bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejlepší Rus všech dob? Ovečkin v bodování překonal Fjodorova

7. února 2019, 15:20

Ondřej Mach

Úterní noc byla pro ruského bohatýra speciální. Alex Ovečkin se stal ruským rekordmanem nejlepší hokejové ligy světa, na trůně střídá po deseti letech Sergeje Fjodorova. Bod proti Vancouveru byl jeho 1180. v pořadí a dá se očekávat, že ještě nějaký přidá.

Třiatřicetiletý Ovečkin dosáhl po loňském zisku Stanleyova poháru na další milník. Po úterním utkání s Vancouverem, ve kterém si připsal asistenci u branky Oshieho, má na kontě nejvíc bodů ze všech ruských hráčů, co kdy v NHL nastoupili. 

„Když začnete hrát hokej, tak sníte o tom, že se třeba jednou dostanete do NHL. Když se mi to splnilo, tak jsem si říkal, že by bylo fajn dát za mořem pár gólů. A teď jsem ruským číslem jedna, to je přece úžasné,“ zářil po zápase ruský útočník. Nejbližším aktivním pronásledovatelem je Jevgenij Malkin, který dosud zapsal 985 bodů. 

Rekord dlouho držel Sergej Fjodorov, jenž v NHL nastřádal 1179 bodů. Ve svojí kariéře vstřelil 483 branek a přidal 696 asistencí, postupně hrál za Detroit, Anaheim, Columbus a konečně také za Washington, kde byl dva roky právě Ovečkinovým spoluhráčem. S úterní asistencí má nyní kapitán Washingtonu 644 branek a 536 přesných nahrávek. Na překonání rekordu potřeboval o 193 zápasů méně než jeho bývalý týmový kolega. 

„Mluvil jsem s Fjodorovem a řekl mu, že je to pro mě velká čest. Máme spolu skvělý vztah, jsem si jistý, že je rád, že když už ho měl někdo překonat, tak že jsem to právě já,“ řekl Ovečkin. „Sergej byl nejlepší hokejista, s jakým jsem kdy hrál,“ uznal nový ruský rekordman. „Měl jsem to štěstí, že jsem s ním mohl hrát. Byl pro mě takový hokejový táta,“ dodává.

„Máme takové štěstí, že ho máme ve Washingtonu, " řekl trenér Todd Reirden. Ruský hokejista, hrající momentálně čtrnáctou sezónu v nejlepší hokejové lize světa, je na čele statistik v počtu branek, v probíhajícím ročníku jich zaznamenal 37. Zároveň s 58 body vévodí statistikám Capitals.

V historickém bodování NHL je na 48. místě, čtyři body před ním je na 47. příčce Rod Brind'Amour (452 gólů, 732 asistencí). Všechny ruské hráče už však překonal. „Kolik ruských hráčů v NHL hrálo?“ řekl car Alex. „Být nejlepší je něco výjimečného.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.