bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Návrat divočáka. Radulov slevil a bere rok v Canadiens, rodina ho prý zklidnila

1. července 2016, 20:38

František Suchan

Montreal je na nohou, dění posledních dnů rozpumpovalo místní hokejovou společnost. Sotva jednoho drahého a těžce koučovatelného hráče poslali Canadiens pryč, dalšího podobného přivedli. Populární P.K. Subban odešel, přichází kontroverzní Alexander Radulov. Kanadský klub rozboural úvodní den trhu s volnými hráči podpisem ročního kontraktu s výjimečně nadaným, ale vysoce problémovým ruským divočákem. Tohle riziko může generálního manažera Marka Bergevina buď stát místo anebo mu taky klidně vyhrát Stanley Cup. S ničím mezi se zřejmě nepočítá…

Chtěl dva roky a pořádnou raketu, něco kolem sedmi milionů na sezonu. Nakonec dostal kontrakt zatím jen na příští ročník a 5,75 milionů dolarů, víc jeho pověst a výpis někdejších prohřešků nedovolovaly akceptovat ani Marku Bergevinovi, odvážnému šéfovi Canadiens.

Ten však nakonec získal největší úlovek, jaký byl v NHL letos k mání. Alex Radulov bude hrát za Montreal. Po osmi letech v KHL, vyplněných jednou trapně završenou severoamerickou epizodou, je brzy 30letý útočník zpátky tam, kde se hraje nejnadupanější hokej. Odhodlaný ukázat, že do téhle společnosti pořád patří.

A že se změnil k lepšímu.

"Se vším respektem k Alexovi, hodně jsme si toho o něm zjišťovali. Ale stejně je to risk, to víme," reagoval Bergevin na dohodu.

Jenže klub s Carey Pricem, zřejmě nejlepším brankářem současnosti, zoufale potřeboval tahouna i do pole. Hráče schopného zařídit rozdíl v našponovaných zápasech. Někoho, kdo umí vylít na led káď emocí a svým zápalem pro vítězství strhnout ostatní. P.K. Subban to přes veškerou lásku fanoušků a své úžasné schopnosti nedokázal, v kabině se postupně stal spíš přítěží. Alexander Radulov, megatalent, který se ve dvaadvaceti rozhodl vykašlat na zámořskou kariéru a sáhnul po pohodě a pytli zlaťáků doma v Rusku, ho má nahradit.

K tomu nastřílet přes třicet gólů, táhnout ofenzivu a ideálně i potvrdit správnost lehce šokujícího podpisu, což by pak vedlo k dlouhodobé spolupráci.

Ututlat takovou pecku jako je tohle spojení v době sociálních sítí zřejmě nelze. Už od pátečního rána (myšleno severoamerického), hodiny před otevřením trhu s volnými hráči, proto bzučelo Twitterem očekávání. Na Radulovově stránce na Wikipedii už se dávno dopředu jeho současný klub proměnil na Montreal. Potvrzení pak přišlo až po první vlně podpisů napříč ligou. Druhý nejproduktivnější hráč historie KHL je zpět.

Teď jak se v Montrealu ocitnul…

Poslední plnou sezonu v NHL hrál Radulov v jednadvaceti, v Nashvillu tehdy vystřihnul téměř 60tibodový výkon, navíc před nástupem k Predators strávil dva skvostné roky v kanadské juniorce v Quebecu pod Patrickem Royem. Vydoloval tu Memorial Cup, byl nejužitečnějším hráčem finálového turnaje, naučil se skvěle anglicky a pochytil i základy francouzštiny. Pak se takhle pečlivě budovaného renomé vzdal a utekl za penězi do rodící se KHL. I přes platný nováčkovský kontrakt,  z něhož zbývalo odsloužit poslední rok. NHL ho suspendovala.

V Ufě a později v CSKA ovšem hrál senzačně. Když zrovna nevyhrál bodování ligy, skončil na špičce. Získal Gagarinův pohár, byl kapitánem moskevského gigantu, s národním týmem bral na mistrovství světa medaile včetně těch zlatých.

A pak mu otrnulo.

Po sezoně 2011-12, kdy s Ufou v play off skončili dřív, než začali, se narychlo vrátil s prosíkem k Predators. I proto, aby oficiálně dokončil svůj původní kontrakt a byl tak volným hráčem pro případný návrat v budoucnu. Pro ten, který teď nastal.

Ovšem jestli do té doby jen poutal pozornost svým excentrickým chováním na ledě a mnohdy arogantní povahou v civilu, tady nastal první regulérní průšvih, jehož stínu se jen tak nezbaví. Se spoluhráčem Andrejem Kosticynem byli viděni v pět ráno v baru, přičemž večer je čekal druhý zápas série play off. Neomluvitelné. Jak s pompou znovu začal, tak s ostudou zase rychle skončil. Nadřízení jednali rázně.

Mimochodem, Shea Weber, tehdejší kapitán Predators a nyní shodou okolností Radulovův nový spoluhráč v Montrealu, prohlásil toto: „Cítil jsem se trochu zrazený, protože já byl jeden z těch, kdo za Alexem stáli a chtěli ho zpátky.“

V kabině Canadiens si to snad oba rychle vyříkají, protože právě kanadský bourák a symbol profesionalismu Weber přišel během uplynulého týdne výměnou za excentrika Subbana, aby dal do pucu haprující defenzivu. Spolu s dalšími mazáky, jako je i Tomáš Plekanec, bude mít vedle svých běžných povinností za úkol srovnat po všech stránkách výraznou ruskou posilu. Protože jestli se jim tohle podaří, mají rázem v týmu jedinečného hokejistu, který nesnáší porážky, má obří vůli a energie tolik, že by to ani dotované solární elektrárny na českých polích nepobraly. Hráče, který má talent a schopnosti převálcovat konkurenci.

 

Tak to ukazoval poslední roky v CSKA.

Přičemž mu sebrali kapitánské céčko pro potíže s disciplínou…

Měl se třeba pohádat i s respektovaným koučem sborné Olegem Znarokem a kvůli tomu letos před domácím šampionátem nenastoupit k týmu. Radulov je zkrátka někdy nezvladatelné zvíře, živelné monstrum, které ale když správně nasměrujete, nasype ve váš prospěch mraky gólů. Jen musíte počítat, že občas ujede, rozštípe vzteky pár hokejek, bude chtít ukousnout hlavu rozhodčím a nasbírá zbytečné tresty.

Těžko říct, jak bude reagovat na případné výtky ke své hře, protože v Rusku byl poslední roky nedotknutelný. Zároveň je předpoklad, že bude hrát na křídle Plekancova útoku. A jestli je někdo schopný mu poctivou šichtou krýt záda a zároveň chápat vyšší level hokejové spolupráce, je to právě český držák v sestavě Canadiens.

Možná i tohle spojení Radulova přesvědčilo, aby vzal Montreal. A možná to byly jen a pouze peníze. Jeho původní požadavky totiž nebyl ochotný splnit nikdo, druhý z vážných zájemců, Detroit, nabízel místo po Dacjukovi plus 4 a půl milionu dolarů. To bylo málo.

Pro představu, v KHL měla tvář tamní soutěže dosud vydělávat něco přes 9 milionů ročně. Téměř čistých, přičemž v Severní Americe je reálný příjem kvůli daním a povinným odvodům v podstatě poloviční, než jaký stojí v platových tabulkách.

A co přesvědčilo Bergevina, kromě zoufalé nutnosti přivést ofenzivní hvězdu? Třeba zprávy, že Radulov se nedávno oženil a pořídil si rodinu. S blížící se třicítkou se prý v osobním životě zklidnil a soustředí se jen na hokej. Jestli to je opravdu tak, ukáže až čas.

Na další experimenty už kritizovaný manažer asi čas mít nebude. Stačí, že mu jeden podobný nevyšel v minulé sezoně, kdy se seknul s Alexem Sjominem, dalším Rusem s nebeským talentem, ale mizernou morálkou. Byť Sjomin klub nevyšel draho, jen něco přes milion v platovém stropu, skončilo to jeho zimním úprkem domů.

Pokud by to takhle mělo dopadnout s Radulovem, cestou ještě na tuty rozloží kabinu.

Anebo z ní udělá šatnu vítězů. I to je možné. Přesně v to v kancelářích Canadiens doufají.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.