bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Kdo získá Vezina Trophy?

13. března 2020, 19:30

Ondřej Hudec

Po Calder Trophy a Selke Trophy přichází nyní řada na nejlepší brankáře. Na rozdíl od předchozích dvou trofejí, o Vezina Trophy rozhodují svými hlasy generální manažeři jednotlivých týmů. V nasledujících dnech nás potom čeká ještě Norris Trophy, Jack Adams Award a nakonec i Hart Trophy.

Generální manažeři většinou povrchně hlasují na základě týmových statistik. Zaměřují se totiž hlavně na výhry, průměr obdržených branek a úspěšnost zákroků brankáře. Zejména výhry a průměr obdržených gólů na zápas jsou však týmovou statistikou a do výkonu brankáře se promítá mnohem více věcí jako například kvalita střel, jejich četnost a další.

Právě na pokročilejší brankářské statistiky se společně zaměříme. Půjde hlavně o statistiku GSAx, Goals Saved Above Expected (česky góly chycené navíc oproti očekávaným). Ta porovnává skutečný počet obdržených branek s počtem očekávaných gólů. Čím vyšší číslo tedy brankář má, tím více gólů chytil oproti těm, které se očekávali. Druhou významnou statistikou je poté dFSv% – to je rozdíl mezi očekávanou úspěšností zákroků proti nezblokovaným střelám a její skutečnou hodnotou. Opět platí, že čím vyšší kladné číslo, tím lepší.

Nominace

Connor Hellebuyck je jednoznačným favoritem na Vezina Trophy. A v podstatě podle těch nejlepších dostupných statistik, které, jak jsme si řekli výše, berou do úvahy kvalitu střel, je favoritem jediným. Hellebuyck v letošní sezoně čelí při hře 5 na 5 čtvrté nejvyšší kvalitě střel, za 60 minut se totiž očekává 2,7 gólu. Celkově se proti Hellebuyckovi očekávalo v této sezoně už 121,75 gólu, brankář Winnipegu jich však inkasoval o 17,15 méně! Druhý Anton Khudobin je na tom pak hůře o více než šest gólů.

Za všech herních situacích se pak očekává proti brankáři Jets 161,3 gólu. Hellebuyck jich inkasoval pouze 141,44 (po úpravách o současné skóre zápasu a místa zápasu), tedy o téměř 20 méně než by se předpokládalo. Rozdíl mezi ním a druhým nejlepším Darcym Kueperem je více než 11 branek!

To jsou opravdu famózní čísla amerického gólmana ve službách Jets a říká si tím snad i o nominaci na Hart Trophy. Jeho letošní dominanci dokazuje i fakt, že jeho úspěšnost zákroků proti nezblokovaným střelám je lepší o osm desetin procenta oproti očekáváné. Při hře 5 na 5 pak o 0,85 %. Hellebuyck zkrátka nemá v letošním ročníku konkurenci a jen díky němu se Winnipeg drží v boji o play-off.

Ne náhodou jsme se Hellebuyckovi věnovali už v jednom z minulých článků NHL v číslech: Connor Hellebuyck drží naděje Jets na play-off.

Tuukka Rask patří mezi brankářské stálice a stále se dokáže držet v popředí. Nutno však podotknout, že Rask čelí ze všech brankářů, kteří odchytali minimálně 1000 minut, nejnižšímu počtu očekávaných branek při hře 5 na 5 – 1,88 za 60 minut. Prozatím jich dokázal chytit o 7,49 více, a o 7,31 více pak při všech herních situacích. To ho řadí v obou případech na čtvrtou příčku.

Kvalitní čísla má Rask i v porovnání očekáváné a skutečné úspěšnosti zákroků. Při všech situacích je lepší o 0,45 %, při hře 5 na 5 se potom očekává jeho úspěšnost na hodnotě 95,18 %, když pouze u Alexe Stalocka se očekává vyšší. Jeho skutečná úspěšnost proti nezblokovaným střelám je v letošním ročníku 95,80 %, kde Raskovi patří druhá příčka za Antonem Khudobinem.

Především při hře 5 na 5 patří Rask letos k těm nejlepším a dokazuje svůj vysoký standart, i když mu na jednu stranu obrana Bruins velmi pomáhá.

Jméno Coreyho Crawforda v našem výběru může být pro některé překvapením. Brankář Hawks ale ukazuje, že ho zranění prozatím nezastavily, a především po Novém roce Crawford zvedl úroveň svých výkonů.

Pouze Petr Mrázek má v letošní sezoně těžší práci, když se u Crawforda při hře 5 na 5 očekává úspěšnost zákroků 93,63 %, jeho skutečná úšpěšnost je však na hodnotě 94,31 % a rozdíl plus 0,68 % je mezi brankáři třetím nejlepším. Není tak překvapením, že Crawforda najdeme vysoko i v počtu chycených branek navíc oproti těm očekávaným. S hodnotou 9,5 je opět třetím nejlepším za Hellebuyckem a Khudobinem.

Za všech situací jdou potom díky špatnému oslabení výkony Crawforda lehce dolů, stále ale patří k těm nejlepším. S celkem 7,44 chycenými góly navíc za všech herních situací se kanadský brankář řadí opět na třetí místo, za Hellebuycka a Kuempera, kterého však postihlo zranění. Rozdíl očekáváné a skutečné úspěšnosti má pak dvojnásobný držitel Stanley Cupu s plus 0,44 % šestý nejlepší v NHL. I přes špatné týmové výsledky Blackhawks by se na něj nemělo zapomínat.

Závěr

Brankářský král letošního ročníku je z pohledu většiny statistických expertů jednoznačnou záležitostí. A dokazuje to i graf, který porovnává vybrané brankáře ve statistice chycených gólů navíc proti očekávaným. Naším vítězem se tak stává:

Connor Hellebuyck (Winnipeg Jets).

Tento gólman opravdu exceluje a my nemůžeme jinak a vyhlásit ho taktéž za naši volbu na nejlepšího brankáře letošní sezony. Pokud se mu tohoto ocenění nedostane, bude to téměř křádež za bíleho dne ze strany generálních manažerů.

Další adepti: Carter Hart (Philadelphia Flyers), Ben Bishop (Dallas Stars), Jordan Binnington (St. Louis Blues)

* Všechny statistiky jsou k 12. 03. 2020.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.