bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Třetí lajna Lightning válí. Aneb jak je šířka kádru důležitá

28. srpna 2020, 7:50

Adam Papoušek

Tampa Bay patří opět mezi největší favority na zisk Stanleyova poháru, což by ráda letos konečně také potvrdila. Zatím k tomu má nakročeno úspěšně, když ve druhém kole play-off vede 2:1 na zápasy nad Bruins. Lightning se mohou opírat především o vynikající třetí útočnou řadu.

Říká se, že Stanley Cup vyhrávají týmy s vynikající defenzívou. Dost se ale podceňuje celková šířka kádru (v zámoří tzv. 'depth'), která je rovněž nesmírně důležitým faktorem pro zisk nejcennější hokejové trofeje na světě.

Výměny před uzávěrkou přestupů

Julien BriseBois, generální manažer Lightning, si toho byl dobře vědom už v únoru, když před uzávěrkou přestupů posílil svůj tým o Barclaye Goodrowa ze San Jose a Blake Colemana z New Jersey.

Byť za oba hráče obětoval více, než by se patřilo a slušelo, tak rázem učinil Blesky kompletnějším, silnějším týmem, což se naplno projevuje ve vyřazovacích bojích.

Obě nové posily jsou známé především svoji poctivou hrou do defenzívy. Cooper se rozhodl mezi ně začlenit Yanni Gourdeho a tato útočná formace je při hře pět proti pěti tou nejdominantnější ze všech formací Tampa Bay.

Vynikající defenzíva

Toto trio společně odehrálo už více než 130 minut v letošních vyřazovacích bojích při hře pět proti pěti. Inkasovalo pouhé dvě branky! K tomu jich sedm přidalo a má nejlepší podíl gólů ze všech útočných trojic týmu. Famózní!

Náhoda? Nikoliv.

Jistě, Goodrow-Gourde-Coleman si nevypracují tolik gólových příležitostí jako elitní formace Palát-Point-Kučerov, ovšem vyvažují to právě vynikající defenzívou.

Soupeřům dovoluje Gourdeho lajna pouze minimum gólových šancí, což ve výsledku znamená, že vykazují nejlepší hodnotu i v podílu vstřelených očekávaných branek mezi všemi formacemi Lightning.

Závěr

Pokud Tampa Bay letos konečně dosáhne na tolik vytoužený Stanley Cup, obrovský podíl na tom bude mít i právě třetí útok Blesků, který navíc pravidelně nastupuje proti nejlepším hráčům soupeře, čímž dává prostor Cooperovi, aby svoji elitní formaci posílal proti slabším protihráčům.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.