bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nevěděl jsem, že bude neskutečný, říká Kučerov o Vasilevském

1. března 2018, 10:00

Lukáš Podleśny

S blížícím se koncem základní části NHL finišují také souboje o některé individuální trofeje. Jednou z nich je i Vezinova trofej určená pro nejlepšího brankáře ligy. Největším favoritem na její zisk je letos Andrej Vasilevskij.

Do konce základní části již zbývá odehrát pouze čtvrtinu zápasů. Pomalu se tedy musí rozhodovat o některých trofejích včetně té Vezinovy. Adeptů na vítězství je pochopitelně několik. Kromě Andreje Vasilevského se jedná například o Pekku Rinneho, Connora Hellebuycka a Tuukku Raska. Jenže místo na trofej by si měl připravit hlavně mladý gólman Blesků!

Andrej Vasilevskij letos zažívá první celou sezónu, ve které je jedničkou týmu. Tou se stal po loňském odchodu Bena Bishopa, jenž se v únoru poroučel do Los Angeles. A v letošním ročníku Vasilevskij září. Tampa má totiž ve Vasilevském všechno, co by potřebovala od gólmanské jedničky. Třiadvacetiletý gólman je nejlepším gólmanem v počtu vítězství (37) i vychytaných nul (7). Navíc si drží kvalitní procentuální úspěšnost, jež sahá k téměř 93 % a průměr obdržených branek má Vasilevskij 2,35. Velmi dobrá čísla pro mladého gólmana.

„Hodně si to užívám,“ nechal se před časem slyšet Andrej Vasilevskij. „Je to ale hodně dlouhá sezóna.“

Skvělá forma Vasilevského je letos velkým faktorem v letošní skvělé jízdě Tampy, jež se od úvodu sezóny drží v předních příčkách Východní konference. Důležitý je navíc fakt, že se mladému ruskému gólmanovi vyhýbají zranění. Letos totiž Vasilevskij zahajoval 51 z 63 utkání Tampy. Ve srovnání s minulou sezónou si tak polepšil, neboť již teď má o jedno odchytané utkání více.

„Jsem mladý tak to docela zvládám. Spíše je to těžší pro psychiku. Hlavou mi koluje hodně různých myšlenek, které musím ukočírovat a být vždy připravený. Nemůžu si myslet, že když vyhrajeme několik utkání, automaticky zvítězíme i v tom dalším. Musím být mentálně velmi silný,“ dodal gólman, jehož slova potvrzuje také ofenzivní tahoun mužstva, Nikita Kučerov.

„Je ohromně psychicky odolný. Kdykoliv dostane gól, zůstane úplně klidný. Je jedno jestli prohráváme 2:0, stále se chová, jakoby se nic nestalo. Prostě na to nemyslí. Věděl jsem, že bude dobrý, ale nevěděl jsem, že bude neskutečný,“ řekl letošní držitel 82 kanadských bodů.

Podle hlasování poroty webu NHL.com by Andrej Vasilevskij získal 17 z 19 prvních míst a celkově pak 93 bodů. Druhý Pekka Rinne od poroty obdržel jedno první místo a 51 bodů, třetí Connor Hellebuyck celkově 49 bodů a čtvrtý Tuukka Rask pak 46. Na rozdíl od Hellebuycka byl ale finský gólman jednou zvolen i na první místo. Následují gólmani jako Frederik Andersen, Marc-André Fleury, Sergej Bobrovskij či John Gibson. Jedno je ale jasné, nikdo ze zmíněných letos nedosahuje neskutečné formy Andreje Vasilevského, který tak zdárně kráčí za ziskem Vezinovy trofeje!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.