bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejšílenější play off v historii? Poddaní se vzbouřili šlechtě, trůn je volný

25. dubna 2019, 14:00

Jiří Lacina

Kouzlo play off v té nejhlubší možné kyselosti i kráse. Tak lze krátce charakterizovat první kolo letošních bojů o Stanley Cup. Začínalo to být zřejmé už s překvapivým vypadnutím Tampy Bay, co ale přišlo potom, to je – jazykoví puristé prominou – naprostý „disaster“.

Pohroma, katastrofa, tragédie. Na účet favoritů.

Hokejová šlechta vyklidila bojiště. Poddaní se semkli a jako za dob husitských válek pečlivě a správně organizovanou strategií říznutou absolutním nasazením zahnali své soky na samý okraj úplného zahanbení. Ve druhém kole nebude poprvé v historii NHL jediný vítěz divize. Z devíti celků, které nasbíraly po základní části 100 a více bodů, zůstaly ve hře tři.

A to měly ještě týmy San Jose a Bostonu namále, oba tito postupující obhájili svou čest až v sedmém duelu. Žraloci po naprosto infarktovém a bezprecedentním závěru, když dokázali v pětiminutové přesilovce nastřílet čtyři branky. Něco takového už možná do konce svých životů neuvidíme. Sotva na úrovni NHL a v sedmém utkání série play off!

Tampa a ti druzí

Prvním šokem bylo vypadnutí Tampy Bay. Blesky dokázaly v základní části 62 výhrami vyrovnat rekord Detroitu Red Wings z ročníku 1995-96. Rudá křídla tehdy neuspěla a v play off vypadla ve finále konference. Co by aspoň za to letos Tampa dala! Lightning si proti Columbusu, který v základní části zaostal za svým soupeřem o propastných třicet bodů, ani neškrtli. Vítěz sedmi sérií z uplynulých čtyř let zakončil svou historickou sezónu totálním fiaskem.

Vítěze Východní konference brzo následoval vítěz té Západní. Calgary uhrálo proti Coloradu první zápas a pak zcela selhalo. Záhy padl i Nashville s Dallasem. Tam se sice nezdar tak trochu dal předpokládat, na tuto možnost upozorňoval i náš redakční kolega v preview, kdo by ale čekal, že Predators nakonec budou jen jednou z mnoha obětí prvního kola?

Poslední divizní vítěz ukončil svou krátkou pohárovou pouť v noci na čtvrtek. Capitals nechtěli v létě vyhovět platovým požadavkům trenéra Barryho Trotze, teď je možná ten ušetřený milión – dva mrzí. Washington natáhl sérii na sedm zápasů a navzdory zkušenostem a dobrému začátku v podstatě ztratil vyhraný duel. Ovečkinovi a spol. nestačilo ani průběžné vedení 2:0, respektive 3:1.

Zbylé série měly být už z logiky věci vyrovnanější a z jejich výsledků asi netřeba dělat takové drama. Přesto i tady došlo k dílčím překvapením. Pittsburgh neprodal své zkušenosti proti Islanders, ani co by se za nehet vešlo, a vypadl s ostudou už po čtyřech zápasech. Winnipeg Jets byli před sezónou magazínem Hockey News, tedy odborníky z nejpovolanějších, pasováni na letošního vítěze. Taky už to mají za sebou. Již řečený Boston a San Jose se zachránily za minutu dvanáct.

Play off znovu ukázalo svou nevyzpytatelnost, když úplně zmuchlalo a hodilo do koše výsledky z předešlého půl roku. Kdo se snažil bavit lidi už od října, byl po zásluze potrestán. Kdo vyladil formu čistě na jaro, byl odměněn. Hodně fanoušků jásá, jiní přijímají výsledky s rozpaky. Za všechny všeříkající Tweet novináře The Athletic. (Pozn.: Dumb je česky hlupák nebo trouba.)

Trůn je každopádně volný. Washington ho neobhájí. Neusedne na něj ani nikdo z posledních vítězů. Pittsburgh je mimo hru. Chicago nebo Los Angeles prožívají krizi, která jim nedovolila vyřazovací boje ani ochutnat.

Columbus, San Jose a St. Louis mají šanci zabojovat o svůj první Stanley Cup. Vitrína úspěchů Dallasu (1999), Caroliny (2006) a Colorada (1996, 2001) je poměrně skromná, další triumf by jistě vystavili rádi. Na trofejích newyorských Ostrovanů (1980-83) sedí pořádná vrstva prachu. Jediný přeživší s relativně čerstvou vítěznou historií je v tuto chvíli Boston (2011), ale vsadíte si na něj?

Tyhle dva týdny nás přesvědčily, že v NHL je možné naprosto všechno.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.