bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nový majitel Caroliny hledá nového generálního manažera. Ron Francis ustoupí do pozadí

9. března 2018, 14:00

Jiří Lacina

Jak jsme vás včera informovali, Ron Francis už není generálním manažerem Caroliny Hurricanes. Prošedivělý pětapadesátiletý chlapík, který je považován za jednoho z nejinteligentnějších hokejistů všech dob, skončil ve funkci hlavního stavitele týmu a posouvá se do role prezidenta pro hokejové operace. Klub intenzivně hledá náhradu.

Zásadní změna je dílem Toma Dundona, jenž koupil většinový podíl Hurricanes od předešlého majitele Petera Karmanose 11. ledna 2018. „Od chvíle, kdy jsem převzal tým, jsem měl dobrou příležitost všechno posoudit,“ řekl Dundon v prohlášení. „V téhle organizaci pracuje hodně dobrých lidí, nicméně cítím, že změna ve směrování je potřebná. Ron je chytrý a schopný muž. Jsem rád, že u nás bude pokračovat v jiné roli.“

Klubový vlastník ještě o den později dodal, že hledá větší hlasovou různorodost. „Nejsem typem chlapa, co by jen tak nečinně postával kolem. Naší snahou je hokejové záležitosti rozdělit.“

Ron Francis je s Carolinou spjatý spoustu let. Hartford Whalers, předchůdce tohoto klubu, jej v roce 1981 jako celkovou čtyřku draftoval. Odehrál zde svých prvních deset sezón v NHL. Sedm a půl roku pak strávil v Pittsburghu, aby se na stará kolena vrátil domů.

V Carolině odkroutil dalších šest sezón, tu poslední zakončil v Torontu. S velkou pravděpodobností ještě měl na to, aby v 41 letech v nejslavnější lize pokračovat, kariéru mu ale ukončila výluka 2004-05, po níž už se jako mnoho jiných veteránů nechtěl k hokeji vracet. V kronikách klubu zůstává zapsán jako jeho historicky nejlepší střelec (382), nejlepší nahrávač (793) a nejproduktivnější hráč (1175).

Marné čekání play off

Do funkce generálního manažera Hurricanes byl Francis jmenován v roce 2014, když předtím pracoval několik let jako asistent GM. Tým Hurikánů se pod ním bohužel ještě nepodíval do play off, přičemž také letos zůstává zatím mimo postupové pozice. Carolina má pod Francisem nelichotivou bilanci 130 výher, 130 proher a 53 nezdarů v nastavení.

Odcházející manažer je se změnou smířený, nového šéfa respektuje. „Myslím, že je v obraze,“ řekl Francis na adresu Dundona. „Je to ten druh chlapa, který se chce učit a porozumět všemu, jak jen to půjde. Řekne si svoje k věcem, o kterých si myslí, že by se mohly zlepšit. Diskuse je vždycky přínosná. Je to energický, vášnivý muž, který chce všechno dělat prvotřídně.“

Dodejme, že Ron Francis během svého působení vyplatil Alexandra Sjomina ze smlouvy, přihlížel také odchodu kapitána Erica Staala, který pak neuvěřitelně ožil v Minnesotě. První volby v draftu použil na Haydna Fleuryho, Noaha Hanifina, Jakea Beana, Juliena Gauthiera a Martina Nečase. Prostřednictvím výměny přivedl do mužstva nynějšího nejproduktivnějšího hráče Teuva Teravainena, ve druhém kole draftoval asi největší naději současných Hurikánů Sebastiena Aha z Finska.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.