bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Námluvy jsou u konce, Pietrangelo kývl Vegas! Zlatí rytíři obratem vyměnili Schmidta

13. října 2020, 10:00

Tomáš Zatloukal

Už pár dní byl na návštěvě ve Vegas. Jednal s Golden Knights o nové smlouvě. A nakonec se také s předloňským finalistou Stanley Cupu dohodl. Alex Pietrangelo, nejlepší obránce, který se letos vydal na hráčský trh, podepsal sedmiletou smlouvu na 61,6 milionu dolarů. Ambiciózní klub se ocitl vysoko nad platovým stropem, a tak okamžitě začal situaci řešit. O dům dál poslal jiného zádáka Natea Schimdta, za třetí kolo v draftu 2022 k vancouverským Canucks.

"Patří mezi nejlepší čtyři beky v NHL."

Kelly McCrimmon, generální manažer Vegas Golden Knights, shrnul důvod, proč tolik stál o Pietrangela, do jediné jednoduché věty.

Třicetiletý Kanaďan je špička ve svém oboru. Letos skončil čtvrtý v hlasování o Norris Trophy. Trofeji určenou pro krále obránců byl stejně blízko také před osmi lety. Prostý důkaz o tom, jak vysokou herní úroveň si dlouhodobě drží.

Loni byl zcela zásadní postavou jízdy St. Louis ze dna NHL až ke Stanley Cupu. Plnil roli kapitána, na ledě dominoval.

Jenže u Bluesmanů pro něj už teď nezbývalo místo, stal se pro ně přílišným luxusem. Rychle po otevření hráčského trhu se tak dohodli s Toreym Krugem. A v tu chvíli bylo definitivně jasné, že Pietrangelo míří na novou adresu.

Rýsovali se dva favorité na zisk jeho služeb. Vegas a torontští Maple Leafs.

Pietrangelo upřednostnil Zlaté rytíře. Ročně ukrojí z jejich platového stropu 8,8 milionu dolarů. Ze všech zadáků v NHL představují pro své kluby větší zátěž už jen čtyři - Erik Karlsson, Drew Doughty, Roman Josi a P.K. Subban.

Majitel olympijského zlata ze Soči má navíc ve smlouvě plnou klauzuli o nevyměnitelnosti. Bez svého souhlasu nesmí být ani přesunut na farmu.

Vegas se Pietrangelovým podpisem dostalo vysoko nad platový strop, který bude i v příští sezoně činit 81,5 milionu dolarů. Reakce přišla okamžitě, Schmidt a hlavně jeho vysoký kontrakt zamířil do Vancouveru.

Canucks tak ulevili Golden Knights o 5,95 milionu dolarů. A hlavně pomohli sami sobě - jejich defenzíva utrpěla citelné ztráty, pryč jsou Chris Tanev i Troy Stecher.

V zámoří Pietrangelův přestup mnozí novináři chválí, právem se ovšem pozastavují nad délkou a výší smlouvy. Bude za šest, sedm let skutečně hráčem za 8,8 milionu dolarů? McCrimmon si samozřejmě toto riziko uvědomuje.

"Nakonec jsem si ale položil otázku: Udělá z nás to, že Alexe podepíšeme, lepší tým?.Odpověď byla jasná, jednoznačná."

A tak Pietrangelo míří do "města hříchu", aby pomohl ke Stanley Cupu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.