bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejlepší maska v NHL? Poklonu bratrům Šťastným namaloval Čech a zářit v ní chce Francouz

13. ledna 2021, 10:00

Tomáš Zatloukal

Vkus je věc ošidná, nicméně už vícero zámořských novinářů se zamilovalo do nové masky Pavla Francouze. Někteří dokonce mluví o tom, že jde o tu vůbec největší parádu v celé NHL. A při pohledu na dílko z dílny českého umělce Bohumila Korála snadno pochopíte proč. Korál vykouzlil náramný design vystavěný na nových "retro naruby" dresech a klubových legendách Colorado Avalanche, respektive Quebec Nordiques. Před Francouzovou maskou hluboce smekáme i my.

Stačí si otevřít kanadsko-americké hokejové weby a máte jasno, že Korál s Francouzem skutečně zabodovali.

"Pavel Francouz právě přišel s tou možná vůbec nejlepší maskou v NHL," píše Josh Gold-Smith ze známého portálu The Score.

"Je to jedna z nejelegantnějších a nejstylovějších masek v celé lize," stojí zase na stránce BarDown, která s nadhledem sleduje sportovní dění.

A mohli bychom pokračovat, ta přehlídka superlativů by trvalo pěkně dlouho.

Pojďme se raději podívat na samotný design Francouzovy krásky a přiblížit si, proč slaví takový úspěch i jinde než jen u českých fanoušků a skalních příznivců samotného "Frankieho".

Když firma Adidas nedávno představila pod názvem Reverse Retro (retro naruby) neotřelou kolekci dresů, byl to právě coloradský trikot, kdo vítězil na všech frontách. Nadchl reportéry, grafiky, fandy a také zákazníky oficiálního obchodu NHL, kde se zařadil k nejprodávanějším.

Loga Quebec Nordiques zkombinovaná s barvami Lavin, především pak s jejich typickou burgundskou? Trefa do černého.

Francouz si k této sadě dresů nechal vyrobit masku, která pracuje se stejným principem. Propojuje identitu Quebeku s barevností Colorada, a odráží tak pestrou minulost klubu, vítěze dvou Stanley Cupů.

Ten kdysi sídlil v jediné frankofonní provincii Kanady, v roce 1995 se pak přestěhoval pod Skalisté hory. Na první adrese váleli třeba Michel Goulet, nebo slovenští bratři Anton, Peter a Marián Šťastní. Na té druhé se nesmrtelnými legendami stali Milan Hejduk, Patrick Roy, Joe Sakic či Peter Forsberg.

Francouz si na jednu stranu své masky nechal zobrazit sourozence Šťastné, svého času opory československé repre. A na tu druhou zase Sakica s Forsbergem, kteří jsou dokonalým pojítkem mezi Nordiques a Avalanche. Oblékali totiž oba dresy a zažili zmíněné stěhování.

Krásná je Korálova práce s tradičním symbolem provincie Québec, tedy s liliemi. Zaujmou i černobílé kresby po obou stranách, přičemž jedna ještě jednou zachycuje Šťastného, v osmdesátých letech druhého nejproduktivnějšího hráče NHL.

Působivému výsledku pomáhá i motiv dresoviny. Detail, ale právě ty rozhodují.

Korál pro Francouze namaloval pro tuto sezonu ještě další dvě masky a i ty se dočkaly kladného přijetí. Ta s "retrem naruby" ovšem opravdu vyniká. Napříč NHL byste v záplavě výtvorů známého Švéda Davida Gunnarssona sotva našli čistší a zajímavější designy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.