bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejvíc nečekaný hrdina sezóny? S Williamem Karlssonem nesáhnete vedle

22. května 2018, 16:57

Petr Sumbal

Vegas Golden Knights a finalista NHL? To, co znělo ještě v říjnu loňského roku jako totální sci-fi, je najednou realitou. Zásluhu na tomto bombastickém úspěchu nováčka ligy mají samozřejmě všichni hráči, trenér Gerrard Galant, sám jeden z hlavních strůjců senzace, se rozhodl po postupu do finále vyzdvihnout švédský objev sezóny Williama Karlssona.

S Karlssonem je to podobné jako s celým Vegas. V říjnu by asi nikdo nečekal, že dosáhne během sezóny na tak výrazný osobní úspěch, jako je 43 vstřelených gólů v základní části (celkem 78 bodů) a dalších zatím 6 branek přidá v play-off.

Klub měli táhnout k výšinám hráči jako Jonthan Marchessault, James Neal, David Perron a samozřejmě brankář Marc-Andre Fleury. Všechny útočné hvězdy ale v základní části zastínil právě švédský rychlík Karlsson, jehož maximem přitom bylo ještě do loňska v jedné sezóně devět gólů.

 „Dokázal zužitkovat čas na ledě, který dostal,“ uvedl kouč Vegas Gerrard Galant pro server Sportsnet.ca. „Využil také toho, že hrál se dvěma opravdu výbornými hráči, jakými jsou Reilly Smith a Jonathan Marchessault. Sedli si spolu od samotného začátku.“

Tahle trojka byla opravdu už od startu základní části hlavní údernou silou nové organizace a hlavně velkým postrachem obran soupeřů. Dohromady nastříleli Karlsson, Marchessault a Smith 227 branek a nasbírali 213 bodů a snad bychom je dokonce mohli označit nejlepším útokem v soutěži. Možná jen bostonské trio David Pastrňák, Patrice Bergeron a Brad Marchand by jim mohlo konkurovat.

Karlsson skončil v základní části v kanadském bodování „až“ na 23. místě (jakožto nejlepší švédský hokejista), v počtu nastřílených branek byl už ale třetí, hned za Alexandrem Ovečkinem a Patrikem Lainem. Za sebou nechal takové hvězdy jako Connora McDavida, Tylera Seguina, Nikitu Kučerova a další.

Mužstvu byl navíc přínosný za všech situací, o čemž svědčí i čtyři nastřílené góly během oslabení. „Všechno je to o sebevědomím“ prohlásil Galant. „On je vážně hodně sebevědomý. Hraje skvěle i dozadu a já si to vidím tak, že když hrajete dobře v defenzívě, dostanete pak více šancí v útoku, protože když si své vzadu rychle splníte, tak potom můžete útočit,“ popsal Galant, že za mnohým stojí výborná obranná činnost, kterou zmiňovaná trojka oplývá.

Sám trenér Galant přiznává, že ani on před začátkem sezóny nečekal, že ještě v pozdním květnu bude on a jeho tým stále ve hře o Pohár. „Lidi se mě ptají, jestli jsem na něco takového ještě v říjnu pomyslel. Samozřejmě, že ne, ale říkal jsem si, že máme slušný tým. A pak přišel leden a my jsme hráli výborně a poráželi samá skvělá mužstva. A tehdy jsem si řekl: 'Máme úžasný tým, můžeme porazit kdykoliv kohokoliv. Kdo ví, kde naše jízda skončí.',“ prozradil Galant.

Možná skončí až oslavami Stanley Cupu. Zbývá překonat poslední překážku, ale zároveň tu nejtěžší. Ve finále se Vegas utká s lepším z dvojice Tampa Bay, Washington, o čemž rozhodne sedmé utkání.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.