bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nesmíme spoléhat jen na gólmana, ví Toews. Věří brzkému zlepšení Hawks

21. července 2018, 8:00

Martin Schwarz

Mnozí o nich mluvili jako o nové dynastii. Od roku 2010 vyhráli tři Stanley Cupy. Jenže Chicago Blackhawks už vědí, že držet se v éře platových stropů dlouhodobě na vrcholu NHL je takřka nemožné. Letos poprvé po deseti letech nepostoupili do play-off a zároveň skončili poslední v Centrální divizi. Z kabiny Černých jestřábů zní navzdory podprůměrnému ročníku optimistické výroky. Jako třeba ty kapitána Jonathana Toewse.

Sám třicetiletý forvard byl předmětem ostré kritiky. Zatímco jeho parťák Patrick Kane držel svou herní a bodovou laťku v normálu, Toews prožil sešup. V porovnání s ročníkem 2016-17 si pohoršil o šest kanadských bodů, a to odehrál dva zápasy navrch. Nikdy dříve nezaznamenal během základní části menší součet branek a nahrávek. Lépe zvládl i nováčkovskou sezonu před deseti lety, na jejímž konci ho klub jmenoval kapitánem.

„Myslím, že naše uplynulá sezona je ponaučením pro každého, kdo si jí prošel,“ řekl Toews serveru nhl.com. „Ať už jde o veterány nebo mladé hráče, všichni zkoušíme najít způsoby, jak bychom se mohli individuálně zlepšit. Až všichni ti kluci přijdou v říjnu zpátky na led, bude výsledek vypadat úplně jinak. Snažíme se lépe komunikovat a hledat cestu ke zlepšení hokeje.“

Kanaďan šel ve středu podruhé toto léto trénovat na ledovou plochu, zatím však pracuje spíše na detailech. Není divu, do startu nové sezony zbývá stále dost času. „Nejdůležitější podle mě je, aby se člověk cítil dobře a dostal do sebe zpátky sílu a rychlost. Je třeba zažehnat stará zranění a být fit,“ popisoval hokejista nosící na zádech číslo 19.

Kapitán děravé lodi

Ano, i zranění byla jedním (ale určitě ne jediným) důvodem, proč Blackhawks zůstali na míle vzdáleni od vyřazovacích bojů. Třeba gólmanská jednička Corey Crawford zmeškala druhou polovinu ročníku vinou zdravotních komplikací v horní polovině těla, opora brankoviště týmu chyběla od 23. prosince. Dle informací poskytnutých generálním manažerem Stanem Bowmanem už je ale Crawford připraven na zářijový tréninkový kemp. Chicago mu 1. července pořídilo nového parťáka v podobě zkušeného Cama Warda, takže kanadský dlouhán bude mít o motivaci postaráno.

„Kvůli špatnému průběhu loňské sezony vyšla najevo řada problémů,“ věděl Jonathan Toews. „Všichni o těch problémech víme a chceme se na ně zaměřit. Neradi bychom sami sebe uvedli do situace, kdy budeme tak moc jako poslední roky spoléhat jen na výkony brankáře. Jestliže to zvládneme a Corey se vrátí do klece ve stejné formě, v jaké během prosince odešel, tak přijde zlepšení,“ nepochyboval.

Toews musí dokázat, že dokáže mančaft táhnout v dobách, kdy se mu výsledkově nedaří. Za deset let „kapitánování“ slavil jeden úspěch za druhým. Dovedl Hawks ke třem Stanley Cupům, roku 2010 vyhrál Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. O tři roky později obdržel Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka. Ale teprve těžké časy ukážou, zda obstojí i jako kapitán, jenž zachraňuje loď, do níž začala téct voda.

„Potřebuji do sebe dostat energii, motivaci a myšlení začínajícího mladíka v NHL, který nemá nic jistého. Ale také chci do kabiny přinést zodpovědnost a musím chápat, že svým chováním a přístupem mohou ovlivnit spoluhráče, především ty mladší,“ zakončil rodák z Winnipegu.

Zvládnou Blackhawks po jedné absenci ve vyřazovacích bojích poskočit zpátky mezi TOP osmičku Západní konference? Odpověď začneme postupně dostávat od 5. října, kdy Chicago startuje ročník 2018-19 duelem na ledě Ottawy Senators.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.