bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Zaslouží si Draisaitl vedle Art Ross i Hart Trophy?

29. února 2020, 12:00

Ondřej Hudec

Leon Draisaitl vévodí kanadskému bodování a utíká za ziskem Art Ross Trophy. Vehementně se o něm spekuluje i v souvislosti s Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče. Je však opravdu tím nejužitečnějším hráčem této sezony?

Neberte si první věty špatně. Leon Draisaitl je fantastický hráč a jedna z největších ofenzivních hvězd současnosti. Není žádná náhoda, že figuruje na prvním místě bodování NHL a jen velkou smůlou by už měl přijít o Art Ross Trophy.

Leon Draisaitl má náskok na druhého Davida Pastrňáka devíti bodů. Při přepočtu na 60 minut ho však kromě české hvězdy přeskočí ještě Artěmij Panarin. Při hře 5 na 5 pak Draisaitl figuruje "až" na desáté pozici, když sbírá stejně bodů jako Jakub Vrána. Hlavní devízou německého útočníka je především přesilová hra. V této situace je společně s týmovým parťákem Connorem McDavidem na čele bodování, když za 60 minut nasbírá 8,93 bodu, McDavid pak 9,63. Celkově má Draisaitl při početní výhodě na kontě 38 zápisů, McDavid 37 a David Pastrňák 36. Další hráči už potom zaostávají o více jak deset bodů.

Hart Trophy je však udělována nejužitečnějšímu hráči pro svůj tým. Právě proto bychom do úvahy měli vzít všechny okolnosti výkonu hráče. Jakou celkovou hodnotu tedy má Leon Draisaitl? Ten po zranění Connora McDavida sice udržel Edmonton ve hře o play-off a s náskokem vede ligové bodování, ale pojďme se podívat na jeho sezonu z celkového pohledu. Od gólů nebo asistencí a zaměříme se spíše na jeho celkový vliv v ofenzivní a defenzivní části.

Elitní ofenzíva

Pokud vynecháme momentálně samotné body a posuneme-li se směrem ke střeleckým statistikám, které přesněji vykreslují z delšího časového hlediska schopnosti hráčů, dostaneme lepší obraz celkového vlivu.

O tom, že Leon Draisaitl je v ofenzivní části hráčem světové extratřídy, nemá smysl někoho přesvědčovat. Německý útočník patří už delší dobu mezi hráče, kteří právě v ofenzivní činnosti vynikají.

S Draisaitlem na ledě si v probíhajícím ročníku Edmonton tvoří příležitosti na 2,74 očekávaných gólů za 60 minut hry, což ho řadí na 53. místo mezi útočníky v NHL a na čtvrté v rámci Oilers. Dovednosti Draisaitla však vedou k tomu, že je schopen dlouhodobě tato očekávání překonávat, a Edmonton s ním na ledě tak vstřelí průměrně 3,49 gólů za hodinu hry. To stačí v týmu na třetí místo, v lize je potom v gólové produkci na 35. příčce.

Otázka ovšem je... Má Draisaitl takový vliv, aby s ním spoluhráči hráli lépe než bez něho? Můžeme s klidným svědomím říci, že ano. To nám zde vykreslují relativní statistiky vůči spoluhráčům. Draisaitl zlepšuje výsledky svých spoluhráčů o 0,71 vstřelených branek za 60 minut hry a s ním na ledě mají jeho týmoví parťáci také průměrně vyšší číslo očekávaných gólů (o 0,19 za 60 minut). V obou statistikách pak útočník Oilers opět patří mezi forvardy první formace. V rámci vstřelených gólů hned mezi třicítku nejlepších, když má podobný vliv jako například Nathan MacKinnon, nebo Jack Eichel.

Vysvětlivka: Statistika 'RelTM' není stejná jako 'Rel', která byla užívána v předchozích článcích NHL v číslech. Na rozdíl od relativní statistiky, která se zaměřuje pouze na porovnání výkonu se sledovaným hráčem na ledě a bez něj, bere statistika 'RelTM' do úvahy i odehraný čas daného hráče se všemi spoluhráči a porovnání jejich výkonů s naším sledovaným hráčem pokud jsou na ledě bez něj. 'RelTM' tak mnohem lépe vystihuje vliv sledovaného hráče.

Co ta defenzíva?

Defenzivní činnost je jednoznačnou slabinou Draisaitla a například během prosince byl právě za hru bez puku hojně kritizován. Dokáže však jeho ofenzivní schopnost převážit tyto nedostatky?

Oilers s Draisaitlem inkasují téměř totožný počet branek jako jich vstřelí – 3,46 gólu proti za 60 minut je pouze o 0,03 gólu lepší než vstřelené branky za stejný časový úsek a Draisaitl je v tomto ohledu patnáctý nejhorší mezi útočníky s minimálně 500 odehranými minutami. Edmonton tak s Draisaitlem vyjde při hře 5 na 5 téměř na prázdno, když gólový rozdíl Draisaitla je v této sezoně při základním počtu hráčů na obou stranách pouze +1.

Ještě horší situace nastává u očekávaných branek, kdy si soupeři proti Edmontonu vytvoří příležitost na 2,95 gólů za 60 minut, což ho řadí až na 307. pozici a je to desátý nejhorší výsledek probíhajícího ročníku. V týmovém srovnání je pak Draisaitl v obdržených brankách mezi útočníky úplně nejhorší, v těch očekávaných je druhý od konce. Ani jeho vliv na spoluhráče není pozitivní, když s ním na ledě hráči oblékající stejný dres inkasují v průměru o 0,63 gólu více než bez něj a i očekávané branky soupeřů jsou vyšší (o 0,36 za 60 minut).

Sečteno, podtrženo

Draisaitlova defenzivní hra má zjevné nedostatky, které při stejném počtu hráčů na obou stranách jednoznačně nepřeváží ani jeho útočné schopnosti. V rámci střeleckých pokusů pro a proti (C) i očekávaných gólech (xG) je jeho vliv na spoluhráče při rozdílu ofenzívy a defenzívy v obou případech záporný a při srovnání s ostatními útočníky NHL se nachází až hluboko ve druhé polovině.

Ani jeho vliv na góly není kdovíjaký, když se s plus 0,08 gólem nachází na 160. pozici mezi 316 útočníky, kteří odehráli alespoň 500 minut při hře 5 na 5. Přebije toto jeho bodový výkon při hodnocení nejužitečnějšího hráče sezony?

* Všechny statistiky jsou k 28. 2. 2020

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.