bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nářky v Detroitu. Mrázka jste nás nezbavili, zato jsme přišli o Noska

22. června 2017, 12:00

Jiří Lacina

Přestože řada českých novinářů a fanoušků chápala uvolnění Petra Mrázka Detroitem jako velkou šanci pro Las Vegas, jeden z nejhorších gólmanů uplynulé sezóny NHL, jehož obestřela pověst potížisty s neprofesionálním přístupem, stavitele nového týmu nezaujal. Zlatí rytíři si místo něj vybrali z Detroitu úplně jiného českého hráče. Šanci dostane útočník Tomáš Nosek.

Detroit vyslal chráněním Jimmyho Howarda jasný signál, že Mrázek už není budoucností klubu. Zatímco v sezóně 2015-16 jste si mohli vsadit, že pod vydařenými zápasy Red Wings bude podepsán Čech a při porážkách většinou stál v brance Američan, v uplynulém ročníku to bylo přesně naopak. A bohužel nejen to. Sebevědomý Mrázek přidal k mizerným výkonům na ledě i problémy v tréninku a přípravě.

Nepomohla mu ani účast na světovém šampionátu. Noviny v Detroitu s nelibostí připomínají, že jejich gólman nenastoupil za Českou republiku ve čtvrtfinále mistrovství světa. Šanci dostal Pavel Francouz, s čímž souhlasila i většina odborníků. Například Dominik Hašek před klíčovým zápasem řekl, že chytat má ten, kdo v turnaji neudělal chybu - tedy Francouz.

Čeští komentátoři během mistrovství světa opakovaně zmiňovali Mrázkovu „krátkou paměť“. Schopnost házet chyby za hlavu viděli jako jeho velkou výhodu. Tak to ale je, pokud gólman selže jednou - dvakrát za sezónu. Tím se jistě nemá smysl trápit. Pokud hokejista fatálně chybuje s železnou pravidelností - na World Cupu, v sezóně i na mistrovství světa - měl by se nad svými výkony hluboce zamyslet.

Detroit podle všeho vsadí na duo Čechových konkurentů. „Odkrytím Mrázka dali Red Wings najevo, že preferují Jimmyho Howarda a Jareda Coreaua,“ píše server Michigan Live. Ostravského rodáka se klub podle názoru novinářů pokusí vyměnit. Brankáře potřebují v Arizoně, ve Philadelphii nebo ve Winnipegu, je ale otázkou, zda to s trucovitým Čechem ještě někdo riskne? Smlouvu má na rok, během něhož si vydělá 4,15 miliónu dolarů.

Volba Noska? Důkaz mizérie Red Wings

Příležitost ve městě hříchu dostane Tomáš Nosek. Vzhledem k tomu, jak pomalu zpravidla zapracovává Detroit nové hráče do sestavy (čest výjimkám, jakou se stal například Dylan Larkin), vzpomeňme třeba na Jiřího Hudlera, je to možné brát jako vysvobození.

Nosek je součástí organizace Rudých křídel už tři roky, které strávil převážně na farmě. V NHL zatím nastoupil k 17 utkáním s bilancí 1+0. V Grand Rapids nasbíral tento rok v základní části v 51 zápasech 41 bodů (15+26); hodně se mu povedlo play off, kde byl v 19 utkáních s 22 body (10+12) nejproduktivnějším hráčem vítězů Calder Cupu.

„Noskův odchod odhalil v plné nahotě, kolik hráčů Red Wings hrálo letos pod své možnosti, zejména v porovnání s jejich kontrakty,“ smutní detroitský tisk. Ztráta Noska nepřinese klubu ani potřebnou úlevu pod platovým stropem. Detroit přišel o houževnatého hráče s dobrými fyzickými parametry, přičemž problematická situace v brankovišti zůstala nevyřešena.

Volní byli již zmiňovaný Mrázek, útočníci Riley Sheahan, Darren Helm nebo Luke Glendening. Místo nich však sáhnul George McPhee po nikdy nedraftovaném hráči, který může dát k lepšímu jen sedmnáct startů v NHL. Snadné to ve 24 letech mít určitě nebude, to po těch letech za mořem jistě chápe. Šance je to ale obrovská. Další už v Noskově věku nemusí přijít.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.