bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Carey Price začal válet jako v minulosti

18. srpna 2020, 14:00

Adam Papoušek

Montreal se postaral o jedno z největších překvapení ve kvalifikačním kole play-off, když vyřadil Pittsburgh ve čtyřech zápasech. Nijak špatně si nevede zatím ani v prvním kole proti Flyers, byť prohrává 1:2 na zápasy. Největší zásluhu na tom má bezpochyby Carey Price, který je doposud dost možná nejlepším hráčem vyřazovacích bojů.

Ikoně Canadiens se přitom ještě v základní části příliš nedařilo. Byl zaslouženě kritizován. Když porovnáme brankáře v základní části, kteří odchytali alespoň 300 minut, v nejdůležitější a nejsměrodatnější brankářské statistice 'GSAx (Goals Saved Above Expected)', pak nalezneme jméno Careyho Price až na 58. příčce ze sedmašedesáti.

Přišly ovšem vyřazovací boje a díky systému, který NHL zvolila, dostali Canadiens výjimečnou šanci se dostat do "klasického" play-off. Ikona Habs si to očividně vzala k srdci, neboť ihned od prvního duelu proti Penguins opět předvádí výkony jako ze sezony 2014/15, kdy posbírala několik individuálních trofejí včetně Hart Memorial Trophy.

Carey Price celkově ve kvalifikačním kole proti Tučňákům chytil více než pět branek navíc. V kontextu jednogólových vítězství v prvním a třetím utkání to byly naprosto klíčové výkony pro úspěch Canadiens.

Ve čtvrtém utkání pak za svá záda nepustil jediný puk a Montreal se mohl radovat z postupu do prvního kola play-off, když porazil Pittsburgh 3:1 na zápasy.

Na své výkony dokázal navázat i v prvních třech duelech s Philadelphií Flyers, když lovil puk ze své sítě zatím pouze třikrát. K jeho smůle ovšem na druhé straně barikády stojí taktéž vynikající Carter Hart, což je důvod, proč Montreal momentálně prohrává v sérii 1:2.

Ale zpět ke gólmanské jedničce Canadiens.

Price dohromady (včetně utkání s Penguins) pochytal už 9,94 gólů navíc a je doposud suverénně nejlepším brankářem vyřazovacích bojů.

Abyste si ještě více uvědomili, jak skvělá hodnota to je, porovnáme ji s jinými brankářskými výkony.

Když zůstaneme u letošního play-off, momentálně druhý Korpisalo pochytal 7,6 gólů navíc, ovšem třetí Carter Hart "pouhých" 4,91.

Price doposud odchytal 7 utkání, což znamená, že v průměru na zápas zabránil 1,42 gólu. Connor Hellebuyck, který byl s přehledem nejlepším brankářem základní části, pochytal v průměru na utkání 0,34 branek. Obrovský rozdíl a důkaz toho, jak výjimečné výkony Carey Price zatím podává.

* Karta Pricea z play-off byla naposledy aktualizována před třetím utkáním mezi Canadiens a Flyers.

Třiatřicetiletý gólman je jasným důvodem toho, proč Habs vyřadili Penguins a svádějí velmi vyrovnané bitvy s Philadelphií Flyers. Pokud si kanadský brankář dokáže tuto výkonnost udržet po celou dobu vyřazovacích bojů, Canadiens mohou ještě hodně překvapit. A to i přesto, že v základní části skončili až na 12. místě Východní konference.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.