bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Panarin hraje životní sezonu!

19. ledna 2020, 10:00

Adam Papoušek

Sedm let za 81,5 miliónů dolarů. Když takový kontrakt podepsal na začátku července Artěmij Panarin s NY Rangers, velká většina odborníků a fanoušků tvrdě zkritizovala vedení Jezdců. Mylně. Ruský útočník už během svého prvního ročníku v novém angažmá dokazuje, jak skvělým hráčem skutečně je, a že si ty peníze rozhodně zaslouží.

Pojďme se na pár řádků podívat ještě zpátky do onoho července. Jistě, průměrný roční plat přes 11,6 miliónů v době platových stropů není rozhodně malé číslo. Na druhou stranu už tehdy si bylo třeba uvědomit, že hranice klubového rozpočtu pro hráče ze strany ligy se každým rokem zvedá a zvedá.

Věřili byste například tomu, že Scott Niedermayer, který se v létě 2005 upsal týmu Anaheim Ducks za 6,75 miliónů USD ročně, tedy o necelých pět miliónů méně než Artěmij Panarin, při přepočtu na tehdejší finance zabíral v platovém stropu Kačerů větší prostor než ruský útočník u Rangers?

A to rovnou skoro o celá dvě procenta. Zatímco Jezdci obětovali pro Panarina 13,59 % ze svého prostoru, tak Ducks si tenkrát podpisem S. Niedermayera snížili strop hned o 15,38 %.

Chceme tím poukázat na dvě věci. Jednak není úplně pravé ořechové si nalistovat stránku s jednotlivými platy hráčů a na základě toho ihned dělat jakési závěry, je zde totiž stále několik dalších faktorů, které je dobré si ověřit. A jednak hráči na nechráněném volném trhu hráčů jednoduše a pochopitelně stojí více než hokejisté, jež jsou buď pouze omezenými volnými hráči či s klubem prodlužují kontrakt už během sezony a nejednají tak s ostatními týmy.

Životní ročník

Nebudeme přehánět, když napíšeme, že Artěmij Panarin zatím letos patří mezi favority na Hart Memorial Trophy, která se uděluje nejužitečnějšímu hokejistovu sezony. Nevěříte? Přesvědčte se sami v následujících odstavcích.

28leté levé křídlo letos skutečně dominuje a ve velké většině utkání platí za nejlepšího hráče svého celku. Rangers pod hlavním trenérem Davidem Quinnem sice příliš nedrží puk na svých hokejkách, preferují hru na rychlé útoky, ale i přesto se Panarinovi daří společně pouze s Adamem Foxem vykazovat pozitivní číslo ve statistice Corsi.

Neboť jsou jediní dva s pozitivně vykazující hodnotu, není divu, že se oba nacházejí také v popředí v relativním přepočtu vůči spoluhráčům. Jednoduchým a stručným překladem můžeme konstatovat, že Panarin dělá své parťáky na ledě o mnoho lepšími.

Jezdci obětovali pro Panarina 13,59 % ze svého platového prostoru.

To nám krásně potvrzuje i v obrázku uvedená statistika 'xGF%' - očekávání gólů. S žádným jiným hráčem při hře pět proti pěti nejsou Rangers totiž nebezpečnější než právě s Panarinem. O čemž vypovídá i skutečně nemalá hodnota 8,64 v relativním přepočtů vůči jeho spoluhráčům.

Na druhou stranu nutno uznat, že Quinn svému nejdražšímu borcovi dává přesně takovou roli, jakou by měl. A sice mnoho startů v útočné třetině kluziště. Panarin má až 14. nejtěžší starty v rámci celého týmu, ovšem svému týmu to vrací víc než dost.

Nikdo jiný v celé NHL totiž dosud nenasbíral více bodů při přepočtu na 60 minut hry při hře pět proti pěti v této sezoně!

3,91 bodů za 60 minut je skutečně famózní výsledek. Pro menší porovnání: druhý Malkin disponuje hodnotou 3,62 a třetí MacKinnon s 3,2.

Dalším skutečně vynikajícím počinem Artěmije Panarina je rozdíl vstřelených a obdržených branek Rangers při hře 5 na 5, když je právě ruské levé křídlo na ledě. Dodáváme, že to není stejná statistika jako plus/mínus, aby nedošlo k omylu!

Jezdci s Panarinem na ledě při hře pět proti pěti v dosavadním ročníku inkasovali devětadvacetkrát, zatímco skórovali hned šestapadesátkrát. Lepším rozdílem se může pochlubit pouze Roman Josi z Nashville (+28).

Nikdo jiný v celé NHL totiž dosud nenasbíral více bodů při přepočtu na 60 minut hry při hře pět proti pěti v této sezoně!

Bývalý útočník Blackhawks či Blue Jackets se pak bodově podílel hned na 45 z nich! To je neskutečná fazóna! Druzí MacKinnon s McDavidem letos zatím při hře pět proti pěti nasbírali 38 bodů. Asi nemusíme dodávat, jak propastný rozdíl to je...

Dominantní formace

Když se Panarin v onom červenci upsal Jezdcům z Manhattanu, velká většina lidí odhadovala, že bude působit v jedné formaci s Mika Zibanejadem, nejlepším centrem týmu.

David Quinn ovšem pro něj našel místo vedle Ryana Stromea a Jespera Fasta. Prvně jmenovaný byl už dvakrát vyměněný pro neuspokojivé výkony v předešlých klubech, a i přesto vedle něj Panarin zažívá nejlepší sezonu své kariéry.

Nutno uznat, že tato trojice si spolu opravdu velmi dobře sedla a pomalu, ale jistě se zařadila po bok nejlepších útočných trojic napříč celou NHL.

Vykazovat totiž ještě pozitivnější hodnotu v 'xGF%' než bostonské či coloradské trio, to je už vskutku něco obdivuhodného. Už delší dobu se ví, že formace kolem Bergerona, respektive MacKinnona patří mezi nejlepší na celém světě.

Artěmij Panarin už během svého působení v Chicagu i Columbusu dokázal, že je špičkovým hráčem, letos se ale zařadil mezi tu nejužší elitu i u ostatních fanoušků, kteří o něm stále pochybovali.

Jezdci jsou sice momentálně mimo pozice zajišťující postup do vyřazovacích bojů, ale právě především díky Artěmij Panarinovi stále mají šanci se do play-off dostat.

Rangers si tak skutečně můžou mnout ruce, jakého borce v ruském útočníkovi získali, a samozřejmě mohou doufat, aby mu to vydrželo co nejdéle, než mu vyprší aktuální smlouva, což bude v létě 2026.

A pokud alespoň do konce tohoto ročníku udrží svoji současnou formu, měl by skutečně být žhavým kandidátem na zisk Hart Memorial Trophy!

* Všechny statistiky jsou k 16. 1. 2020.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.