bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

New Jersey si pojistilo Seversona na dalších šest let. Bude se dál zlepšovat?

13. září 2017, 20:00

David Jahoda

New Jersey Devils v minulé sezoně patřili z defenzivního hlediska v NHL k tomu nejhoršímu, nedlouho před startem nového ročníku se ale dokázali dohodnout na nové smlouvě s hráčem, který v jejich obraně patřil k tomu lepšímu, ne-li nejlepšímu. Jde o Damona Seversona, jemuž vypršel nováčkovský kontrakt, a na novém se dohodl teprve až nyní, konkrétně 11. září. S Ďábly spojil svou budoucnost na dalších šest v let, ročně bude pobírat 4,166 milionů dolarů.

David Pastrňák, Nikita Zadorov nebo Andreas Athanasiou. Ti všichni stále čekají na novou smlouvu poté, co jim vypršela ta nováčkovská. Třiadvacetiletý obránce Damon Severson už do této skupiny hráčů nepatří. Dohoda s New Jersey Devils, které jej v roce 2012 z celkové 60. pozice draftovalo a kde odehrál zatím všech 203 zápasů v NHL, se sice dotáhla do zdárného konce později, než by očekával, ale přece jen se povedlo.

V nadcházejících šesti sezonách si každoročně přijde na 4,166 milionů dolarů. Rázem se tak stal druhým nejlépe placeným zadákem mužstva. Vůbec nejvíc peněz ze všech obránců Devils pobírá kapitán Andy Greene (5 mil. dolarů). 

"Jsme šťastní, že máme Damona pod smlouvou až do sezony 2022/23," nechal se pro oficiální web New Jersey Devils slyšet generální manažer Ray Shero. "Do naší hry přináší důležitý rozměr. Je to mladý obránce a my jsme nadšení z toho, že s ním i nadále budeme moci spolupracovat a podílet se na jeho hráčském vývoji," uvedl Shero a dodal: "Tato smlouva ukazuje závazek klubu k tomu, jakým směrem chceme tým budovat."

Stejně jako Shero, tak ani samotný Severson neskrýval radost z podpisu nového kontraktu. "Jsem opravdu nadšený. Můžete vidět, že náš tým jde správným směrem. Navíc to beru jako důkaz toho, že mi vedení klubu věří," objevilo se Seversonovo prohlášení na twitterovém účtu New Jersey Devils. 

Rodák z kanadského Brandonu také poodkryl něco málo ze zákulisí vyjednávání o nové smlouvě. "Chtěl jsem v New Jersey zůstat a stejný záměr mělo i vedení klubu. Navíc jsem nechtěl přijít o tréninkový kemp. Chtěl jsem se na novou sezonu připravit tak jako kdokoliv jiný," ocenil Severson v rozhovoru pro televizní stanici MSG Networks to, že bude s týmem Devils už během předsezonní přípravy.

Peníze, které do Seversona vedení New Jersey v čele s Rayem Sherem vložili, dokazují, že svému svěřenci dost věří. A nepochybně doufají v to, že svůj potenciál ještě naplno nerozvinul.

"Chtěl jsem v New Jersey zůstat a stejný záměr mělo i vedení klubu."

Severson poměrně zaujal už ve své nováčkovské sezoně (2014/15). V kempu tehdy jako junák s minimální zkušeností s dospělým hokejem vystrnadil ostřílenější hráče, kteří se tehdy ucházeli o místo. Byli mezi nimi například Mike Komisarek nebo Tomáš Kaberle.

Vstup do NHL se mu rovněž vydařil, během prvních devíti duelů nasbíral sedm bodů. Své tempo, dle očekávání, udržet nedokázal. Dohromady si nakonec v 51 duelech připsal 17 bodů (5+12). Jeho bodová produkce se od té doby ovšem stále navyšuje. V ročníku 2015/16 během 72 utkání zapsal 21 bodů (1+20), v minulé sezoně to bylo dokonce 31 (3+28). Mezi obránci New Jersey byl v tomto ohledu suverénně nejlepší, druhý nejlépe bodující zadák Devils John Moore měl na kontě 22 bodů.

Severson bude muset zlepšit hru dozadu

Je tu však i druhá strana mince. V tzv. tabulce pravdy svítilo Seversonovi hrozivých 31 záporných bodů. I zde, bohužel pro něj, neměl v týmovém srovnání konkurenci (před ním Miles Wood -21). V celé NHL na tom pak byli hůře pouze dva hráči, a to dvojice z Colorada Tyson Barrie a Matt Duchene, kteří měli ve statistce +/- ještě o tři mínusové body víc. 

Jak už bylo řečeno na samotném začátku, Devils patřili, co se hry v obranném pásmu týče, k tomu nejhoršímu, co NHL v minulém ročníku nabízela. Ďáblové během základní části inkasovali dohromady 244 branek, což byl pátý nejhorší počin v celé lize. Je jasné, že pokud by Severson působil v lépe bránícím celku, jeho čísla by v tabulce pravdy tak děsivá nebyla, ale na lehkou váhu jeho 31 záporných bodů také nejde brát. Je tedy jasné, že Seversona na každý pád čeká v následujících letech ještě dost práce.  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.