bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Neuvirth, nebo Mason? Ve Philadelphii kvitují zdravou konkurenci

2. května 2016, 19:00

Tomáš Zatloukal

Koho z vyrovnané gólmanské dvojice by si měl Ron Hextall, generální manažer Letců z Philadelphie, nechat a koho by naopak měl poslat o dům dál? Na takovou otázku by rád znal odpověď nejeden fanoušek Flyers. Jenže pro Hextalla je daný dotaz poměrně neaktuální, nehodlá totiž vyměnit ani jednoho z obou gólmanů (Michal Neuvirth, Steve Mason), poněvadž za velmi slušné peníze v nich má jeden z nejlepších maskovaných tandemů v NHL.

Jak Mason, tak Neuvirth se Hextallovi osvědčili, navíc dohromady ročně stojí necelých šest milionů dolarů. "Mase" patří od svého příchodu do Philly do ligové špičky, "Neuvy" zase potvrzuje pověst jednoho z nejlepších náhradníků v NHL, navrch opět naznačil, že by klidně zvládl i výraznější part. Podle procentuální úspěšnosti zákroků se odchovanec ústeckého Slovanu řadil mezi naprostou elitu. Své kvality posléze ukázal i v play-off.

 "Vnitřní konkurence je dobrá věc. Máme dva skvělé gólmany a myslím si, že aktuální sezóna jasně ukázala, jaká to je výhoda," vykládá Hextall, který dobře ví, o čem mluví. Obdobnou, byť ne tak veselou situaci sám kdysi ve Philadelphii zažil. Když v roce 1997 došli Letci až do finále Stanley Cupu, takřka pravidelně se střídal s Garthem Snowem. Ani jeden vyloženě neexceloval, ale společnými silami dotáhli své mužstvo hodně daleko.

Hextallovi je jasné, že v současné NHL, kde se brankáři často zraňují (Mason i Neuvirth budiž dokonalým příkladem), potřebuje dva opravdu dobré muže v masce. A tak nemá za prioritu poslat někoho z kvalitního páru pryč. "Nechceme oslabovat pozici, kde jsme silní. Na druhou stranu, i Wayne Gretzky byl kdysi vyměněn, takže vám nebudu tvrdit, že nemůže jeden z nich odejít. Záleží na nabídce," přeci jen připouští možnost výměny.

"Rozhodně ale nejde o nic, na co se soustředíme," dodává s tím, že je s obsazením brankoviště spokojený. Kdo by v jeho případě nebyl? Na oba gólmany bylo spolehnutí, když se zrovna nedařilo jednomu, exceloval druhý. Mason, držitel Calder Trophy z roku 2009, opět zářil při vyložených šancích soupeře a při hře pět na pět byl takřka neprůstřelný (podle pokročilých statistik). Neuvirth bohatě převážil hodnotu své skromné smlouvy.

V příštím ročníku by se měli sejít v kabině Flyers znovu, Philadelphie se zbaví jednoho z nich jedině, když přijde neodolatelný návrh výhodného trejdu. Zase budou stát na prakticky stejné startovní čáře, ani jeden se nechlubí statusem jasné jedničky, o Masonovi se mluví jako o 1A, Neuvirth je zase 1B. Oběma každopádně poběží poslední rok kontraktu a Hextalla čeká rozhodování, jak to bude mezi třemi tyčemi vpadat do podzimu roku 2017 dál.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.