bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejlepší gólmanský výkon všech dob? Noc, kdy Hašek vymazal Ďábly

21. března 2019, 14:30

Tomáš Zatloukal

Je to rovných 28 let od chvíle, kdy zpocený a vyčerpaný Ron Tugnutt ničil sebevědomí bostonských střelců a vytvořil dodnes platný rekord NHL. Pochytal 70 puků, včetně 19 střel od kapitána Ray Bourquea, a pomohl Quebecu k remíze 3:3. A je to pár hodin, co podobně skvostným představením zazářil ruský fantom Andrej Vasilevskij proti Washingtonu. 54 zákroky vytvořil klubové maximum. "Dlužíme mu pořádné objetí," děkoval mu Steven Stamkos, lídr Tampy Bay, po výhře 5:4 po prodloužení.

Jak Vasilevskij, tak Tugnutt byli úžasní.

Fantastičtí.

Neuvěřitelní.

Jenže ne nepřekonatelní. A tak, když přijde řeč na téma "Nejlepší gólmanský výkon v dějinách NHL", stáčí se debata jinam. A mívá napříč fanoušky i experty stejný konec. Shodují se na jedné dubnové noci roku 1994, kdy se v klasickém duelu střetli dva z největších brankářských velikánů všech dob.

Martin Brodeur a Dominik Hašek.

"Byl to jeden z nejlepších zápasů, jaké jsem kdy viděl," vzpomíná na mač mezi New Jersey a Buffalem, který musely Šavle pro přežití v play off vyhrát, Kevin Weekes. Sám v NHL odchytal přes 300 zápasů, teď je expertem NHL.com.

"Jak chcete překonat tehdejší Haškovu show? Nejde jen o počet zásahů, ale také o jejich náročnost, kdy v celém utkání pochytal spoustu velkých šancí Devils. Zároveň pak v prodloužení stačila jedna chyba a Sabres by skončila sezona, ten zápas byl ohromně důležitý," popisuje Weekes, proč je Haškův "majstrštyk" tak jedinečný.

Výkon české legendy nejde přejít jen suchou statistikou, že Hašek zastavil 70 střel New Jersey a že se hrála čtyři prodloužení. Tu noc čaroval, stírala se hranice mezi sportem a magií. Jeho kouzlo, kterým sebral jistý gól Stephane Richerovi, je dodnes vyobrazené na podlaze KeyBank Center.

Sám hlavní hrdina popisuje onu scénu v autobiografické knize Chytám svůj život následovně:

"Asi tři minuty před koncem třetí třetiny se Devils utrhli dva na jednoho. Nahrávka mířila z mého pohledu zprava doleva, kde čekal pravák Richer. Předtím jsem trochu moc vyjel proti prvnímu hráči, takže jsem Richerovi nechal dost místa, skoro půlku branky. Jen si to přehodil a už švihem ze 4-5 metrů střílel. Zbyla mi jediná šance: maximálně se natáhnout levou nohou i lapačkou a snažit se prudkým rozštěpem pokrýt co nejvíc. Brankářský jsem to neprovedl úplně správně, měl jsem kolem sebe spoustu děr."

Richer vypálil, mohl ukončit Buffalu sezonu, jenže:

"Puk proletěl vzduchem, zasekl se mi pod řemínek betonu a zůstal tam. Naštěstí ho nikdo nemohl dorážet. Největší šance New Jersey! Trenér brankářů Mitch Korn by s takovým způsobem chytání asi nebyl úplně spokojen. Podal jsem klasický příklad toho, že většina mých zázračných zákroků vzniká jako náprava předchozí chyby."

Podívejte se na krátký sestřih Haškových zákroků proti Devils:

I ta chyba přispěla k Haškově nezapomenutelnému představení. O pár týdnů později převzal svou první Vezinovu trofej, později jich získal dalších pět. Vyhrál dva Stanley Cupy a posbíral spoustu individuálních ocenění. Zvítězil ve více než čtyřech stovkách partií (základní část + play off).

Pokud by ale měl označit jeden večer ze své kariéry v NHL za ten nejvydařenější, patrně by si vzpomněl na dlouhou noc s Ďábly.

Na nejlepší výkon, který kdy kdo v brance zámořské soutěže podal.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.