bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nosek, Frk, Hronek a Mašín sahají po Calder Cupu. Startuje finále AHL

2. června 2017, 19:37

Adam Bagar

V noci z pátku na sobotu začíná finále Calder Cupu, v němž se letos představí farmářské týmy Detroitu a Tampy Bay – hokejisté Grand Rapids Griffins a Syracuse Crunch. A stejně jako loni dojde na pikantní český souboj! Na jedné straně útočníci Tomáš Nosek, Martin Frk či obránce Filip Hronek, na druhé zadák Dominik Mašín.

Prvním Čechem, který se radoval ze zisku Calder Cupu, byl už v roce 1993 útočník Vladimír Vůjtek. Od té doby si Češi prakticky každoročně AHL podmaňují. Z triumfu se jich radovalo už 27! Mezi vítězi najdeme i taková jména jako Václav Varaďa, Milan Hnilička, Karel Pilař, Ladislav Benýšek, Zbyněk Michálek, Josef Marha a další.

Naposledy na titul ve druhé nejvyšší zámořské soutěži dosáhl útočník Lukáš Sedlák, který si to ve finále rozdal v českém souboji s Jakubem Vránou. O rok dřív slavil vítkovický brankář Patrik Bartošák a předtím Radek Faksa, Matěj Stránský, Ondřej Palát, Radko Gudas či Michal Neuvirth, který jako jediný ovládl AHL dvakrát za sebou.

Nosek nastřílel už 7 gólů, naváží Griffins na čtyři roky starý triumf?

Na rok 2013 rádi vzpomínají Petr Mrázek s Andrejem Nestrašilem, kteří tehdy ještě jako hráči Grand Rapids Griffins slavili s klubem premiérový titul. Letos může farma Detroitu na triumf navázat. A znovu s českou pomocí. V útoku válejí Tomáš Nosek s Martinem Frkem, vzadu ve vyřazovacích bojích nastoupil dvakrát bek Filip Hronek.

Griffins jsou rozjetí, v letošním play off ztratili pouhá dvě utkání. Čtvrtý tým tabulky Západní konference nejdřív hladce přehrál Milwaukee, poté si poradil s Chicagem a nakonec vystavil stopku favorizovanému San Jose. I díky Čechům. Tomáš Nosek nastřílel v klíčové fázi sezony už sedm gólů a nasbíral 14 bodů, Martin Frk o pět méně.

Mašínovo Syracuse je doma nepříjemné, vybojuje premiérový titul?

Do finále může teoreticky zasáhnout také devatenáctiletý Filip Hronek, který se jako obránce v Ontario Hockey League zaskvěl 61 body v 59 zápasech. Proti Čechům z Grand Rapids se postaví jejich krajan Dominik Mašín. Jednadvacetiletý zadák nastoupil v play off ke všem 16 utkáním, první celá sezona v AHL mu vychází výborně.

Syracuse v cestě do druhého finále v historii klubu postupně vyřídilo hráče St. John's, Toronta a Providence. Hlavně doma jsou Crunch nepříjemní, v play off tam ovládli všech devět klání a také díky tomu hrají o první titul. Nový držitel Calder Cupu bude znám nejpozději 15. června, kdy je na programu případné rozhodující sedmé utkání.

Program finále Calder Cupu 2017

Sobota 3. června – 1. zápas:
01:00 Grand Rapids Griffins – Syracuse Crunch

Neděle 4. června – 2. zápas:
01:00 Grand Rapids Griffins – Syracuse Crunch

Čtvrtek 8. června – 3. zápas:
01:00 Syracuse Crunch – Grand Rapids Griffins

Sobota 10. června – 4. zápas:
01:00 Syracuse Crunch – Grand Rapids Griffins

Neděle 11. června – případný 5. zápas:
01:00 Syracuse Crunch – Grand Rapids Griffins

Středa 14. června – případný 6. zápas:
01:00 Grand Rapids Griffins – Syracuse Crunch

Čtvrtek 15. června – případný 7. zápas:
01:00 Grand Rapids Griffins – Syracuse Crunch

Přehled českých vítězů Calder Cupu

1993 – Vladimír Vůjtek (Cape Breton Oilers)
1995 – Jaroslav Modrý (Albany River Rats)
1996 – Václav Varaďa (Rochester Americans)
1997 – Josef Marha (Hershey Bears)
2000 – Milan Hnilička, Tomáš Klouček, Pavel Brendl (Hartford Wolf Packs)
2002 – Libor Ustrnul, Zdeněk Blatný, Kamil Piroš (Chicago Wolves)
2003 – Ladislav Benýšek, Zbyněk Michálek (Houston Aeros)
2004 – Libor Pivko (Milwaukee Admirals)
2006 – Jakub Čutta, Tomáš Fleischmann, Jakub Klepiš (Hershey Bears)
2008 – Ondřej Pavelec, Karel Pilař (Chichago Wolves)
2009 – Michal Neuvirth (Hershey Bears)
2010 – Michal Neuvirth (Hershey Bears)
2012 – Radko Gudas, Ondřej Palát (Norfolk Admirals)
2013 – Petr Mrázek, Andrej Nestrašil (Grand Rapids Griffins)
2014 – Radek Faksa, Matěj Stránský (Texas Stars)
2015 – Patrik Bartošák (Manchester Monarchs)
2016 – Lukáš Sedlák (Lake Erie Monsters)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.