bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Náš boj o pohár pokračuje, využijme skvělého týmu, velí novopečený otec Stamkos

19. září 2019, 2:00

Jiří Sameš

Útočník Steven Stamkos na jaře nezvedl nad hlavu nejcennější sportovní trofej, jeho Tampa Bay Lightning totiž po dominantní sezoně skončili šokujícím způsobem hned v prvním kole play-off. Navzdory hokejovému krachu ale později mohl slavit významný milník v osobním životě.

Narození dítěte nemůže překonat ani zisk deseti Stanley Cupů. Pro rodiče se jedná o začátek jedné velké životní etapy.

Ony chvíle štěstí nyní prožívá kapitán Lightning Steven Stamkos, jemuž manželka Sandra v červenci porodila syna Cartera.

„Něco takového se nedá slovy téměř popsat," řekl Stamkos.

„Je to neskutečné. Jakmile začnete tuhle zkušenost a každodenní související věci prožívat, dostanete na svět úplně nový pohled," pokračoval.

„Oceňujete všechny matky, protože to nemají vůbec lehké. Zkrátka teď jde o úžasné pocity," doplnil.

Z neostříleného borce tvář klubu a města

Stamkos v Tampě vyrostl ve velkou superstar.

V osmnácti letech z něj Bolts udělali jedničku Vstupního draftu NHL 2008. Okamžitě se po městě začaly objevovat billboardy, plakáty a samolepky, které hlásaly "Seen Stamkos?", tedy "Znáte Stamkose?".

Z mladého neostříleného borce se postupně stala tvář klubu a vlastně také tvář celého města. Není divu, vždyť na startu své kariéry měl několik let po svém boku Vincenta Lecavaliera a Martina St. Louise, jejichž dresy nyní naleznete pod stropem Amalie Areny.

V průběhu nadcházející sezony, přesně 7. února, bude Stamkosovi 30 let. Velmi brzy zahájí svůj dvanáctý ročník v National Hockey League.

Ačkoliv má před sebou stále spoustu hokeje, je si vědom, že už nějakou chvíli nepatří mezi nejmladší.

„Kariéra strašně letí, tahle sezona bude už mojí dvanáctou. Nic nemůžete brát za samozřejmost," uvědomuje si Stamkos.

„Nyní jde o nejlepší část vašeho života, ale zase platí, rychle vám uteče. Musíte se proto snažit si to užít, než bude po všem," dodal.

Promarněné příležitosti

Převážnou část léta Stamkos strávil právě v Tampě, kde trénoval společně se dvěma dalšími základními kameny Lightning - brankářem Andrejem Vasilevskim a útočníkem Nikitou Kučerovem. 

V polovině srpna odeslal zbytku týmu skupinovou zprávu, ve které se dožadoval, aby se všichni dokázali sejít týden před startem tréninkového kempu, a mohli tak spolu pobýt nějaký čas, než začne příprava naostro.

Do finále Stanley Cupu postoupili Bolts se Stamkosem jednou, na jaře 2015. Účasti v konferenčním finále mají potom společně na svém kontě celkem čtyři, přičemž zde třikrát nezvládli zápas číslo sedm.

Po loňské dominantní sezoně, kdy Lightning vyrovnali rekord NHL, co se počtu výher týče (62), určitě musí stále působit bolest následný bleskurychlý konec v prvním kole play-off proti Columbus Blue Jackets.

„Každý rok, ve kterém neuspějete, je promarněná příležitost," ví Stamkos.

„Za svoji kariéru jsem byl několikrát zraněn a překonal to. Nikdy ale nevíte, co všechno se ještě může stát. Proto musíte využít toho, že teď máte k dispozici takhle skvělý tým," poznamenal.

„Náš boj o nejcennější trofej pokračuje a uděláme přitom cokoliv, abychom konečně dokázali uspět." 

Hrál svůj nejlepší hokej

V minulé sezoně hrál Stamkos nejlepší hokej své kariéry. 

Za 82 zápasů vstřelil 45 gólů (maximum od sezony 2011-2012, tehdy 60 gólů) a zapsal celkem 98 kanadských bodů (osobní maximum). Na ledě přitom v průměru strávil "pouze" 18 minut a 18 vteřin.

Výborně se prezentoval i v defenzivních činnostech, když měl procentuální úspěšnost na vhazování 53.1 (osobní maximum). Často byl navíc trenéry nasazován i do hry při oslabení.

„Po zlomenině nohy (v listopadu 2013, před olympiádou - pozn. redaktora) jsem lepší hokej pravděpodobně nehrál," podotkl Stamkos.

„Úroveň, na které jsem byl před onou událostí, byla zřejmě mojí nejlepší v kariéře. Nyní je těžké jí dosáhnout, ale stále se snažím zlepšovat."

„Určitě jsou oblasti, ve kterých jsem teď lepší, než jsem byl tehdy. Zejména co se defenzivních činností týče, například vhazování."

„Góly, asistence a body jsou pěkné, pokud ale chcete vyhrát Stanley Cup, je důležitá i obrana. Naším cílem je získat týmovou trofej."

„Pár kluků loni získalo individuální ocenění, což je skvělé. Všichni vás ale nakonec hodnotí podle toho, jestli nebo kolikrát jste vyhráli pohár. Musíme najít způsob, jak toho dosáhnout."

Následně v play-off Stamkos ve čtyřech zápasech vsítil jeden gól a připsal si celkem dva kanadské body. V tabulce pravdy měl potom hned osm záporných bodů. 

Nedostává se mu patřičného uznání

Stamkos pochopitelně nemá tak dobré defenzivní schopnosti, jako třeba útočník Boston Bruins Patrice Bergeron. Hlavní trenér Tampy Jon Cooper si jej ale, co se tohoto ohledu hry týče, stejně nemůže vynachválit.

„Ví o svých přednostech, přičemž se snaží zlepšit tam, kde má nějaké mezery. Přesně tohle chcete jako trenér vidět," řekl Cooper.

Není rozhodně jediný, kdo si všiml zlepšení Stamkose.

„Nedostává se mu dostatek uznání," zmínil St. Louis, člen hokejové Síně slávy a Stamkosův velký kamarád.

„Je obtížné se jako hokejista stále vyvíjet. Na vhazování byl výtečný, pokrok ale udělal i v dalších oblastech hry. Svoji kariéru posunul na vyšší úroveň."

„Nejde jen o to střílet góly, kde je mimochodem pořád mezi těmi nejlepšími. Ve všem je prostě lepší, což se moc často nestává. Jeho počínání a výkony jsou opravdu velmi působivé," doplnil ještě.

Tým doznal menších změn

Poté, co Bolts na konci posledního ročníku prožili obrovské zklamání, bude pro ně letošní sezona velkou výzvou. A právě Stamkos musí svým parťákům ukázat cestu.

„Loni sezona skončila špatně, všichni už se ale nemůžeme dočkat dalšího ročníku a chceme zase vyhrávat zápasy," prohlásil Stamkos.

„My lídři a trenéři musíme zajistit, aby se loňský nezdar neopakoval. Situaci jsme tehdy asi trochu podcenili. Musíme být lépe připravení a v naší hře některé věci upravit." 

Tým Lightning od poslední sezony zaznamenal menší změny.

Odešlo celkem pět hokejistů, jmenovitě obránci Dan Girardi, Anton Strålman a útočníci Ryan Callahan, Adam Erne, J.T. Miller.

Novými tvářemi se naopak stali brankář Curtis McElhinney, obránci Kevin Shattenkirk, Luke Schenn a útočník Pat Maroon, jenž loni se St. Louis Blues vyhrál Stanley Cup.

„Přivedli jsme pár zkušených hokejistů, některé naopak ztratili. Bude to těžké," pravil Stamkos.

„Přijít o Callyho nebo Stralse, v naší partě měli velké slovo. J.T. Miller byl také dobrá osobnost. Dost možná ještě přijdeme o Louise Dominguea..."

„Tihle kluci k nám prostě patřili a teď tady nebudou. Všichni tak budeme muset udělat krok vpřed, co se vůdcovství týče."

Podaří se prognózy konečně naplnit?

Tampa je opět bezpochyby největším favoritem na zisk poháru, dokáže ale prognózy expertů a sázkových kanceláří konečně doopravdy naplnit?

Stamkos, Kučerov, Vasilevskij, obránce Victor Hedman a útočník Brayden Point, který má snad brzy podepsat dlouhodobý kontrakt. Bolts mají k úspěchu vše, co potřebují.

„Takzvané okno je už nějakou dobu otevřené a bude to tak i nadále. Máme skvělé jádro - Vasy, Heddy, Kuch. Kolem těchto kluků můžete vybudovat tým kdykoliv," sdělil Stamkos.

„Musíme ale už uspět. Nemůžeme pořád čekat na další šance."

Skutečnost, že se Stamkosovi před dvěma měsíci narodil syn Carter, mu může usnadnit situaci v případě těžkých okamžiků v průběhu sezony. 

„Zatím jenom jí, spí a kadí," řekl s úsměvem Stamkos.

„Časem ale začne chodit, budou tady i další jeho pokroky. Strašně moc se na tyhle chvíle těším," uzavřel.

Stamkos, devětadvacetiletý Kanaďan, dosud v NHL odehrál 746 zápasů, přitom vstřelil 393 gólů a nasbíral celkem 766 kanadských bodů.

Usměje se na něj v červnu další štěstí?  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.