bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Součet není vše. Kdo je nejlepším střelcem NHL?

4. března 2019, 17:30

David Sokol

V minulém díle rubriky NHL v číslech jsme se věnovali nejlepším brankářům a nyní se podíváme na problematiku předpokládaných gólů z druhé strany, totiž z pohledu střelce. Kteří hráči NHL dokáží najít i neexistující skulinku a rozsvítit červené světlo nad brankou?

Hned na začátek článku si musíme stanovit jedno základní pravidlo - pro přesnější výsledky vyřadíme góly dosažené při přesilovkách a budeme všechny statistiky počítat pouze pro stav 5 na 5. Ovie, schovej zase tu nabroušenou hokejku, i tak budeš pořád mezi naprostou elitou.

Jak již může být patrné podle naštvaného výrazu Alexandra Ovečkina, ruský kanonýr s velkým K není při hře v plném počtu na obou stranách lídrem soutěže v počtu vstřelených branek. Za hry pěti proti pěti totiž nasázel "jen" 26 gólů, což znamená, že se spolu s Tučňákem Jakem Guentzelem dělí o druhou příčku, jen o jeden přesný zásah za lídrem celé soutěže, kterým je předsezonní akvizice Toronta - John Tavares.

Mezi obránci je pak největším postrachem gólmanů Tavaresův spoluhráč z týmu javorových listů Morgan Rielly, který si díky třinácti přesným zásahům za dané početní situace drží dvoubrankový náskok na dvojici pronásledovatelů ve složení Jared Spurgeon a Dougie Hamilton.

Jak si vedou při hře 5 na 5 Češi? Národní barvy nejlépe hájí Jakub Vrána, mladý útočník Washingtonu Capitals za plných sil překonal soupeřova brankáře již osmnáctkrát, což jej řadí na dělenou osmnáctou příčku v celé soutěži. Co se zadáků týče, tam se nejvýše drží Vránův spoluhráč z hlavního města USA Michal Kempný, tomu sedm zářezů stačí ve spektru defenzivních mužů na dělené šestnácté místo.

Pouhý prostý součet však není vše, ony se totiž podstatně snadněji střílí góly, když jen doklepáváte do prázdné branky, než když pálíte bekhendem z rohu hřiště, zatímco stojíte přímo na brankové čáře. A právě pro odstranění tohoto vlivu vznikla statistika předpokládaného počtu branek.

Ve zkratce řečeno, každá nezblokovaná střela se prožene sérií několika kritérií, mezi které patří například vzdálenost od branky, úhel k brance, typ střely, nebo také to, zdali hraje tým daného hráče doma (více informací o statistice naleznete zde).

Výsledkem této analýzy je pak pravděpodobnost, s jakou by měl onen pokus skončit gólem. Když poté dáte dohromady pravděpodobnosti všech střel jednoho hráče, zjistíte, kolik branek by měl dotyčný vstřelit. A čím větší a kladný je rozdíl mezi tímto předpokladem a skutečným množstvím přesných zásahů, tím je daný hráč lepším střelcem.

A co nám tato statistika říká v praxi? Že nejčastější střelec při hře 5 na 5 - John Tavares, ve skutečnosti zase nečiní nic až tak neočekávaného. Jeho 27 branek je totiž "jen" o 8,4 více, než kolik by jich měl vsítit, což jej v ligovém ohledu řadí až na osmou příčku.

Do čela se tedy vyhoupne blonďatý mladík ve službách Pittsburghu Jake Guentzel, který doposud nasázel za dané početní situace o neuvěřitelných 12 gólů více, než kolik by jeden čekal. Hned za ním pak na stříbrné pozici operuje již zmiňovaný Alex Ovečkin, ten překonal střelecké předpoklady o 11,4 zásahu.

Komu se naopak daří dostávat očekáváním nejhůře? Oním nešťastníkem je letos se trápící bojovník Kings Tyler Toffoli, který měl mít v současnosti na kontě již třináct branek, ve skutečnosti se však dosud zmohl jen na šest přesných projektilů. České barvy pak stejně jako při celkovém součtu nejlépe hájí Jakub Vrána, který v Capitals nasbíral o 5,8 gólu více, než kolik mu předurčují statistiky, což je dvacátý šestý nejlepší výkon ligy.

Zato mezi obránci není oproti pohledu na strohý počet úspěchů na čele žádná změna, první místo totiž uhájil Morgan Rielly, jenž se dokázal prosadit oproti očekáváním o 8,1 případu více. Díky tomu si drží náskok 1,6 předpokládané branky na druhého Jareda Spurgeona z Minnesoty a elitní trojici střelců na modré uzavírá s hodnotou 4,7 u svého jména "Jerk" Dougie Hamilton.

V nelichotivé situaci se ale ocitají Kings, jelikož i mezi zadáky se na chvostu celého žebříčku objevuje jméno hráče z největšího města Kalifornie - Drew Doughty totiž dosud nedokázal při hře 5 na 5 vstřelit ani jedinou branku, ačkoliv jich měl dle předpokladů vsítit již 3,5. Zato česká základna ve Washingtonu může znovu slavit, bekem, který nejvíce překonává střelecká očekávání, je totiž Michal Kempný, který díky rozdílu 3,2 mezi realitou a předpoklady poskočil na dvanáctou příčku v soutěži.

Na závěr je však potřeba říci, že tato statistika neukazuje přesně kvalitu hry daného hráče. Nezohledňuje totiž, že někdy si hokejista díky svému výbornému čtení hry dokáže najít ideální místo před brankou a po obdržení přihrávky jen doklepává do odkryté sítě. Proto se potřeba tyto hodnoty brát spíše jako ukazatel toho, jak dobře dokáže daný hráč trefit kotouč, než jeho celkové ofenzivní činnosti.

TOP 10 střelců NHL podle rozdílu mezi předpokládaným a skutečným počtem gólů (5 na 5):

1. Jake Guentzel (Pittsburgh Penguins) - 12,0
2. Alexandr Ovečkin (Washington Capitals) - 11,4
3. Viktor Arvidsson (Nashville Predators) - 10,3
4. Alex DeBrincat (Chicago Blackhawks) - 10,0
5. Leon Draisaitl (Edmonton Oilers) - 10,0
6. Patrick Kane (Chicago Blackhawks) - 8,6
7. Nikita Kučerov (Tampa Bay Lightning) - 8,5
8. John Tavares (Toronto Maple Leafs) - 8,4
9. Morgan Rielly (Toronto Maple Leafs) - 8,1
10. Elias Pettersson (Vancouver Canucks) - 7,5
...
26. Jakub Vrána (Washington Capitals) - 5,8

TOP 10 střelců NHL podle rozdílu mezi předpokládaným a skutečným počtem gólů (5 na 5, obránci):

1. Morgan Rielly (Toronto Maple Leafs) - 8,1
2. Jared Spurgeon (Minnesota Wild) - 6,5
3. Dougie Hamilton (Carolina Hurricanes) - 4,7
4. Nikita Zadorov (Colorado Avalanche) - 4,5
5. Kris Letang (Pittsburgh Penguins) - 4,0
6. Matt Dumba (Minnesota Wild) - 4,0
7. Mark Giordano (Calgary Flames) - 3,4
8. Vince Dunn (St. Louis Blues) - 3,4
9. Shea Weber (Montreal Canadiens) - 3,4
10. Matt Niskanen (Washington Capitals) - 3,3
...
12. Michal Kempný (Washington Capitals) - 3,2

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.