bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Na farmě mě mají rádi, říká Karabáček. Boj o šanci srážela zranění

8. června 2017, 8:00

Václav Jáchim

Nejsou tolik na očích, tím víc dřou, aby se probili mezi nejlepší a splnili si velký sen. Také v uplynulém ročníku válelo několik českých vyslanců farmářskou AHL či nižší zámořské soutěže, jedním z vytrvalých bojovníků o průnik mezi tamní elitu je Václav Karabáček. Odchovanec pražských Letňan patří Buffalu, za zády teď nechal první ročník v organizaci Sabres. "Bohužel jsem měl několik zranění, která mě srážela. Ale byla tam i období, kdy jsem byl hodně spokojený," připomíná v rozhovoru pro hokej.cz

Aktuálně už naplno polyká dávky letní přípravy a věří, že další období bude lepší. Hlavně tedy po zdravotní stránce. "Loni na podzim mě bohužel dvakrát zradil kotník, stál jsem dva a půl měsíce. Pak se promítly pro změnu potíže s tříslem, které jsem si natáhl dřív a pak s tím hrál. Takže sezonu to dost ovlivnilo," ohlíží se proti proudu času.

Srovnání farem: AHL hrají vyspělejší hráči, v ECHL není taková rivalita

Zástupci Buffala brali někdejšího juniorského reprezentanta ze 49. pozice draftu NHL 2014. Karabáček získal smlouvu, teď mu z ní zbývají ještě dva roky. "Ten první je hodně těžké, ve druhé sezoně by se měl hráč víc prosadit. A v té třetí hraje o všechno," reaguje. Nebýt zdravotních výpadků, stihl by na farmě v Rochesteru bezpochyby víc. "Zranění mě dostávala dolů, nebylo snadné vracet se zpátky. Ale pral jsem se s tím, co to šlo. Klub mě také poslal do nižší East Coast Hockey League, kde jsem měl možnost víc se vyhrát."

Tuhle ligu někteří čeští hráči v minulosti označovali za hokejový "polohrob", pro mladíky snažící se o posun vzhůru to však může být dobrá volba. "Já dostal hodně prostoru, určitě mi to pomohlo," říká o devíti duelech v týmu Elmira Jackals, kdy Karabáček nasázel čtyři branky a přidal pět nahrávek. "V ECHL není taková rivalita jako v AHL, partu jsme měli skvělou. Soutěž je trošku odlišná. Zatímco v AHL se hodně drží systém, o patro níž moc ne. Stane se, že jste u mantinelu, vyrazí na vás tři soupeři, a vy najednou moc nevíte, co udělat. Ovšem první farma je hokejově určitě kvalitnější, hráči tam jsou vyspělejší," srovnává.

Eichel nebo Kane? Normální kluci, co pomůžou

Za Rochester Americans stihl český bruslař 23 utkání, v nichž si připsal osm bodů. "Bylo by toho mnohem víc, ale hodně času jsem strávil na marodce. Škoda, ale co se dá dělat. Sezonu s tolika zraněními jsem každopádně nikdy předtím neměl," hlásí. Když byl fit, snažil se získávat v organizaci plusové bodíky. Václav chtěl dokázat, proč si ho klub vybral. Že má na průnik do NHL. Všechno začalo už na tréninkovém kempu, kde s ohledem na předchozí účast nebyl nováčkem.

"Jel jsem naplno a dělal maximum, abych hrál co nejlépe. Musím říci, že všichni kluci byli v pohodě, i ty největší hvězdy jako Evander Kane nebo Jack Eichel. S Kanem jsem se bavil jen krátce, s Eichelem víc, protože tam byl déle. Normální příjemní kluci, kteří vám pomůžou," oceňuje. V organizaci zůstaů většinu sezony jediným českým hráčem, obránce Vojtěch Budík nastupoval převážně za juniory. "Ale když tam Vojta byl, drželi jsme hodně spolu. Já jel do Ameriky dva měsíce před kempem, člověk je venku vždycky rád, když si může pokecat česky," usměje se.

Po přesunu na farmu zapadl bez problémů. "Trenéři, lidé z klubu i spoluhráči viděli, že se snažím dělat všechno pro společný úspěch. Jsem týmový hráč, i když mě trápilo zranění a někdy mi nebylo moc do řeči, pořád jsem zůstával pozitivní a dělal v kabině dobrou náladu. Myslím, že i za tohle mě na farmě mají rádi." Vinou výpadků musel bojovat o místo v sestavě. "Většinou to byla třetí nebo čtvrtá lajna, ale také jsem dostal šanci ve druhé. Asi na čtyři nebo pět utkání. Pokaždé jsem se snažil, abych obstál. Bojoval jsem a bruslil. Zkrátka jsem to rval ze všech sil," říká upřímně.

Kdybych chtěl být trenérem nebo skautem, bez maturity se neobejdu

V kempu po očku sledoval hvězdy Sabres, jejich schopnosti byly pro Karabáčka inspirací. "Třeba Eichel těží z neskutečného pohybu. Když jste rychlý, a dokážete si přikrýt puk, máte pak prostor něco na ledě vymyslet," uvědomuje si. Jednou by se také rád posunul do NHL, tuhle metu má v sobě od dětství. "Prvním krokem je, že se člověk do ligy dostane. Druhý, že se v NHL udrží. Něco takového se nepovede každému, já to ale dokázat chci!" pálí jasně. Také proto už naplno trénuje, léto uteče a přihlásí se nová sezona. "Připravuju se s panem Zavadilem v Kralupech, soboty dávám v Letňanech. Ale ne všechny. Měl jsem zranění, nechci je obnovit. Takže to nesmím přehánět," uvědomuje si.

Václav na dálku sledoval parťáky z ročníku Davida Pastrňáka a Jakuba Vránu, s nimiž prožil krásné časy v mládežnických výběrech. "Pasta měl neskutečnou sezonu, líbil se mi i na mistrovství světa. S Jakubem Voráčkem byli v útoku nejlepší," říká. Jakub Vrána vyrostl podobně jako Karabáček v Letňanech, oba se teď viděli zatím jen zběžně. "Ale víme o sobě, potkali jsme se v Rochesteru, stejně tak po sezoně. Určitě ještě bude příležitost, já mám teď dost povinností také se školou," upozorňuje.

Šikovný útočník se dal loni na studium střední školy, konkrétně 1. KŠPA v Kladně. "Dělám obor sportovní management, studium je formou online. Během sezony dělám práce, teď mě čekají zkoušky za první ročník. Šel jsem do toho proto, že bych rád měl maturitu. Nikdy nevíte, co se stane, jak se bude můj hokej vyvíjet. Kdybych jednou skončil kariéru, a chtěl být třeba trenérem nebo skautem, bez maturity se neobejdu," uzavírá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.