bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nové časy, staré tváře. Caps i letos táhne známa dvojka

22. listopadu 2014, 18:30

Jan Prošek

Organizace Capitals má ve své hierarchii mnoho více i méně známých členů. Nejen pro fanoušky Washingtonu jsou nejen v letošní sezóně dva z nich vyloženě nepostradatelní. Kanadskému bodování vévodí dva zkušení hokejisté, velcí kamarádi na ledě i mimo něj. Alexander Ovečkin a Nicklas Bäckström.

Alexandra Ovečkina si vybral Washington jako nejtalentovanějšího mladíka draftu 2004. Už před vstupním draftem se mu předpovídala hokejovou veřejností dlouhá kariéra plná úspěchů. Od té doby individuálně dosáhl v podstatě všechno. Týmově vybojoval také mnoho ocenění a pohárů.

Ten pro hokejisty nejvzácnější mu stále uniká. V roce 1892 věnoval Frederick Arthur Stanley pohár, který měl získat nejlepší amatérský hokejový tým. O něco později se trofejí oceňovalo nejlepší profesionální mužstvo. Právě tato trofej Oviemu, jak si Ovečkin přezdívá, stále chybí. Letos je znovu plně odhodlán udělat maximum pro zisk Stanley Cupu.

Dlouhou dobu hledali trenéři Capitals parťáka ke své největší hvězdě. Stal se jim švédský útočník Nicklas Bäckström, který do Washingtonu přišel před sezónou 2007-2008. Ze začátku se musel smířit s tím, že Ovečkin se snažil zápasy rozhodovat sám. Kotouče příliš často nepřihrával, vždy chtěl zakončit. Postupem času si na sebe oba zvykli a vzniklo mezi nimi spojení, které začalo soupeřům nahánět strach a majitelům klubu zisky. Právě na kombinace této dvojice byla, je a bude radost pohledět.

Obvyklý průběh jejich akcí by se dal s trochou nadsázky shrnout následovně. Bäckströmova přihrávka, Ovečkinova neuvěřitelně rychlá střela z kruhu a gól. Sám ruský útočník se nechal slyšet, že souhra s Nicklasem mu vyhovuje a je za ni rád. Chodí spolu i na přesilové hry, jsou členy tzv. blue line, tedy nejúdernější formace, která má rozhodovat zápasy. Až by se chtělo napsat: tak dlouho se hledali, až se našli.

V letošní sezóně se oběma pánům daří. Alexandr Ovečkin odehrál 19 zápasů, v nich skóroval devětkrát a zaznamenal stejný počet přihrávek. Celkem tedy 18 kanadských bodů. Nicklas Bäckström také nastoupil do všech dosavadních zápasů týmu Washington Capitals. Do „černého“ mířil pětkrát, k tomu přidal třináct asistencí a bodově je na tom úplně stejně. Ovečkin byl při příchodu do nejslavnější hokejové ligy světa plný mladické nerozvážnosti, dělal mnoho vtípků a legrácek.

Nicméně na svém chování zapracoval, zvážněl, stala se z něho uznávaná osobnost této kolektivní hry. Pořád je to ale ten Ovečkin, kterého hokej nesmírně baví, naplňuje a je pro něho vším. Naopak Bäckström po jeho boku má poněkud „volnější ruce“, není na něho kladen tak velký tlak. Rusko-švédská dvojice táhle produktivitu svého klubu a fanoušci jejich souhru milují.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.