bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nevídaný obrat. Blues otočili pátý zápas, vítězný gól dali 15 sekund před koncem

19. dubna 2019, 16:00

Šimon Rogner

Pouhých patnáct vteřin dělilo hokejisty St. Louis a Winnipegu od druhého prodloužení v řadě. Jenže zatímco mnozí fanoušci – a možná i někteří hráči na střídačce – nepřikládali závěru základní hrací doby tolik pozornosti, pětice hokejistů Blues na ledě bezpochyby ano. Tyler Bozak totiž prudkou nahrávkou od pravého mantinelu našel před brankou Jadena Schwartze, který přesnou tečí rozhodl o vítězství 3:2 a zisku téhož vedení v sérii.

Byli to přitom hráči Jets, kteří měli být na koni. Po úvodních dvou prohrách na domácím ledě oplatili Blues ziskem dvou triumfů v Missouri a srovnali na 2:2. Do pátého duelu na domácím ledě pak vstoupili fantasticky – už po 12 sekundách otevřel skóre Adam Lowry. Stanovil tím mimochodem klubový rekord pro nejrychlejší branku od začátku utkání play off.

Do konce úvodní dvacetiminutovky přidal druhý zásah Kevin Hayes a fanoušci mohli ukázat sílu „bílého pekla“ podruhé. Domácí se pak dostali do několika excelentních příležitostí – další dvě obrovské měl na holi Hayes –, jenže je neproměnili, případně je vychytal nováček v dresu hostů Jordan Binnington.

A tak udeřilo na druhé straně. Minutu a devětadvacet sekund po úvodním vhazování třetí dvacetiminutovky si Ryan O'Reilly šikovně přikopl puk a v přesilovce z mezikruží snížil. A v čase 53:52 vstřelil na první pohled kontroverzní branku z bekhendové dorážky Brayden Schenn. Kontroverzní proto, že puk doletěl do sítě v momentě, kdy už byla branka posunutá a mimo předepsané postavení. Rozhodčí ale po konzultaci s videem rozhodli, že náraz hostujícího forvarda Oscara Sundqvista způsobil zadák Jets Dustin Byfuglien, a tudíž gól musí platit.

A pak přišel již zmíněný gól. Blues se v závěru třetí třetiny usadili v útočném pásmu a snažili se ještě před sirénou vstřelit rozhodující gól. Většinou se to ale útočícímu týmu nepovede a bránící hráči už to nějak ve spolupráci s gólmanem „doklepou“. Nikoli však tentokrát. Tyler Bozak poslal kotouč do prostoru před brankoviště a Jaden Schwartz a jeho dobře nastavená čapel usměrnili puk mimo dosah brankáře Connora Hellebuycka.

Tryskáči už odpovědět nestihli a nakonec prohráli 2:3. Stejným poměrem prohrávají i v sérii. „Štěstí jako v pinballu (= hrací automaty s ocelovými kuličkami – pozn. redakce). Odrazil se jim puk a skončil na jejich hokejce. Je těžké to skousnout, ale myslím, že jsme byli lepším týmem. Když budeme bojovat, není nic u konce,“ komentoval vítěznou gólu právě Hellebuyck.

„Neliší se to od toho, když jsme prohrávali 0:2. Stává se to pořád. Musíme zkrátka vyhrát zápas. Za poslední dva roky jsme jich vyhráli skoro stovku, takže si věříme, že to dokážeme,“ burcuje kapitán Blake Wheeler.

„Hrajeme si to svoje. Navzájem si věříme, věříme v náš systém a makáme jako tým. Když je tým úspěšný, víme, že budeme všichni odměněni. Hrajeme pořád stejně, tvrdě pracujeme, bráníme dozadu a díky přesilovce jsme se dnes ostali do utkání. Celá série je velmi vyrovnaná. Nikdy nevíte, co způsobí ty všechny možné odrazy,“ ví střelec vítězné branky Schwartz.

„Tohle byl emotivní zápas, hlavně kvůli tomu začátku. Brzo jsme prohrávali. Ale určitě víte o těch rozhovorech, které jsem měl s novináři a ve kterých jsem říkal, že jsme odolný tým a máme charakter. Dnes byl ukázkový příklad,“ je na svoji partu hrdý kapitán a obránce Alex Pietrangelo.

Na další zápas se série přesouvá zpět do St. Louis a svěřenci Craiga Berubeho ji tam budou chtít také uzavřít. Duel začíná v neděli od 1:00 SEČ. „Když prohrajeme, končíme. To je dostatečná motivace. Šestý zápas bude náš nejlepší,“ slibuje na závěr Hayes.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.