V Calgary věří, že Talbot předvede minimálně lepší výkony, než kterými se minulou sezonu prezentoval brankář Mike Smith. Ten se mimochodem pro příští ročník upsal Olejářům.

Z pohledu Flames by ale bylo rozhodně moc příjemné vidět od Talbota něco extra. Alespoň náznak formy, kterou se mohl pyšnit před pár lety.

*Rittich je zatím omezeně volným hráčem, nový kontrakt ještě nepodepsal

Musím se předvést

Zmiňovaná sezona 2016-2017 byla Talbotovou nejlepší v kariéře. Za 73 zápasů (startů) zapsal 42 výher, přičemž pokořil rekord Granta Fuhra, co se počtu úspěchů u Oilers mezi gólmany za jeden ročník týče.

Jeho průměr obdržených branek byl tehdy 2.39, procentuální úspěšnost zákroků 91.9. Navíc zaznamenal hned sedm čistých kont.

Další sezonu ale jeho výkony poklesly. V 67 zápasech měl průměr obdržených branek 3.02, procentuální úspěšnost zákroků 90.8. Oproti poslednímu ročníku šlo však ještě o "dobrá" čísla.

Sezona 2018-2019 totiž byla pro Talbota naprostou katastrofou. Zakončil ji s bilancí 11-17-3, průměrem obdržených branek 3.40 a procentuální úspěšností zákroků 89.2.

„Upřímně, stále jsem šokován rychlou ztrátou výkonnosti," řekl Talbot.

„Když se vrátím k předloňské sezoně, nemyslím, že jsem byl tak špatný, jak někteří soudili. Přišli jsme o velmi kvalitního obránce, což není nikdy snadná situace. Stále jsem ale dokázal zapsat 31 výher," pokračoval.

„Poslední ročník jsem byl z nějakého důvodu fyzicky i psychicky vyčerpaný. Stalo se to rychle a nešlo s tím nic dělat," zmínil.

„Nyní mám co dokazovat. Minulý rok byl mým nejhorším v kariéře a neberu to na lehkou váhu. Musím se předvést," doplnil ještě.

Jako Lehner a Mrázek?

Flames nemají zrovna peníze na rozdávání. I přesto ale dali Talbotovi příležitost, aby přesvědčil o svých kvalitách a stal se podobným skokanem, jako letos brankář Robin Lehner či český brankář Petr Mrázek.

Před sebou bude mít rozhodně lepší tým, než jaký měli Oilers a Flyers. Vždyť Plameny loni ovládly tabulku Západní konference, když nasbíraly 107 bodů.

Všechno je tak pouze na Talbotovi. Pod tlakem by být neměl. Pozornost se totiž bude upínat na Ritticha, od něhož si vedení a fanoušci kanadského celku slibují zářnou budoucnost.

„Věřím, že se dokážeme nějak prostřídat," poznamenal Talbot.

„Vždy jsou potřeba dva gólmani. V současnosti nenajdete mnoho mužstev, kde by někdo odchytal 65 či více zápasů. Skvělým příkladem může být Boston. Tuukka Rask vypadal v play-off výborně, protože byl odpočatý," dodal.

Vrátil se k bývalému trenérovi

Možná právě velká porce odchytaných zápasů ze sezony 2016-2017 stojí za Talbotovými mizernými výkony v posledních dvou letech. Určitou roli v tom mají ale zcela jistě také bývalí spoluhráči, na které nebylo spolehnutí. 

Ať tak či onak, Talbot se prostě musí zlepšit a ukázat, že Flames udělali správné rozhodnutí, když s ním uzavřeli smlouvu.

Před létem vyměnil svého trenéra, byl jím od Oilers Dustin Schwartz, a na nový ročník NHL se připravuje v Ontariu pod taktovkou Pata DiPronioa.

„Jedná se o trenéra gólmanů, se kterým jsem začal spolupracovat, když mi bylo deset let," řekl Talbot. (spolupráce skončila před startem sezony 2016-2017 - pozn. redaktora)

„On moc dobře ví, jak ze mě dostat to nejlepší. Pokusíme se zapracovat na psychice a vrátíme se k tomu, co mě přivedlo sem, do ligy. Věřím, že na tréninkový kemp budu připraven na výbornou," hlásí.

Znají jej dokonale

Treliving měl v minulosti několik možností vidět Talbota v akci proti jeho týmu. Flames a Oilers proti sobě nastupují často v bitvách o Albertu.

Sledovat jej ale mohl i na Mistrovství světa v ledním hokeji 2016, které se konalo v Rusku. Talbot zde zářil, když zapsal průměr obdržených branek 1.25 a procentuální úspěšnost zákroků 94.0. S Kanadou navíc dosáhl na zlato.

Mužstvo Kanady tehdy pomáhal skládat právě Treliving. Hlavním trenérem byl přitom navíc současný kouč Plamenů Bill Peters. 

Calgary mohlo na pozici náhradníka sehnat brankáře Curtise McElhinneyho. Talbot pro ně byl ale jasným cílem.

„Myslíme si, že jej můžeme dostat zpět do formy," prohlásil Treliving.

„Nepodepsali jsme s ním smlouvu, abychom nějak nahradili Davida Ritticha. Přivedli jsme ho proto, aby Davida naopak podpořil," doplnil.

V nejlepší hokejové lize Talbot, brzy dvaatřicetiletý Kanaďan, doposud odchytal 288 zápasů s bilancí 138-112-24, průměrem obdržených branek 2.60 a procentuální úspěšností zákroků 91.5.

Kromě Talbota Flames 1. července podepsali kontrakt s obráncem Brandonem Davidsonem a útočníkem Byronem Froesem. Následující den se potom ještě domluvili s útočníkem Justinem Kirklandem.

Ve všech třech případech se ovšem jedná zejména o posílení farmářského týmu Stockton Heat.

Mezi omezeně volnými hráči mají Plameny nyní mimo Ritticha rovněž útočníka Matthewa Tkachuka.

Jak si hokejisté Calgary povedou v příští sezoně?

Pomůže jim případně zopakovat loňskou jízdu základní částí i Cam Talbot? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.