bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Připraven na play-off. Guentzel by měl být klíčovým hráčem

27. července 2020, 12:30

Adam Papoušek

Drtivou většinu hráčů přerušení sezony kvůli koronavirusu jistě nepotěšilo, ovšem zranění hokejisté to uvítali. Jako například Jake Guentzel, který se díky tomu stihl zotavit a je připraven naskočit do vyřazovacích bojů. Pokud naváže na své výkony ze základní části, bude velikou zbraní Penguins.

Guentzel zažíval životní ročník, když měl našlápnuto k tomu, aby poprvé v kariéře dosáhnul na hranici osmdesáti bodů, možná i devadesáti.

Levé křídlo Pittsburghu stihlo zasáhnout do 39 utkání, v nichž předvádělo skutečně dominantní výkony, čímž si vysloužilo od mnoha novinářů či analytiků umístění mezi nejlepšími křídly NHL.

Vynikající v přechodu

Není pochyb o tom, že mít za centra Sidneyho Crosbyho či Jevgenije Malkina je pro jakéhokoliv křídelního hráče velký bonus. Ovšem v případě Guentzela můžeme hovořit o tom, že předváděl vynikající výkony nezávisle na svých spoluhráčích.

V přechodu ze středního pásma do ofenzivní zóny se samotným zakončením či přihrávkou na střelu totiž patřil vůbec mezi nejlepší útočníky v celé NHL. Jedinou slabinou byly rozehrávky z defenzivní třetiny kluziště, což ovšem vynahrazoval velmi solidní poziční hrou.

Elitní křídlo

Byť se Guentzelovi zatím nedostává tolik pozornosti, tak v uplynulém ročníku rozhodně patřil mezi nejlepší křídla celé soutěže.

Jeho výkony byly tak vynikající, že například bez Sidneyho Crosbyho hrál ještě lépe než s ním. Mnohem lépe fungovala pak spolupráce mezi Guentzelem a Malkinem, kteří své soupeře pravidelně přehrávali.

V kartě vidíme vynikající hodnoty především do ofenzívy. Nijak špatně si ovšem Jake Guentzel nevedl ani do defenzívy, kde také vykazoval pozitivní čísla. V konečném důsledku se jednalo skutečně o jednoho z nejlepších všestranných křídel sezony, dokud se nezranil.

Za zmínku jistě stojí to, že Jake Guentzel dokázal své spoluhráče dělat lepšími na obou koncích kluziště. S 2,78 body za 60 minut hry při hře pět proti pěti obsadil vynikající 11. místo mezi všemi hráči NHL, kteří odehráli alespoň 500 minut.

Všestranný hokejista

Jake Guentzel bezpochyby patří k nejdůležitějším článkům Penguins. Lepší křídlo Tučňáci ve svém kádru nemají a pokud to chtějí letos dotáhnout na nejvyšší pozice, budou potřebovat Guentzela opět v co nejlepší formě.

Kromě výstupů z defenzivní zóny, o kterých jsme psali už výše, si Guentzel počínal skutečně na výbornou ve všem, co se od elitního křídla očekává.

Dnes 25letý hokejista zabírá v platovém stropu "pouhých" 6 milionů dolarů, přičemž tato částka se do léta 2024 určitě nezmění. Jde zajisté o velmi výhodný kontrakt pro Penguins.

A to nemluvě o tom, že Guentzelovi se ve vyřazovacích bojích velmi daří. 43 bodů ve 41 utkáních je vynikající vizitkou. Pokud tedy Pittsburgh udělá větší úspěch v play-off, dá se předpokládat, že Guentzel na tom bude mít velký podíl.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.