bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nenápadný, ale důležitý podpis. Kinkaid by měl ulevit Priceovi

19. července 2019, 7:00

Martin Schwarz

Americký gólman Keith Kinkaid má za sebou zvláštní období. V první polovině uplynulé sezony odchytal 41 utkání, pravidelně dostával příležitost ukázat v brankovišti svůj um. Avšak před uzávěrkou přestupů jej New Jersey Devils vyměnili do Columbusu, kde si k brankářskému řemeslu nepřičichl ani na okamžik. U Blue Jackets spadl do role třetího v pořadí a bylo jasné, že šance přijde jen v případě zranění některého z kolegů. V Montrealu ale bude Kinkaidova role zcela odlišná.

O tomhle třicetiletém sympaťákovi, který proslul originálními příspěvky na Twitteru, nebylo dlouho slyšet. Což je velká škoda, protože si pozornost bezpochyby zaslouží. Před rokem dokonce zaznívaly názory, že by Keith Kinkaid měl v New Jersey převzít roli jedničky po uvadajícím Corym Schneiderovi. Díky famózním výkonům na jaře 2018, kdy společně s Taylorem Hallem prakticky sami dotáhli Devils do play-off, získal uznání vedení klubu i fanoušků.

Jenže v ročníku 2018/2019 na skvělé statistiky nenavázal. Dostával průměrně přes tři branky na zápas, úspěšnost zákroků nevyšponoval ani k devadesáti procentům. A tak generální manažer Ray Shero učinil rozhodnutí, které by ještě o pár měsíců dříve čekal málokdo. Poslal smíška Kinkaida do Columbusu, a to pouze za páté kolo draftu. Bylo okamžitě zřejmé, že Blue Jackets s rodákem z New Yorku počítali spíše do zálohy. I proto s ním na začátku července nepodepsali nový kontrakt, Kinkaid místo toho kývl na nabídku Montreal Canadiens.

Jakkoli zůstával podpis jednoleté smlouvy nikdy nedraftovaného gólmana u Canadiens stranou zájmu, ve skutečnosti je pro obě strany velmi důležitý. Ale co hlavně, dává smysl. Jak Kinkaidovi, tak Montrealu.

Nekoupili zajíce v pytli

Kromě toho, že si bývalá akvizice Ďáblů přijde na solidních 1,75 milionů dolarů, dostane velmi pravděpodobně dostatek prostoru v brankovišti. Proč, když mají Habs na soupisce jasnou jedničku Careyho Price? Protože i v Montrealu už pochopili, že se nevyplácí v základní části oporu brankoviště přetěžovat, a to hned ze dvou důvodů. Za prvé kvůli zvýšenému riziku zranění, za druhé kvůli možné únavě před klíčovým obdobím celé sezony, tedy před play-off.

V případě Montrealu a Careyho Price to platí dvojnásob, jelikož mrštný Kanaďan zatím v každém ročníku kariéry vynechal několik utkání kvůli zranění. Před třemi lety sledoval spoluhráče z tribuny skoro celou základní část. Canadiens tak potřebovali do dvojice k Priceovi někoho, kdo za něj bude schopen v případě jakýchkoli komplikací zaskočit, aniž by se museli s takovým maskovaným mužem obávat večer co večer o výsledek. A přesně to by měl Kinkaid splňovat.

Na rozdíl od dosavadního náhradníka Anttiho Niemiho čapal puky v posledních dvou letech pravidelně (dohromady zvládl 81 utkání), a navzdory výkonnostnímu poklesu v New Jersey Canadiens vědí, se na Kinkaida budou moci spolehnout. Nekoupili zajíce v pytli.

Jsem opravdu rád, že tady mohu být,“ řekl Kinkaid novinářům, když minulý týden přijel do Montrealu. „Mám radost z další šance chytat v NHL, nejlepší lize na světě. Navíc budu spolupracovat s Careym Pricem, což je úžasné. Mohu mu pomoci ulehčit práci a chci být ten, na koho se trenéři spolehnou, když dají Careymu volno. Ať už odchytám větší, nebo menší porci zápasů, chci být připraven pomoci týmu vyhrávat. Hodně mě motivuje i to, že budu mít za zády hokejem poblázněný Montreal,“ líčil.

Keith Kinkaid v NHL odchytal 151 střetnutí s úspěšností 90.6 procent a průměrem 2.90 obdržených gólů. Habs mu mohou pomoci vrátit se do pohody, on má zase za úkol pojistit modrý půlkruh. Tahle spolupráce dává smysl po všech stránkách.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.