bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL je můj sen, nesmím to vzdát! říká Martin Frk. Inspiruje ho Nestrašil

5. července 2015, 7:00

Václav Jáchim

V reprezentační dvacítce válel s Tomášem Hertlem, Jiřím Sekáčem, Dmitrijem Jaškinem, Petrem Mrázkem, kteří už jsou v NHL. Martin Frk by rád kamarády napodobil, talentu měl vždycky na rozdávání. Jenže cesty za snem bývají všelijaké. Dvaadvacetiletý Západočech bojuje o místo v organizaci Detroitu, kde uspějí jen ti nejodolnější. V Red Wings po mladících chtějí, aby byli komplexními hokejisty. Kdo to pochopí a vstřebá všechny změny, má vyhráno. "Věřím, že to také dokážu. Když vidím Andreje Nestrašila nebo jiné kluky, hodně mě to inspiruje," říká Frk.

Chlapík s vynikající střelou a ohromným ofenzivním potenciálem v Detroitu pochopil, že jenom tohle nestačí. Klub na farmě testoval jiné koně, své by mohli vyprávět Jiří Hudler, Jakub Kindl, Jonathan Ericsson nebo zmíněný Andrej Nestrašil. Pro NHL tam vyžadují, aby útočník plnil obranné úkoly, aby piloval dovednosti i přednosti, které podpoří tvrdou prací.

Vykašlal jsem se na to, kde hraju. A makal na sobě!

Frk v tomto ohledu dostal drsnou lekci, polovinu uplynulé sezony dokonce strávil ve druhé farmě, která hraje nižší East Coast Hockey League. Když v roce 2013 přicházel do organizace, slavný Chris Chelios o Frkovi prohlásil, že to je "chlapík s ohromnou silou a potenciálem." Jenže NHL je zatím poměrně vzdálen. "Minulý ročník jsem začal v Grand Rapids a hrál AHL. Ale moc jsem nenastupoval, poslali mě tedy do Toleda," konstatuje účastník dvou šampionátů dvacetiletých.

Andrej Nestrašil nedávno soutěž se zkratkou ECHL označil málem za hokejový hrob. Trasa zpátky je složitá, ovšem nikoli nezdolatelná. "Pro mě bylo podstatné, že jsem pravidelně hrál. Dařilo se mi bodovat, k tomu jsem dělal na tom, abych splnil představy trenérů. Bylo to těžké, ale kde není," povídá. Za Toledo stihl 29 utkání základní části a 38 bodů, v play off sehrál 14 utkání, vstřelil devět gólů a přidal čtyři nahrávky.

Bezpochyby vynikající statistiky, tuhle skutečnost u Red Wings zohlední. "Dobře vím, že se lze z ECHL dostat do NHL. Dokázal to Andrej Nestrašil, povedlo se to jiným. Já se vykašlal na to, kde hraju, a makal na sobě! Andrej mi svým způsobem ukázal cestu, on a další kluci pro mě byli inspirací. Když uspěli oni, proč bych nemohl já?" reaguje upřímně.

V East Coast Hockey League má hokej zámořské základy, podmínky jsou ale samozřejmě odlišné než v NHL. "Na ledě se to mydlí, souboje jsou agresivní, musíte makat," souhlasí. Náročné podle něj bývají přesuny k utkáním. "V autobuse sedíte osm, deset, někdy i dvanáct hodin, což není žádná legrace. Ale když to vezmu celkově - proti farmě v AHL tam zase takový rozdíl není. Z mého pohledu bylo podstatné, že se v Toledu hrálo na tři pětky. Nastupoval jsem pořád, pro mě super," kvituje.

Minulost nehraje roli, MacKinnovovi a Drouinovi na dálku fandím

Martin věří ve své schopnosti. V juniorce Halifaxu válel s Nathanem MacKinnonem a Jonathanem Drouinem. Oba jsou hvězdičkami NHL, MacKinnon dokonce letošním mistrem světa. Jenže Frk na rozdíl od nich strávil dlouhé týdny v ECHL. Tedy stranou hlavního dění. "Někdy jsem si říkal, že bych v té NHL také rád byl. Ale to mi nepomůže. Oběma klukům to moc přeju, jsou vynikající hráči. Sice už žádný kontakt neudržujeme, ale na dálku jim fandím. Sám vím, že záleží jen na mých výkonech. Minulost nehraje roli," dodává.

Přiznává, že zažil chvíle, kdy byl frustrovaný. Kdy se cítil psychicky špatně. Ale myšlenky na návrat do Evropy v hlavě neměl. "Nikdy! Od malička sním o NHL, v šestnácti jsem odešel z domova, abych se do ligy dokázal probojovat. Musím se tam dostat! Ne, nesmím to vzdát! Tohle jsem si pořád opakoval," přiznává. Věří, že v Detroitu vědí o jeho formě i produktivitě, kterou předvedl mezi mantinely ECHL. Na podzim chce pochopitelně víc. "Pojedu na kemp a budu se snažit, aby byl co nejlepší. Rád bych se posunul co nejdál. Nenechám se odradit," slibuje.

V těchto dnech je doma na západě Čech, dojíždí také do Prahy. "Chodím trénovat ke kondičnímu trenérovi, s nímž spolupracuje Andrej Nestrašil. Domluvili jsme se a musím říci, že to je perfektní," pochvaluje si. Do zámoří odletí koncem prázdnin, kemp nováčků Detroitu se už Frka letos netýká. "V srpnu bych chtěl jít na led v Karlových Varech, uvidíme, jestli mi to dovolí s áčkem. Před lety jsem odcházel do Kanady a bylo to trošku bouřlivější. Ale už je to pryč. V Energii se na mě snad už nezlobí, tehdy jsem to chtěl zkusit," uzavírá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.