bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Je Fleury jedním z nejpřeceňovanějších brankářů historie?

11. května 2020, 12:15

Adam Papoušek

Brankář Marc-André Fleury byl stránkou NHL.com zvolen za nejlepšího brankáře uplynulé dekády, což jednoznačně vzbudilo největší rozruch ze všech anket na jednotlivé pozice. Celkově se už léta dává Fleurymu velký kredit za jeho kariéru. Právem či neprávem?

Není třeba nijak pochybovat o tom, že jméno Marc-André Fleury je v hokejovém světě velký pojem. Jednička draftu 2003, odchytáno přes 800 utkání v NHL, držitel olympijského zlata a především trojnásobný vítěz Stanley Cupu.

Na první pohled výčet úspěchů, které samy o sobě řadí Fleuryho do elitní kategorie brankářů napříč celou historií NHL.

Ovšem na druhou stranu je si třeba uvědomit, že týmové úspěchy nejsou odrazem individuálních výkonů. U brankářů to platí obzvlášť.

Marc-André Fleury byl jasnou jedničkou svého týmu při těch čtyřech vítězství (3x Stanley Cup, 1x ZOH) pouze jednou. Na Olympiádě neodchytal ani minutu, při výhře Stanley Cupu v roce 2016 odchytal v play off pouhé dva zápasy. V roce 2017 už byla jeho vytíženost větší, ovšem ani patnáct odchytaných utkání nesvědčí o tom, že by byl jasnou jedničkou Penguins.

Gólman dekády?

Jak už bylo zmíněno výše, NHL.com zvolila Fleuryho za nejlepšího brankáře uplynulé dekády. Správné rozhodnutí?

Na to se podíváme. Ovšem nikoliv týmovým pohledem, ale zaměříme se na individuální výkony. Jak napsal Bill Comeau, známý americký hokejový analytik: „Brankář by měl být hodnocen na základě individuálních výkonů nezávisle na tým před ním.“

V zámoří jsou zavedeny už dvě statistiky, které jsou nejsměrodatnější k individuálním brankářským výkonům. 'GSAx' a 'dFSv%'.

'GSAx (Goals Saved Above Expected)': Hodnota v této statistice značí, kolik brankář chytil navíc gólů oproti očekávání, respektive nechytil.
Příklad: Jestliže brankář měl podle očekávání chytit 10 gólů, ovšem ve skutečnosti jich chytil 14, jeho hodnota bude +4.

'dFSv%': Hodnota je výsledný rozdíl mezi očekávanou úspěšností zákroků proti nezblokovaným střelám a skutečnou úspěšností zákroků proti nezblokovaným střelám.
Příklad: Brankář by měl podle očekávání chytit 93,2 % nezblokovaných střel, ovšem pochytal jich jen 92,8 %, jeho výsledná hodnota bude -0,4.

Na základě těchto dvou statistik jsem tedy vytvořil vizualizaci, která by měla posloužit jako jednoduché, stručné a jasné porovnání s dalšími dvěma brankářskými velikány uplynulé dekády. S Henrikem Lundqvistem a Jonathanem Quickem.

Švédský gólman nikdy nevyhrál Stanley Cup, nikdy se nemohl pyšnit extra silným týmem až na výjimečné ročníky, zatímco Quick vyhrál Stanley Cup dvakrát.

Doporučujeme si vizualizaci zvětšit na celou obrazovku pomocí tlačítka vpravo dole.

Z výše uvedené vizualizace se dá vyčíst neskutečně mnoho zajímavých věcí, porovnání, vyhodnocení, ovšem zaměřme se na naše téma - nejlepší brankář uplynulé dekády.

Podíváme se na individuální výkony mezi sezonami 2010/11 až 2019/20, tedy období na základě kterého vybírala i NHL.com.

S klidnou hlavou můžeme konstatovat, že Fleury byl individuálně nejlepším brankářem z tohoto tria pouze v sezoně 2018/19, kdy byste však našli hned přibližně deset až patnáct jiných brankářů, kteří vykazovali lepší čísla než Marc-André Fleury.

Mezi lety 2010 - 2016 dominoval švédský fenomén hájící barvy Rangers.

Co je pak asi nejpodstatnější - Fleury má za sebou pouze dvě sezony v celé kariéře, které odpovídají číslům brankáře v TOP10. V ostatních si počínal průměrně až podprůměrně.

Závěr

Abyste to nechápali špatně, našim cílem není udělat z Fleuryho špatného brankáře, to vůbec. Má za sebou několik skvělých zápasů, (týmové) úspěchy mluví v jeho prospěch, ovšem jedná se skutečně o jednoho z nejpřeceňovanějších brankářů novodobé NHL. Jeho reputace, když ho velmi často v médiích považují za jednoho z nejlepších brankářů tohoto století, neodpovídá jeho skutečným výkonům.

A věřte, že lepší hodnoty v individuálních gólmanských statistikách vykazovalo hned několik dalších brankářů včetně Careyho Price, Tuukky Raska, Sergeje Bobrovského, Bena Bishopa, Jaroslava Haláka a dalších.

Nejlepším gólmanem na základě individuálních výkonů měl být zvolen Henrik Lundqvist, který téměř celou první polovinu uplynulé dekády neměl žádnou konkurenci a za celou dobu odchytal pouze jednu podprůměrnou sezonu.

Ano, Fleury vyhrál třikrát Stanley Cup, jiný žádný aktivní brankář to nedokázal. Jenže vyhrát v NHL je především týmovou záležitostí než individuální. Své o tom ví i velikáni jako Eric Lindros, Marcel Dionne, Jarome Iginla či Mark Howe. Naopak prsten za vítězství v play off mají ve své sbírce i hráči jako Mark Eaton, Bret Hedican, Kent Huskins...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.