bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nová šance? Jaškin ještě v NHL nepředvedl, co umí, věří trenér Washingtonu

3. října 2018, 10:30

Jiří Lacina

Před lety patřil na juniorském šampionátu dvacítek s Tomášem Hertlem k našim nejlepším hráčům. Spojení urostlé postavy s vysokým hokejovým kumštem dávalo tušit slušnou kariéru v NHL. Jenomže zatímco Hertl už dávno patří ke stabilním hráčům San Jose Sharks, Jaškin v St. Louis živořil. Nyní dostává nečekanou šanci – v nové sezóně se připojí k obhájcům Stanley Cupu z Washingtonu.

Jaškinova pozice v St. Louis dlouhodobě nebyla dobrá. V mužstvu, které ho v roce 2011 ve druhém kole draftovalo, dostával málo prostoru, jeho produktivita byla nízká. Po solidní sezóně 2014-15, kdy dal 13 branek, k nimž přidal 5 asistencí, se v nadcházejících třech letech trefil dohromady jen jedenáctkrát, bilanci z tohoto období má 192 zápasů, 41 bodů (11+30).

Podle toho vypadá jeho aktuální smlouva; v létě prodloužil v St. Louis o rok s platem pouhých 1,1 miliónů dolarů. Nováčci si v NHL nevydělají o moc míň. Že pětadvacetiletý Čech nepatří k prioritám Blues, potvrdil i probíhající přípravný kemp, v jehož závěru umístil klub rodáka z Omsku na listinu nechráněných hráčů. Odtud si ho zadarmo stáhli zástupci Capitals.

List Washington Post komentuje akvizici jako „překvapivou“. Samozřejmě, že si zítra stáhnete z waiver listu hráče, se nedá naplánovat. Jedná se vždycky o spontánní rozhodnutí. Generálního manažera Briana MacLellana vedl k tomuto kroku pocit „zranitelnosti“ útočných řad Caps.

Devante Smith-Pelly si nejspíš nadmíru užíval letní oslavy a jeho fyzická nepřipravenost jej na nějakou dobu vyřadila z kádru. Tom Wilson čeká, jakou suspendaci mu NHL za jeho brutální zákrok na Sundqvista přišije. Centr Travis Boyd je na listině zraněných. Mimochodem, minimálně první dva zápasy vynechá také obránce Michal Kempný, jenž před několika dny utrpěl otřes mozku.

Situace v útočných řadách Capitals zkrátka není úplně dobrá a klubové vedení se proto rozhodlo jednat. „Nemyslím, že zatím dosáhl, abych tak řekl, vrcholu své hry. Oblasti, kam by se podle našeho odhadu měl dostat,“ řekl trenér Todd Reirden.

„Ten hráč se nám líbí,“ dodává MacLellan. „S očekávanou suspendací Wilsona jsme získali velkého chlapa, který umí tvořit hru, jít do brány a celkově má podobné vlastnosti jako Tom. Ve středu už by s námi měl trénovat. Nechceme na něj spěchat se zařazením do sestavy, musí se do toho dostat, poznat systém, hráče kolem sebe. Dostane se do pohody a pak uvidíme.“

Na letošním mistrovství světa Dmitrij Jaškin ukázal, že pokud dostane prostor a kvalitní spoluhráče, může být velmi platný. Jakmile se vrátí do sestavy Wilson, který podepsal v létě obří šestiletý kontrakt s průměrným platem 5,17 miliónu za rok, bude to boj. Jaškin se do něj ale musí pustit s vyhrnutými rukávy. Nový tým je jeho šance.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.