bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nabídka chráněnému hráči po šesti letech. Montreal touží po finské hvězdě Caroliny

2. července 2019, 9:40

Jiří Lacina

Redakční kolega Petr Adler zrovna před pár dny citoval ukřivděný povzdech hráčského zástupce Antona Thuna, podle jehož názoru mají kluby NHL mezi sebou úmluvu vzájemně si nepřetahovat chráněné hráče. Nuže, toto pravidlo po šesti letech padlo.

Montreal se vytasil s nabídkou Sebastianu Ahovi, který je v jednadvaceti letech po skončení nováčkovského kontraktu sice aktuálně bez smlouvy, ale stále „majetkem“ Caroliny.

Některé zdroje reflektují tzv. „offer sheet“ Canadiens, znějící na 42,25 mil. za pět let, jako nepřemrštěný a snadno dorovnatelný, jiné ho hodnotí jako „bold“, tedy tučný. Štědrý je kontrakt hlavně v tom, že v duchu nové mánie sází většinu peněz na dřevo hezky předem, ve formě bonusů. Hráč se tak dočká svého i v případě výluky.

Podle reportéra Pierrea LeBruna jde o 11,3 mil. bonus v prvním roce, 9,87 mil. bonus ve druhém roce, 6,95 mil. ve třetím a 5,25 mil. v letech číslo čtyři a pět. Pokud hodíte čísla do kalkulačky, tak Aho by dostal na začátku každého ročníku drtivou většinu slíbených peněz. K výplatě v obvyklých 14denních termínech by mu zbylo něco přes 3,5 mil. dolarů, 700-750 tisíc ročně. Podělte výplatními termíny, odečtěte daně. Má smysl takové šeky vůbec vypisovat?

Konec legrace. Podstatnější je, že jednadvacetiletý supertalent Caroliny, jehož progres dobře dokumentují bodové zápisy z prvních tří sezón: 49, 65 a 83, nabídku přijal a podepsal. U fanoušků Canes proto zřejmě v oblibě nestoupne. Někteří ho nazývají „zrádcem, nehodným jejich dresu“. Nyní se každopádně čeká na reakci původního klubu.

Hurikáni na ni mají sedm dnů. Pokud dorovnají, hráč jim zůstane. Pokud ne, Aho se přestěhuje do Montrealu a Carolina obdrží s ohledem na výši smlouvy první, druhou a třetí volbu v draftu. Jen pro představu, finský hokejista šel na draftu v roce 2015 jako celková pětatřicítka ve druhém kole.

Jeho klub dal ale už s předstihem najevo, že si vycházející hvězdu utéct nenechá. „Máme dostatek prostoru pod platovým stropem, abychom případnou nabídku dorovnali,“ slíbil předběžně generální manažer Caroliny Don Waddell.

Jeho slova potvrdila i vtipná anketa na twitteru, kde se Hurricanes ptají fanoušků, zda dorovnají nabídku Montrealu. Možnosti jsou „yes“ (anglicky ano) a „oui“ (francouzsky ano). Rozumět by tedy měli i ve frankofonním Montrealu, kde angličtinu tradičně neradi.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.