bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Na trofeji se svými hrdiny. Rinne má konečně Vezinu

22. června 2018, 14:00

Martin Schwarz

V roce 2011 skončil druhý za vítězem Timem Thomasem, o sezonu později bral třetí místo. Ani po období 2014-15 se nedočkal, triumf mu vyfoukl skvostný Carey Price. Až letos nastala jeho chvíle. Brankář Nashvillu Pekka Rinne získal v souboji o Vezina Trophy nejvíce hlasů ze tří nominovaných borců. Finovo jméno teď přibude ke gólmanským legendám NHL.

Pro ocenění si na galavečeru v Las Vegas přišel v sametově bílém obleku a s úsměvem na rtech. Aby ne, vždyť tolikrát zůstal těsně pod vrcholem. I tentokrát měl Rinne těžkou konkurenci. Andrej Vasilevskij táhl zápas co zápas Tampu Bay za výhrami. Connor Hellebuyck z Winnipegu byl hlavní příčinou úspěchu Jets. Podle většiny generálních manažerů, kteří trofej určenou pro nejlepšího brankáře základní části udělují, však Vezina náleží pětatřicetiletému rodákovi z Kempele.

„Byl jsem nervózní a plný emocí,“ přiznal Rinne na webu nhl.com. „Lhal bych, kdybych řekl, že to pro mě neznamená hodně. Možná jde o mou poslední šanci stát tady ve Vegas na pódiu. Třikrát mi vítězství uteklo, takže je super pocit být konečně na vrcholu,“ zářil muž, jehož Predators draftovali roku 2004 až mezi posledními (258. pozice).

Mimochodem, z 31 hlasujících manažerů jich Rinneho jméno na prvním místě zaškrtlo dvaadvacet. A to už něco znamená. Opora Nashvillu si obdiv vysloužila zásluhou 43 výher v základní části (celkově 3. místo), průměrem 2.31 obdržených gólů na utkání (celkově 5. místo), procentuální úspěšností zákroků 92.72 % (celkově 7. místo) a osmi čistými konty (celkově 2. místo). Fin vychytal stejný počet nul jako první Connor Hellebuyck.

Napodobí Brodeura?

 „Je to pro mě bonusová odměna za všechnu píli,“ pokračoval vysoký sympaťák. „Navíc na Vezinově trofeji jsou jména všech mých hrdinů, které jsem jako začínající gólman obdivoval. Martin Brodeur, Patrick Roy, Dominik Hašek. Ale i Miikka Kiprusoff, který tuhle cenu převzal jako první finský hráč. Měl jsem plakáty těch všech v pokoji na zdi. Neznám samozřejmě úplně všechny, kdo Vezinu získali, například brankáře z třicátých let. Ale od let osmdesátých je to pro mě jeden velký hrdina,“ těšilo ho, že se zařadil k legendárním maskovaným mužům.

Vezina Trophy je pro Rinneho zároveň malou náplastí na velkou ránu z letošního jara. Nashville Predators nezvládli sedmý zápas druhého kola play-off proti Winnipegu a velká část viny šla právě na gólmanova bedra. Jindy fantastický strážce brankoviště pustil až nečekaně laciné góly. Preds padli 1:5, jejich jednička duel nedochytala, před novináři těžko hledala jakákoli slova.

„Ale teď jsem pyšný na sebe a náš tým, jak se nám podařila základní část,“ hledal Pekka Rinne pozitiva. „Play-off a sérii s Winnipegem už jsem hodil za hlavu. Bude další sezona, naskočím zpátky do tréninku a začnu se připravovat.“

Brankář s číslem 35 na zádech se může v následujícím ročníku pokusit stát prvním od sezony 2007-08, jenž Vezinovu trofej obhájí. Naposledy to zvládl Martin Brodeur. Tehdejší hvězda New Jersey Devils cenu obdržela v letech 2002-2008 dokonce čtyřikrát.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.