bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Navázal na McDavida i Tavarese. Obří talent evokoval legendárního Coffeyho, teď je bez práce

2. června 2020, 10:30

Tomáš Zatloukal

Sean Day měl našlápnuto k úchvatné kariéře. Vždyť se stal teprve čtvrtým hokejistou v dějinách Ontario Hockey League, jemuž udělili výjimku pro mimořádné talenty. V patnácti letech mohl hrát jednu z nejlepších juniorských lig na světě. Stejné pocty se před ním dostalo jen Johnu Tavaresovi, Aaronu Ekbladovi a Connoru McDavidovi. Zatímco všichni tři Dayovi předchůdci se později stali jedničkami draftu NHL, stokilový obránce vyhořel. V duši i herně.

Vyčníval nad vrstevníky.

Fyzickými parametry i ladným bruslením, jímž připomínal Paula Coffeyho, jednoho z nezapomenutelných velikánů NHL.

Od útlého mládí tak Daye rázem provázela pověst budoucí hokejové hvězdy, což umocnilo i udělení oné výjimky od OHL. Vždyť "exceptional status" před ním získali jen borci, z nichž později vyrostli opravdoví machři. McDavid, Ekblad, Tavares, co jméno, to světová extratřída.

Jenže Day měl ve své hře spoustu mezer, které se mezi špičkovými juniory začaly až nemilosrdně rychle projevovat. Najednou už nebyl největší, nebruslil ze všech nejlépe. Učil se pořádně bránit, protože na defenzívu dříve prakticky nemusel pomyslet.

Rodáka z belgického Leuvenu zároveň brzdila křehčí psychika. Nebyl rozeným vítězem, ani naprostým profesionálem. "Kluk v těle muže," glosovali to v zámořském tisku.

Nepomohla mu tíha, kterou přinášela ohromná očekávání. "Zatímco ostatní kluky v mém věku srovnávají mezi sebou, já poslouchám, jak si vedu oproti McDavidovi s Tavaresem. Beru to, ale těžko z takového porovnání mohu vyjít vítězně," povídal.

Day měl i kus smůly. V OHL debutoval v mizerném mančaftu. Coby patnáctiletý zelenáč zažíval opravdový křest ohněm. Jeho minely byly o to více vidět, bily do očí.

Sám mluvil o tom, že mu těžké časy v hráčském vývoji prospěly, nicméně záhy se o něm přestalo debatovat jako o velké kanadské hokejové naději. Potvrdil to i fakt, že se nevešel do mládežnických výběrů pro zásadní akce (Memoriál Ivana Hlinky, MS osmnáctek, MS dvacítek).

Bylo jasné, že Day ve stopách McDavida a dalších nepůjde. Že se nestane jedničkou draftu NHL. I kvůli tomu, že ztrácel zaujetí pro hokej. Bojoval se životosprávou a dokázal dorazit do přípravného kempu s výraznou nadváhou. Marně se kál, že by na svém přístupu chtěl zapracovat.

Day byl nakonec v roce 2016 draftován "až" ve třetím kole. Z 81. pozice si jeho práva zajistili newyorští Rangers.

A teď skočme do současnosti. O čtyři roky později se Blueshirts s Dayem loučí jako s nechtěným, přebytečným borcem. Zařazují ho na listinu bezpodmínečně nechráněných hráčů a vyplácí ho z posledního roku nováčkovské smlouvy.

Mnozí experti čekali, že Day to bude mít v NHL náročné. Věděli, že rozhodně nepatří mezi generační talenty a jeho hra má ke komplexnosti tuze daleko. Ale jak je možné, že si v slavné lize nezahrál ani mač a přišel o práci?

Day to měl ohromně těžké. Nejde jen o to, že ho provázela až nesmyslná očekávání a že udělení "exceptional statusu" bylo podle novináře Garyho Joyce ze Sportsnetu chybou.

Bičoval ho také osud, v osobním životě si Day musel projít mnohým. Jeho starší bratr a vzor Scott skončil ve vězení. V důležitém roce před draftem do NHL mu zesnula babička. Jako by toho psychického náporu nebylo dost, tou dobou diagnostikovali vážné onemocnění jeho matce.

"Tohle spousta ostatních kluků nezažila, všechno měli perfektně nalajnované a vycházelo jim to. Já jsem se jako teenager musel vypořádat se spoustou věcí, které by neunesli ani mnozí dospělí," mínil.

Když všechny vyřčené faktory sečtete dohromady, pochopíte, proč se nestal jako jeho předchůdci jedničkou draftu. Proč nevyrostl v hvězdu NHL. A proč se s ním tradiční klub z Manhattanu loučí už po dvou sezonách, které nyní dvaadvacetiletý Day vyplnil nevýraznými výkony na farmách.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.