bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: William Nylander boří mýty fanoušků

28. ledna 2020, 13:00

Ondřej Hudec

William Nylander byl PHWA (asociace profesionálních hokejových novinářů) v jejím tradičním hlasování v půlce sezony vyhlášen ‚Comeback Player of the Year‘. Tedy hráčem, který zažívá nejlepší sezonu v porovnání s tou předchozí. My se právě dnes na výkony tohoto švédského útočníka podíváme.

William Nylander naskočil do loňského ročníku až v prosinci kvůli dlouhému vyjednávání o kontraktu. Právě dlouhé rozepře mezi vedením Leafs a Nylanderem způsobily, že jsou fanoušci na Nylandera velmi tvrdí a hledají na něm chyby i tam, kde nejsou. Nylander nakonec odehrál 54 zápasů a zapsal 27 bodů (7+20). Letos je to prozatím ovšem jiná písnička, když má za 49 utkání už 43 bodů za 22 gólů a 21 asistencí. Už nyní tedy vyrovnal svoje gólové maximum a má nakročeno i k překonání svého maxima v bodech, což je do teď 61 bodů ze sezony 2016/2017.

Nicméně, i ta předchozí sezona nebyla nakonec tak špatná, jak první pohled vypadá. Nylanderovi nějakou chvíli trvalo, než chytil po dlouhé pauze rytmus, přesněji 19 zápasů. V prvních 19 utkáních si totiž Nylander připsal pouze jeden gól a dvě asistence. Ve zbytku sezony potom už dokázal chytit tempo 56 bodů při 82 odehraných zápasech, když měl ve zbylých 35 zápasech ročníku 2018-2019 šest gólů a 18 asistencí. Což je, v konkurenci NHL, produkce odpovídají hráči prvního útoku!

Loňská smůla je zapomenuta

Nylander tak svoji hru nijak zásadně nezměnil, a ani to nepotřeboval, když většina jeho čísel je na podobné úrovni v porovnání probíhající sezony s tou minulou. Loni doplácel pouze na nekvalitní koncovku. Zatímco v loňské sezoně totiž proměnil při hře 5 na 5 pouze 5,31 % střel, letos je jeho střelecká úspěšnost 12,5 %.

Jak můžeme vidět i na grafice, Nylander střílí téměř stejně, když vyslal kolem devět a půl střely za 60 minut hry jak v letošní, tak i loňské sezoně. Naopak právě střelecké úspěšnost má za následek to, že sbírá o 0,58 bodu za hodinu hry více. Nylander se totiž letos zlepšil na 1,18 gólu za 60 minut oproti 0,51 gólu v ročníku 2018/2019. Jeho produkce asistencí pak zůstala téměř totožná.

Spousta fanoušků, ale i expertů Nylanderovi loni, a dokonce i letos, vyčítá hru na perimetru. Ovšem to je další mýlka. Nylander naopak patří mezi hráče, kteří se v těch nejnebezpečnějších pozicích objevují nejčastěji. V letošní sezoně má Nylander už 60 střeleckých pokusů z tzv. vnitřního slotu, tedy místa odkud padá nejvíce branek. To ho řadí na 5. místo v NHL. A Nylander patří i právě ve střelbě gólů z těchto prostor mezi nejlepší, jak ukazuje tento tweet Mikea Kellyho z 15. ledna. (Nylander se mezitím dokonce posunul na první místo.)

Hráč pro první útok

Většina ofenzivních kategorií nám pak ukazuje, že Nylander je skutečně hráčem, který patří do prvního útoku:

Když vezmeme do úvahy, že NHL hraje 31 týmů, připadá nám pro první útok hned 93 hráčů. Nylander tak ve zmíněných, ale i dalších sledovaných, statistikách splňuje tuto podmínku. I přes jeho výpadek v minulé sezoně je od začátku sezony 2017/2018 na 38. místě mezi útočníky v nasbíraných bodech za 60 minut hry. Mezi první padesátku forvardů patří také co do tvorby vlastních šancí, což ukazuje statistika očekávaných branek. Tolik k tomu jestli Nylander chodí do míst, kde, jak se říká, „to bolí“.

Kromě samotných bodů má Nylander i pozitivní vliv na spoluhráče, což ukazují statistiky RelTM.

Vysvětlivka: Statistika 'RelTM' není stejná jako 'Rel', která byla užívána v předchozích článcích NHL v číslech. Na rozdíl od relativní statistiky, která se zaměřuje pouze na porovnání výkonu se sledovaným hráčem na ledě a bez něj, bere statistika 'RelTM' do úvahy i odehraný čas daného hráče se všemi spoluhráči a porovnání jejich výkonů s naším sledovaným hráčem pokud jsou na ledě bez něj. 'RelTM' tak mnohem lépe vystihuje vliv sledovaného hráče.

Nylanderovy kvality jsou zřetelné především v ofenzívě, když se s ním spoluhráči zlepšují o 4,36 střeleckých pokusů (C) za 60 minut hry. Celkově s ním mají spoluhráči rozdíl střeleckých pokusů pro a proti lepší o 4,49 střel za hodinu společného pobytu na ledě. A pozitivní vliv na spoluhráče má Nylander i v rámci očekávaných branek (xG +/-). V obou kategoriích Nylander patří opět do skupiny těch nejlepších.

Nylander určitě může být v mnoha směrech polarizujícím hráčem, jeho vliv je ale nezanedbatelný a v dlouhodobém hledisku patří mezi ve většině kategorií mezi špičku. Navíc v probíhající sezoně ukazuje, že to ještě stále nemusí být jeho limit.

*Statistiky v článku platné k 27.1. 2020

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.