bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nápady, pracovní nasazení, lidský přístup. Takový je nový generální manažer Toronta

13. května 2018, 17:00

Jiří Lacina

V listopadu 2016 prožíval Garret Sparks krušné časy. Brankář Toronto Marlies byl vedením American Hockey League suspendován za nevhodné komentáře na sociálních sítích. Tento fakt vedl tehdejšího generálního manažera farmy Toronta Maple Leafs Kylea Dubase k iniciování osobní schůzky, kde si s třiadvacetiletým gólmanem z očí do očí všechno vyříkal.

„Měl jsem s ním pohovor, znovu jsme celou situaci rozebrali a on pochopil, o co mi jde,“ vzpomínal v sobotu po tréninku v Ricoh Coliseu Sparks. „Připustil, že do některých věcí vkládáte emoce a vzal to lidsky. Když pracujete s mladými lidmi, je důležité mít citlivý přístup.“

Dvaatřicetiletý Dubas byl v pátek jmenován novým generálním manažerem Maple Leafs a právě úspěchy na farmářské úrovni byly jedním z předpokladů uvedení do funkce. Věkem se bude v této roli vymykat, vždyť ještě není ani v Kristových letech!

„Jeho myšlenky organizaci omladí,“ myslí si Sparks, jenž byl letos nejlepším brankářem AHL s 93,6 procentní úspěšností zákroků ve 43 odchytaných zápasech. „Je jiný a právě to lidé potřebují. Chtějí změnu a chtějí někoho, kdo bude ochotný tu změnu udělat. A on přinese něco nového pro každého v šatně už způsobem, jakým s námi zachází. Vidí nás jako jako lidi. Ví, že máme emoce a rodiny i životy mimo hokej.“

Nekonečná cesta za poznáním

Den po velké životní změně sledoval Dubas normálně trénink Marlies, se kterými dosáhl v posledních čtyřech letech solidních výsledků. Jeho bilance v tomto klubu je 190 výher, 90 proher a 24 nezdarů v nastaveném čase. Marlies zaznamenali letos v AHL se 112 body nejlepší výsledek podruhé za poslední tři roky, daří se jim i v play off, kde právě dosáhli na konferenční finále.

Před sezónou 2015-16 přivedl Dubas do funkce hlavního trenéra farmy Toronta Shledona Keefea, svého hlavního lodivoda z juniorské OHL, kde předtím oba pracovali. Jak si užíval práci pro mladého manažera úspěšný trenér?

„Baví mě na něm hodně věcí,“ citují Keefea kanadské zdroje. „Předně je s ním zábava. Přichází na stadión každý den s vášní a energií. Jeho osobnost je toho typu, že se vedle něj nebojíte být sám sebou. Se mnou i zbytkem štábu zacházel extrémně dobře, na každého si vybudoval vazbu.“

„Další věcí je nekonečná cesta za poznáním. Nepřetržitě se vzdělával, uměl předat informace. Nabízel vám věci k přečtením, poslechu, sledování, k diskusi. Byla to nepřetržitá příležitost učit se a zlepšovat,“ dodává Keefe.

Přestože hokej je jeho obživou, sleduje i další sporty, které hojně komentuje na svém twitterovém účtu. I tohle je prostředek k získávání zkušeností. Ani trochu o sobě netvrdí, že ví všechno, ale dělá maximum pro to, aby uměl co nejvíc. Hokeje přitom stihne vidět celé hromady. Osobně nebo na internetu odkoukal každý víkend několik zápasů - ať už Marlies, další farmy Toronta z Orlanda (ECHL) nebo juniorských soutěží.

Jak mu to půjde s Babcockem?

Pokud si Dubas a Keefe sedli, je otázkou, jak to progresivnímu funkcionáři, milujícímu pokročilé statistiky, půjde s protřelým trenérským matadorem na lavičce Maple Leafs. Pětapadesátiletý Mike Babcock je o celých 23 let starší a jeho vitrína úspěchů přetéká cenami z ligové i mezinárodní úrovně. V klubu doufají, že je oba spojí obrovská vášeň pro hokej.

„Neuleví si. Vstává vždycky v pět ráno a je na nohou celý den. Jeho nasazení pro hokej je neúprosné,“ oceňuje na Babcockovi Dubas. „Chce udělat z Maple Leafs tu nejlepší organizaci, to se mi líbí nejvíc. Nazývám to deformací, kterou pro hokej musíte mít.“

Dubase uvedl do funkce Brendan Shanahan. Neudělal by to, kdy nevěřil, že tohle spojení může fungovat. „Mike se dobíjí nápady, miluje výzvy,“ říká klubový prezident. „Viděl jsem je spolupracovat v minulosti, nahazovali si myšlenky navzájem. Jsou to lidé se silnými názory a s respektem pro druhého. S Mikem jsem o všem mluvil, to rozhodnutí kvituje a na spolupráci s Kylem se těší,“ uklidňuje pochybovače Shanahan.

Dubas nyní dokončí sezónu s Marlies, teprve pak se ujme nové funkce u prvního týmu. Hráči by ho do ní rádi vyslali jako šampióna AHL. Byla by to dokonalé tečka za farmářskou kariérou. „Loni jsme vypadli se Syracuse, které jsme letos právě vyřadili. Tihle chlapi jsou jako rodina. Bylo by skvělé vyhrát,“ přeje si Travis Dermott, jenž letos odehrál 37 utkání i za Maple Leafs.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.