bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Naše cesta teprve začíná. Columbus se nechce spokojit s úspěchem v základní části

24. března 2017, 14:00

Martin Schwarz

Už se jim nikdo nemůže smát. Po letech v suterénu soutěže vylétli Columbus Blue Jackets ke hvězdám a přetahují se o nejvyšší patra nejen Východní konference, ba i celé NHL. Jako jedni z prvních oslavili postup do play-off. Zapomeňte však na uspokojení, výsledkově nejlepší základní část v historii organizace nestačí. Věčný otloukánek touží potrápit největší favority a třeba i pozdravit pana Stanleyho.

Kdybychom poslední větu úvodního odstavečku napsali před začátkem letošní sezóny, nejspíš si budete ťukat na čelo. Kdo by taky čekal, že mančaft z Ohia vydrží dlouhé měsíce prohánět jak Washington Capitals, tak obhájce Stanley Cupu z Pittsburghu. Ale hokej už je takový. Ať Modrokabátníci odehrají zbytek dlouhodobé sezóny jakkoli, místo mezi nejlepší konferenční osmičkou jim nikdo nesebere. 

„Měli bychom mít opravdu dobrý pocit,“ pronesl ke svým svěřencům kouč John Torotrella chvíli poté, co Jackets porazili poměrem 4:1 New Jersey Devils a nadobro pojistili účast v play-off. „My všichni bychom ho měli mít. Trenéři, hráči, všichni. Ale tohle je teprve začátek naší cesty. Dneškem jsme se dostali na start,“ pokračoval motivačně. Není divu, Columbus má výtečnou příležitost přepsat další klubové milníky. A že jich pár zbývá!

Blue Jackets během své šestnáctileté existence nikdy nic nevyhráli, nikdy se neumístili lépe než na třetím místě divize. Stejně tak dodnes čekají na premiérové vítězství v sérii vyřazovacích bojů a do play-off samotného nakoukli pouze dvakrát. Přičemž v něm dotáhli do vítězného konce stejný počet zápasů, jeden z toho doma. Tohle všechno může být za pár týdnů jinak a Tortorellovi hráči o tom moc dobře vědí, stojí před obrovskou výzvou. 

Na některé mety překvapení sezóny 2016-2017 již dosáhlo. Připomeneme třeba famózní šňůru šestnácti vítězství bez přerušení, trvající od 29. listopadu do 3. ledna. Nebo přepsaní klubových rekordů v počtu získaných bodů a vyhraných duelů. Je jisté, že na tento ročník v Columbusu dlouho nezapomenou, ale na bilancování pořád není správný čas. Zajíci se počítají až po honu. Parta kolem kapitána Nicka Foligna stále pomýšlí na zisk Prezidentské trojefe, přestože konkurence má stejné úmysly a rozhodně nedá nic zadarmo.

Mohou nastat dvě zajímavé situace. Jestliže Modrokabátníci ovládnou základní část (na Washington ztrácí tři body, na druhé Chicago dva), do další fáze ročníku půjdou z nejvyšší možné příčky a vyslouží si ještě větší uznání. Kdyby však skončili na třetím divizním místě, za Capitals i Penguins, nepřekonají navzdory skvělé dlouhodobé sezóně klubové maximum – tedy již zmíněné třetí divizní políčko. Pak je tu poslední varianta, a to že Columbus zůstane druhý, někde mezi Washingtonem a Pittsburghem. Teoreticky jsou ve hře o první trojku Metropolitní divize i Rangers, ale od těch se popravdě větší snaha o posun v tabulce neočekává.

„Pokud nám závěrečná utkání přinesou Prezidentský pohár, tak super. Jestli ne, budeme vědět, že jsme předvedli dobré výkony a připravíme se, abychom v play-off hráli ještě lépe,“ sdělil novinářům z nhl.com Nick Foligno. 

Nikdo Columbus nepasuje do role jasného favorita na Stanley Cup, vůbec ne. Zkušenosti a znalost jarních střetnutí hrají do karet jiným. Základy povedených měsíců Blue Jackets vystavěli na jménech, která mají k opravdovým hvězdám daleko. Seth Jones, Zach Werenski, Cam Atkinson a také brankář Sergej Bobrovskij. Dobře jsme o nich věděli, ale zatím neměli možnost ukázat, co dokážou ve stíhací jízdě o stříbrný zázrak. Teď ji mají a všichni soupeři, včetně obhájce z Pittsburghu se musí mít na pozoru.

Na závěr poslední statistické zjištění: Columbus od začátku sezóny neprohrál ani jednou tři zápasy v řadě. Dobrý příslib pro play-off, nemyslíte?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.