bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Neuvirth dostává přednost. Získá místo ve Philly i pro příští rok?

24. února 2017, 17:00

David Jahoda

S Michalem Neuvirthem to v letošní sezoně vypadalo všelijak. V listopadu utrpěl zranění, které jej vyřadilo ze hry až do začátku ledna. Nyní se ale zdá, že se věci začínají obracet k lepšímu. Neuvirthovi kouč Philadelphie věří, dává mu aktuálně před jeho brankářským kolegou Stevem Masonem daleko větší prostor. Startoval v posledních pěti zápasech za sebou. To, jak se bude Neuvirthovi do konce ročníku dařit, nebude důležité jen pro celý tým Flyers, ale i pro něj samotného.

Ta otázka byla před startem nynějšího ročníku NHL jasně nastolená: Steve Mason a Michal Neuvirth svedou souboj o nový kontrakt ve Philadelphii. Do NHL se dere například mladík Anthony Stolarz, a tak je víc než pravděpodobné, že oba u Letců nezůstanou. Do konce ročníku je sice stále poměrně daleko, lepší výchozí pozici ale má momentálně určitě český brankář.

Gólman, který nechyběl v nominaci českého výběru na zářijovém Světovém poháru, chytal v pěti po sobě jdoucích zápasech. Kouč Philadelphie Dave Hakstol mu nejspíš hodně věří, podržel jej totiž i přesto, že se mu třeba tolik nedařilo. Chcete důkaz? Proti Edmontonu inkasoval šest gólů z 25 střel, Hakstol ovšem i tak v následujícím utkání ukázal znovu na něj. Neuvirth se mu odvděčil spolehlivým výkonem, který pomohl Flyers k výhře 3:2 nad Canucks.

Důvěra trenéra však není všechno. Neuvirthova čísla v aktuálním ročníku nejsou úplně oslnivá (průměr 2,84, úspěšnost 88,80 %), a pokud bude chtít nejvyšší představitele Flyers utvrdit v tom, aby si jej v týmu ponechali i pro příští rok, bude se ještě muset v brankovišti dost otáčet. Chování trenéra Hakstola ale ukazuje, že by k tomu alespoň mohl mít ještě hodně příležitostí.

Otázka brankáře je pro Philadelphii tak nějak stále aktuální. Už dlouhou dobu se nedá říct, že by se ve „městě bratrské lásky“ mohli opřít o brankáře kvalit aspiranta na Vezinovu trofej. Když před dvěma lety ke Steveu Masonovi přivedli právě Michala Neuvirtha, situace se na chvíli uklidnila. Jenže v létě bude tohle téma znovu pořádně horké.

A je jasné, že ve Philadelphii opět nebudou mít jednoduché rozhodování. O Steveu Masonovi se ví, že svou výkonnost nedokáže udržet na vysoké úrovni po dlouhou dobu. V loňském play off navíc doplatil na laciné góly, vydělal na tom naopak český reprezentant, jenž si v sérii proti Washingtonu (i když byla nakonec neúspěšná) udržel fantastická čísla (ve třech zápasech průměr 0,67, úspěšnost 98,10 %). Jenže na startu letošního ročníku Neuvirth nikterak neoslnil, navíc pak přišlo již zmíněné zranění.

V souvislosti s dalším působením Michala Neuvirtha ve Philadelphii jsou určitě mnohé pro a proti. Jedním z kladnějších faktů pro Philly je fakt, že si Neuvirth průměrně za sezonu vydělal 1,625 milionu dolarů, jeho kolega Steve Mason pobírá 4,1 milionu. Český brankář by tak pravděpodobně vyšel Flyers levněji. Proti však mluví třeba to, že se Neuvirthovi nevyhýbají zranění nebo, že už jednou v roli jasné jedničky byl (ve Washingtonu v sezoně 2010/11) a příliš neobstál. Jenže to už je šest let, Neuvirth je dnes starší a daleko zkušenější.

Jen to mu ale stačit nebude. Ve zbytku sezony se ještě musí vytáhnout. Další příležitost, jak ukázat, že právě on je tou správnou volbou, bude mít už v sobotu. Odchytá totiž duel pod širým nebem proti Pittsburghu, do branky tak půjde už pošesté v řadě!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.