bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejlepší střelec své doby. Ovečkin pokořil padesátku, klaněl se mu i Stamkos

31. března 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Dostal náramný pas od Nicka Bäckströma, prudce vypálil a... puk tupě pleskl o krátký mantinel. Ne, Alex Ovečkin z ideální pozice svého krajana Andreje Vasilevského nepřekonal. Takhle minout, tohle spálit? On, ryzí kanonýr a majitel sedmi trofejí Maurice Richarda? Údiv rychle vystřídal potlesk, hned vzápětí totiž washingtonský kapitán nekompromisně poslal kotouč za záda jedničky Tampa Bay po mazané příhře T.J. Oshieho.

Červené světlo svítí, Ovečkin dělá napůl oslavné, napůl úlevné gesto, Vasilevskij jen smutně kouká. Je to tady, třiatřicetiletý Rus poosmé v kariéře dosáhl na padesátku přesných zásahů.

Pohotovým zakončením se Ovečkin vklínil do mimořádné společnosti, tolikrát se k richardovské metě prostříleli už jen Wayne Gretzky a Mike Bossy. Hokejoví virtuózové, co řádili (především) v nespoutaných a divokých osmdesátých letech.

"Měl jsem dost šancí už dříve, ale neproměnil jsem je. Chtěl jsem tu hranici zdolat co nejdříve, jsem rád, že to mám za sebou. Díky patří spoluhráčům, kteří mě v poslední době na ledě pořád hledali svými přihrávkami," byl Ovečkin vděčný.

Podívejte se, jak Alex Ovečkin vyzrál na Andreje Vasilevského:

 Lídr Capitals nakonec Vasilevského překonal dvakrát a 247. přesilovkovým gólem v kariéře se dotáhl na Luca Robitaillea na čtvrté místo historických tabulek. Mohl své trefy proti nejlepšímu týmu NHL okázale slavit, jenže Ovečkin, jehož skráně barví stříbro, dospěl.

Vzpomínáte?

Když před deseti lety dal, shodou okolností rovněž proti Lightning, padesátou branku sezony, položil na led hokejku a rukavicemi se snažil naznačit, že hoří, pálí. Mnozí to měli za zbytečnou šaškárnu, snad i neúctu k překonanému Mikeu McKennovi, tehdy nováčkovi v NHL. Mezi kritiky byl i jízlivý a prostořeký Don Cherry. "Tohle se nedělá. Jak se pak asi ten zelenáč v bráně cítil?," povídal.

Tentokrát Ovečkin žádnou kontroverzi nerozdmýchal. Naopak, všichni se předhánějí v komplimentech na adresu moskevského rodáka, který může poosmé získat Richard Trophy a odpoutat se od Bobbyho Hulla, s nimž drží nejvíce prvenství v tabulce střelců (7).

Ovečkin si za poslední roky vydobyl obrovský respekt napříč NHL i mezi hokejovými novináři. Loni získal vytoužený a zdánlivě nedostižný Stanley Cup, přisoudili mu i prestižní Conn Smythe Trophy. Je uznávaným vůdcem, patří mezi největší srdcaře v kanadsko-americké lize.

Připomeňte si netradiční oslavu Alexe Ovečkina:

A ani pár měsíců před 34. narozeninami nezapomíná, jak se střílí góly. Padesát tref zaznamenal coby třetí nejstarší hráč všech dob, více bylo jen před 13 lety Jaromíru Jágrovi a v sedmdesátkách Johnnymu Bucykovi.

Loni zůstal na čísle 49, letos mu ceněný milník neunikl. "V posledních sezonách jsem promarnil pár příležitostí překonat padesátku, jsem rád, že tentokrát to vyšlo. Vždy se snažím dosáhnout na něco výjimečného, ale občas je to zkrátka příliš těžké."

Od roku 2012, kdy dal Steven Stamkos 60 gólů a Jevgenij Malkin se zastavil přesně na richardovské metě, se přes 50 tref dostal jen jediný borec. Ovečkin a to hned čtyřikrát. Potřebujete  snad další důkaz jeho jedinečnosti?

"Je to nejlepší střelec za posledních deset, patnáct let. A dnes to zase potvrdil," uznal Stamkos, kapitán Blesků, po porážce 3:6. Tampa Bay dostala od Ovečkina a Washingtonu jasný vzkaz, na případný střet v play off jsou Capitals připraveni. Minule je zastavil famózním výkonem Vasilevskij, který mimo jiné lapil i 11 ran od svého krajana, dnes už neobstál.

A tak v ochozech Amalie Areny mohla fanynka nejprve hrdě mávat zlatými balónky ve tvaru číslic 5 a 0, aby jen o pár chvil později s pobaveným výrazem udělala z nuly jedničku. Zůstává otázkou, v jaké numero ji přetaví Ovečkin ve zbylých třech utkáních základní části.

51 branek je jeho nejlepším počinem od roku 2015.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.