bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Náctileté opory. Kteří teenageři válí v NHL?

23. října 2017, 10:00

Matěj Mayer

Olympijské hry v Naganu si nepamatují, jelikož v té době nebyli na světě. Dosud neoslavili druhé kulatiny a někteří z nich se ještě ani neholí. Řeč je o teenagerech, kterých si v letošní sezoně zahrálo NHL už 17. Tento článek se zaměřuje na pět náctiletých opor svých mužstev, které se narodily v roce 1998 nebo později. Kromě Patrika Laineho mají všichni šanci pozvednout na konci sezony Calderovu trofej.

Clayton Keller (Arizona Coyotes)

Útočníkovi Kojotů se dlouho dopředu věštila parádní nováčkovská sezona zakončená nominací na Calder Trophy. Že tedy Clayton Keller nasbíral v úvodních osmi zápasech stejný počet bodů (6+2), to zase takové překvapení není. Když si ale jeho čísla porovnáme s ostatními forvardy Arizony, vidíme dominanci. Americký centr vede bodování a s šesti góly také o parník tabulku střelců (další v pořadí mají dvě branky). V klubu mu věří – je druhým nejvytěžovanějším útočníkem po Dereku Stepanovi. Reputaci mu trochu kazí jen bodování plus minus, kde je s –8 naopak druhý nejhorší hráč Coyotes.

Statistiky 2017/18: 8 zápasů, 8 bodů (6+2)

Michail Sergačjov (Tampa Bay Lightning)

S ruským obráncem před sezonou v souvislosti s Calderovou trofejí mluvil jen málokdo. Michail Sergačjov má přitom dostatek talentu a schopností na to, aby se brzy zařadil k nejlepším ligovým zadákům. Velice o sobě dává vědět už na začátku sezony – s osmi body (3+5) je nejproduktivnějším bekem Tampy (druhý Stralman má polovinu), přitom hraje v průměru jen 12:36 na zápas, což je směšná porce (větší důvěru má pět obránců Tampy). Při pohledu na to, jak se mu zatím daří, jsou najednou fanoušci Montrealu z letního příchodu Jonathana Drouina výměnou za devítky draftu 2016 nadšeni o něco méně. 

Statistiky 2017/18: 9 zápasů, 8 bodů (3+5)

Nico Hischier (New Jersey Devils)

Vstup poslední jedničky draftu rovnou do NHL byl tak trochu vynucený okolnostmi (zranění Travise Zajaca). O jeho připravenosti se poněkud pochybovalo, zdá se však, že obavy byly zbytečné. Nico Hischier si na NHL zvyká rychle – po osmi duelech nakupil už sedm bodů (2+5) a Devils s ním v současnosti počítají dokonce na pozici prvního centra. Teprve osmnáctiletý švýcarský talent se dělí o třetí místo v klubové produktivitě a je čtvrtým nejvytěžovanějším útočníkem týmu (16:08) s tím, že důvěru občas dostává dokonce i při hře v oslabení.

Statistiky 2017/18: 8 zápasů, 7 bodů (2+5)

Patrik Laine (Winnipeg Jets)

Je docela zajímavé si uvědomit, že Patrik Laine oslaví až za půl roku 20. narozeniny. Na rozdíl od ostatních má už totiž za sebou kompletní sezonu, v níž zanechal fantastický dojem. Finský útočník se již nyní řadí k nejlepším křídelníkům v NHL, a pokud by třeba už v této sezoně vyhrál trofej Maurice Richarda, nikoho by to nezaskočilo. V bodování náctiletých hráčů je však v tuto chvíli „až“ čtvrtý s šesti body (4+2) ze sedmi utkání. Winnipeg ho hojně využívá při přesilových hrách, takže lze očekávat, že je v jeho silách mít na konci sezony průměr bodu na zápas.

Statistiky 2017/18: 7 zápasů, 6 bodů (4+2)

Jesper Bratt (New Jersey Devils)

Největším překvapením – a to nejen mezi teenagery – je zatím Jesper Bratt. Na rozdíl od ostatních hráčů v tomto článku nebyl vybrán na předních pozicích v draftu a nebyla mu predikována hvězdná budoucnost. Ďáblové si jej vytáhli až v šestém kole draftu 2016 a je nanejvýš pozoruhodné, s jakou rychlostí se v NHL dokázal prosadit. Švédský forvard se přitom nepyšní urostlou postavou a ještě v loňském ročníku hrál až druhou švédskou soutěž. Nyní válí v New Jersey, kde měl po prvních třech duelech neuvěřitelných šest bodů (3+3). Následně zvolnil a dalších pět utkání byl bez bodu, zůstává však nepostradatelným hráčem na oslabení, kde odehraje průměrně porci 3:02. 

Statistiky 2017/18: 8 zápasů, 6 bodů (3+3) 

Jak si vedou ostatní teenageři?

Samuel Girard (Nashville Predators) – 3 zápasy, 3 body (1+2)
Nolan Patrick (Philadelphia Flyers) – 8 zápasů, 3 body (1+2)
Kailer Yamamoto (Edmonton Oilers) – 6 zápasů, 3 body (0+3)
Tyson Jost (Colorado Avalanche) – 6 zápasů, 2 body (1+1)
Victor Mete (Montreal Canadiens) – 8 zápasů, 2 body (0+2)
Pierre-Luc Dubois (Columbus Blue Jackets) – 8 zápasů, 1 bod (1+0)
Logan Brown (Ottawa Senators) – 3 zápasy, 1 bod (0+1)
Janne Kuokkanen (Carolina Hurrinanes) – 3 zápasy, 0 bodů
Filip Chytil (New York Rangers) – 2 zápasy, 0 bodů
Owen Tippett (Florida Panthers) – 2 zápasy, 0 bodů
Martin Nečas (Carolina Hurricanes) – 1 zápas, 0 bodů
Alex Formenton (Ottawa Senators) – 1 zápas, 0 bodů

» Favorité na Calderovu trofej pro sezonu 2017–18

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.