bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejen finští mladíci. Carolinu táhne za play-off i kapitán Justin Williams

10. března 2019, 15:00

Martin Schwarz

Pokud letos Carolina Hurricanes konečně postoupí do play-off, bude na tom mít velkou zásluhu zkušený útočník a kapitán týmu Justin Williams. Kdekdo mohl o jeho přínosu po návratu do Raleigh v roce 2017 pochybovat, ovšem trojnásobný vítěz Stanleyova poháru jasně ukazuje, že ještě nepatří do starého železa. Je třetím nejproduktivnějším hráčem mančaftu a plní přesně to, co od něj organizace při podpisu dvouleté smlouvy požadovala. Teď jen zbývá nepolevit a konečně fanouškům Hurikánů po dlouhých letech bez vyřazovacích bojů spravit náladu.

Od sezony 2005-06, kdy Carolina Hurricanes nad hlavu zvedli slavnou stříbrnou trofej, postoupil klub mezi nejlepší osmičku Východní konference pouze jednou, a to v roce 2009. To znamená, že tamní publikum téměř deset let nevidělo zápasy o vše. Nekonečné čekání dost možná skončí letos, symbolicky s Justinem Williamsem na soupisce a trenérem Brind’Amourem na střídačce. Oba totiž byli u zmiňovaného triumfu v roce 2006. Společně mají šanci vrátit organizaci lesk, a přivábit tak na tribuny ještě více diváků. V lize už není moc dalších celků, které by play-off potřebovaly tak moc jako Carolina, ač bereme v potaz dlouholeté trápení Edmontonu či Arizony.

Je důležité zmínit, že sedmatřicetiletý Justin Williams neplní v kádru pouze roli mentora a opory mladých dravců (i když tu pochopitelně zastává také), ale je i plnohodnotnou silou na ledě. Posuďte sami: doposud posbíral 44 kanadských bodů za 20 branek a 24 nahrávek, lépe si vedou už jen finské hvězdičky Sebastian Aho a Teuvo Teräväinen. A to nejlepší ze sebe Kanaďan stále může vyždímat v případných vyřazovacích bojích, protože v NHL není příliš dalších aktivních hokejistů, jež toho v klíčové fázi ročník dokázali tolik, jako právě Williams.

Když jsem podepsal v roce 2017 s Carolinou kontrakt na dva roky, dobře jsem věděl, do čeho jdu,“ řekl novinářům z nhl.com forvard, jenž na jeden Stanley Cup dosáhl v dresu Hurricanes a další dva oslavil na západě Spojených států v Los Angeles. „Bylo mi jasné, že stárnu a očekává se ode mě role vůdce kabiny. Ale jedna věc je, když před ostatními jen mluvíte o tom, jak správně hrát a druhá, když sami na ledě něco předvedete. Je dobré, když zvládám obojí,“ těšilo ho. Mimochodem tentokrát má nakročeno k minimálně 23 nastříleným gólům v základní části, čímž by se přiblížil výkonům z období 2016-17, kdy skóroval čtyřiadvacetkrát.

Nemusí nic dokazovat

Dostáváme od Justina přesně to, co jsme očekávali, že dostaneme, pokud mi rozumíte,“ pěl na svého svěřence a někdejšího spoluhráče chválu kouč Canes Rod Brind’Amour. „Je výborná osobnost a zároveň stále kvalitní hráč. Abych pravdu řekl, jeho hra dokonce přesahuje naše očekávání. Má chuť vyhrávat a každý den na sobě pracuje a motivuje ostatní kluky kolem sebe, přesně takového vůdce v kabině potřebujeme,“ dodal jedním dechem.

Velkou zásluhu na pohodě kapitána Caroliny má dost možná i fakt, že s trenérem Brind’Amourem velmi dobře vychází. Jejich spolupráce dnes funguje stejně tak dobře, jako kdysi fungovala na ledové ploše. „Roda znám, takže nemusím nic dokazovat jinému trenérovi. Ví přesně, kdo jsem a co ode mě očekávat. Ví, co dokážu a čeho jsem schopný. Stejně tak já znám jeho a navíc už za posledních pár měsíců tuším, jaký je typ trenéra. Dává mi během zápasů dost příležitostí nastupovat do různých herních situací a věří mi. Pokud bychom hráli pod jiným koučem, pravděpodobně bych tolik možností nedostal, protože by mě neznal tak dobře jako Rod,“ pochvaloval si Williams.

Pakliže Carolina Hurricanes proklouznou do play-off, mohou se stát klidně jedním z černých koňů. Jenže ještě zdaleka není jisté, že léta čekaní skončí už letos. Canes sice drží postupové pozice (aktuálně třetí divizní příčku), ale situace v Metropolitní divizi i celé Východní konferenci je našlapaná, o postup jeví zájem i další výběry na hranici vyřazovacích bojů. Hurikáni navíc dva z poslední tří zápasů prohráli, ačkoli ve dvou případech bodovali (naposledy dnes nad ránem přemohli 5:3 silný Nashville). Pokud však kýžené pozice uhájí, možná se máme na co těšit. Od Justina Williamse i všech jeho spoluhráčů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.