bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Náhlá smrt někdejšího útočníka NHL. Ve 34 letech zemřel Marek Svatoš

7. listopadu 2016, 9:30

Václav Jáchim

Nečekaná a hodně smutná zpráva překvapila hokejové fanoušky NHL a především na Slovensku. V sobotu zemřel Marek Svatoš, někdejší útočník Colorada, Nashvillu a Ottawy, který svého času platil za jednoho z nejlepších hokejistů našich východních sousedů. Informaci uvedly stránky eurolanche.com, posléze ji potvrdily další zdroje. Rodákovi z Košic bylo pouhých 34 let...

Příčiny jsou zatím zahaleny tajemstvím. Svatoš zemřel v sobotu 5. listopadu, podle dostupných zdrojů ho bez známek života našla jeho manželka Diana, s níž měl dvě děti. Odchovanec slovenského hokeje ukončil kariéru po sezoně 2013-14 a usadil se v americkém Denveru. Bližší okolnosti úmrtí jsou dosud v rovině spekulací.

Marek Svatoš svého času platil za elitního útočníka, v roce 2001 ho z celkově 227. pozice draftovalo Colorado. Odchovanec Košic strávil nejprve dvě sezony v juniorském týmu Kootenay Ice, kde si zahrál i Memorial Cup, pak přešel do organizace Avalanche.

Na mezinárodní scéně na sebe poprvé upozornil během mistrovství světa dvacetiletých v Pardubicích, nasázel tehdy sedm branek a společně s Kanaďanem Mikem Cammallerim se stal nejlepším kanonýrem turnaje. Za Atlantikem se postupně probil do základní sestavy Avalanche, Marek byl mj. spoluhráčem Milana Hejduka nebo Martina Škouly.

V Denveru válel slavnou ligu šest sezon. Ročník 2010-11 zahájil v ruském Omsku, následně bojoval o uplatnění v Nashvillu, odkud se na 19 utkání ještě přesunul do Ottawy. Bývalý skvělý bruslař a kanonýr další rok vynechal, poté krátce nahlédl do KHL v barvách Slovanu. Vrcholovou kariéru končil na jaře 2014 tam, kde kdysi začínal – tedy v Košicích. A ziskem mistrovského titulu.

Nejlepším obdobím byla pro Svatoše sezona 2005-06, v NHL tenkrát nasbíral 50 bodů a za Slovensko si zahrál na olympiádě v Turíně. V roce 2010 okusil mistrovství světa v Německu. Statistici zámořské NHL mu celkově napočítali 344 utkání, 100 gólů a 172 bodů. Když špičkovému hokeji zamával na rozloučenou, usadil se tam, kde mu bylo hokejově nejlépe. V sobotu přišla z Denveru moc smutná zpráva, že ve věku 34 let náhle zemřel...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.