bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Někdejší bostonský talent odchází do Evropy

20. července 2019, 18:13

Josef Potůček

Kdo by po sezóně 2015-16, kdy Ryan Spooner nastřádal 49 bodů v 80 utkáních, hádal, že o tři roky později ztratí místo v NHL? Necelý měsíc poté, co byl Vancouverem vykoupen ze smlouvy, načež nevzbudil adekvátní zájem o svou osobu žádného z ostatních třiceti mužstev, podepsal jednoletou smlouvu se švýcarským Luganem.

Tehdy před třemi lety se mu náramně dařilo v bostonském útoku s Jimmym Hayesem a Mattem Beleskeyem. Předpovídala se mu zářná hokejová budoucnost. Jenže hned v následujícím ročníku se jeho vývoj jaksi zadrhl. Záhy se tak stal horkým přestupním zbožím. Z Beantownu se však nakonec stěhoval až v únoru 2018, kdy byl zahrnut do trejdu s newyorskými Rangers, jakožto jedna z protihodnot za útočníka Ricka Nashe.

V New Yorku Spooner zpočátku pookřál, když zaznamenal 16 bodů (4+12) ve zbývajících dvaceti duelech základní části. To tamním funkcionářům stačilo, aby s ním v létě podepsali dvouletý kontrakt na osm milionů dolarů. Jenže v uplynulé sezóně sedmadvacetiletý útočník svoji pověst obávaného snajpra oprašoval marně. Natolik, že jej Jezdci brzy poslali do Edmontonu výměnou za jiného trápícího se hráče.

Forvard Ryan Strome měl v tu dobu pouze dvoubodový zápis (1+1) z osmnácti zápasů, naprosto totožný jako Spooner. Zatímco nejstarší z bratrské trojice Stromeových svůj potenciál v New Yorku přeci jen prokázal, Spooner v Albertě nikoliv. V lednu byl nejprve nabídnut ostatním klubům prostřednictvím waiver listu, aby se po následném přesunu na farmu stěhoval o měsíc později výměnou za Sama Gagnera do Vancouveru. Podruhé v sezóně! Ani zde se však ottawskému rodákovi nepodařilo restartovat povadající kariéru, když i vinnou zranění třísel nezatížil své gólové konto jedinou brankou.

Následovalo výše zmíněné vykoupení ze smlouvy, pod kterou měl u Kosatek působit ještě rok a odchod do Evropy. Jeho příchod komentoval luganský generální manažer (a mimochodem bývalý hráč Hartfordu, Calgary, Atlanty či Minnesoty) Hnat Domenichelli slovy: „Ryan je rychlý hráč, který může hrát ve středu útoku. V sedmadvaceti letech je v ideálním věku a my jsme nadšeni, že ho můžeme přivítat v Luganu.“


Ryan Spooner nastoupil v NHL k 329 střetnutím, v kterých zaznamenal 167 bodů za 48 branek a 119 asistencí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.