bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Noční můra Capitals ožije. Crosby a Ovečkin znovu proti sobě

25. dubna 2017, 17:30

Jiří Lacina

Bez velkého přehánění by se dalo za noční můru pro Capitals označit samotné účinkování v play off. Tenhle tým hraje tradičně výborně v základní části, pak ale pravidelně hoří. Loni to bylo zvlášť nepříjemné. Ovečkinova družina vypadla už ve druhém kole, navíc s arcirivalem Crosbym, který nakonec dotáhl Penguins až k poháru. Letos se dočkáme stejného souboje znovu.

Je tu semifinále konference a proti sobě opět Washington a Pittsburgh. Dokud povedou tyhle týmy slavný Rus a Kanaďan, bude mít tato bitva vždycky pikantní příchuť. Také letos prahnou Capitals po Stanley Cupu, také letos vyhráli základní část. To se jim mimochodem povedlo už třikrát (2010, 2016 a 2017), Stanley Cup ještě nevyhráli ani jednou.

Už první kolo bylo pro favorita oříškem. Toronto vzdorovalo, všechny zápasy skončily o gól; pět z šesti rozhodovalo prodloužení, což je vyrovnaný rekord série play off NHL. Druhé kolo nebude o nic jednodušší. Pittsburgh přejel Columbus hladce 4:1, Washington se má čeho obávat. Čeká jej tým, se kterým v play off dvakrát vypadl, pro klub  z Pensylvánie z toho byl pokaždé Stanley Cup.

8 vs 87

Fanoušci si znovu vychutnají souboj dvou největších hokejových osobností poslední dekády. Oba se v play off poprvé utkali v roce 2009. Ve druhém utkání série tehdy nastříleli Crosby i Ovečkin hattrick, Capitals vyhráli 4:3. Dva třígólové večery proti sobě zažila NHL předtím naposledy v roce 1996, kdy předvedli v jednom utkání hattrick Trevor Linden z Vancouveru a Joe Sakic z Colorada.

Video z památného souboje z roku 2009:

Ovečkin zakončil sedmizápasovou sérii fantastickými 14 body (8+6) a +5 body v tabulce pravdy, Crosby měl jen o bod méně (8+5), v plus minus +4. Lídr Pens možná těsně prohrál individuální souboj, v sérii ale uspěl on. V play off došel Pittsburgh až do finále, kde udolal Detroit.

Podruhé se ve vyřazovací části potkali loni. Také tentokrát byl individuálně lepší Ovečkin, jenž posbíral v šesti zápasech 7 bodů (2+5) a +2, Crosby měl jen 2 asistence a -3. Z postupu se radoval opět Kanaďan, který nakonec dostal i cenu pro nejužitečnějšího hráče pohárových bojů.

Ve třinácti vzájemných duelech play off má tedy Ovečkin 21 bodů (10+11), Crosby 15 (8+7). Na prsteny za Stanley Cup nicméně vede Crosby 2:0. Ruský kanonýr nikdy nepřešel se svým týmem druhé kolo.

Když zahrneme i statistiky ze základní části, s odvoláním na Elias Sports Bureau proti sobě hráli oba 54krát, Crosby vyhrál 33 těchto zápasů (61 procent). Ve vzájemných duelech nasbíral celkem 75 bodů (28+47), Ovečkin 64 (35+29). Oba vstoupili do ligy sezónou 2005-06, od té doby je Ovečkin s 558 góly jasně nejlepším střelcem NHL, Crosby je s 382 zásahy druhý.

Stejně je to v bodech. Ovečkin je za posledních dvanáct let s 1035 body první, Crosby s 1027 body v těsném závěsu. Pro férovost je dobré dodat, že Kanaďan odehrál o 139 zápasů méně. Rus vyhrál třikrát Hart Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu (2008, 2009 a 2013), Kanaďan dvakrát (2007 a 2014).

V letošní základní části trenér Barry Trotz Ovečkina nezvykle šetřil, aby zůstal svěží právě na play off. Také proto letos zakončil tenhle stroj na góly ročník jen s 33 zásahy. Crosby skóroval 44krát a po sezóně si odnese z udílení cen Maurice Richard Trophy pro nejlepšího kanonýra.

Tahle série nebude jen o nich, ale bude hlavně o nich. O tom není sporu. „Je mezi námi vzájemný respekt,“ řekl Crosby, když se ho zeptali na Ovečkina během lednové All Star Game. „Oba chceme vyhrávat, oba hrajeme pro svůj tým naplno. Když stojíme proti sobě, nic jiného od sebe ani nečekáme.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.