bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Na draftu se ještě nestěhoval, brzy ho to zřejmě potká. Co udělá Montreal s Paciorettym?

25. června 2018, 9:30

Šimon Rogner

Mezi roky 2013 až 2017 dali pouze tři hráči více gólů než Max Pacioretty – Sidney Crosby, Joe Pavelski a Alexandr Ovečkin. I přes tento fakt se generální manažer Montrealu Marc Bergevin snaží svého kapitána, jemuž končí po příští sezóně smlouva, už od prosince vyměnit. A ačkoliv se mu to během draftu v Dallasu nepodařilo, dá se očekávat, že si devětadvacetiletý Američan už brzy bude balit kufry. Nebo ne?

Druhý den draftu se nesl v duchu zbývajících 186 voleb, které 31 klubů použilo na některé z hráčů, kteří se nedostali na řadu v prvním kole. Někteří uspěli a mohli se radovat v dresu svých nových klubů, jiní tolik štěstí neměli. Ale v ochozech American Airlines Center v Dallasu se probíraly i další, možná mnohem zajímavější věci.

O jednu z nejsledovanějších debat se postarali GM Canadiens Marc Bergevin a nový agent útočníka Maxe Paciorettyho Allan Walsh, který nově nahradil dřívějšího zástupce montrealského kapitána Pata Brissona. O čem se tito dva klíčoví muži bavili, můžeme jenom polemizovat, ale obecnou představu máme.

Už od Vánoc přijímá Bergevin hovory od svých kolegů manažerů, kteří se snaží Paciorettyho získat. Napilno měl především okolo uzávěrky přestupů, ale k výměně se nakonec neodhodlal, nabídky mu přišly příliš nízké. Během play off přestupové spekulace utichly, avšak bylo to pouze ticho před bouří.

Na draftu se vždy alespoň jedna velká výměna uskuteční a letošek neměl být výjimkou. Nakonec nebyl, Calgary se s Carolinou o zábavu postaraly, ale na tahu měly být i jiné týmy, mezi nimi také Montreal. Ten mohl podle kanadského novináře Pierra LeBruna měnit o pár dní dříve, ovšem s Los Angeles se na trejdu Paciorettyho nedohodl (součástí výměny měl být Jake Muzzin) a sám hráč navíc nechtěl podepsat s Kings novou smlouvu.

Pacioretty sice nemá v kontraktu jakýkoliv typ klauzule o nevyměnitelnosti, ale je nepravděpodobné, že by ho Canadiens dokázali vyměnit do týmu, s nímž by rodák z Connecticutu poté odmítl podepsat. Takový klub by totiž riskoval, že by Pacioretty po 1. červenci 2019 odešel jako nechráněný volný hráč.

Nová smlouva s tučnějším platem

Tím se dostáváme k nové smlouvě. Ta je totiž v podstatě středobodem celé kauzy. Pacioretty si momentálně díky svému šestiletému závazku vydělává v průměru 4,5 miliónů dolarů za rok, končit mu má po příštím ročníku. Novou může podepsat od 1. července letošního roku, ale s propiskou s logem Canadiens tak zřejmě neučiní.

Ptáte se proč? Pro odpověď se musíme vrátit až do srpna 2012, kdy Bergevin při jednom ze svých prvních kroků v roli GM Montrealu podepsal s Paciorettym smlouvu, která bývá označována za jednu z nejvýhodnějších v celé NHL. Jenže zatímco Bergevina během let plácali za tento podpis po zádech, skórující Pacioretty sledoval, jak hráči, kteří dávají méně gólů než on, dostávají někdy i dvojnásobné platy.

Tady nejde tolik o peníze jako spíše o uznání. Od fanoušků i soupeřů se mu ho dostává, ale na výplatní pásce se to neprojevuje. Pacioretty cítí, že patří mezi nejlepší střelce v NHL, ale nedostává za to adekvátně zaplaceno. Pozdě bycha honit, tehdejší agent Alec Schall dostal po 14 měsících od podpisu kontraktu padáka.

Plat mu to nicméně nezvedlo. O to větší má Pacioretty motivaci říci si v příštím kontraktu o mnohem více peněz, nota bene když by ho měl vyjednávat s Bergevinem. Na druhou stranu je potřeba říci, že Bergevinovi se zřejmě docela oprávněně nelíbí představa toho, že by měl s hráčem, jemuž bude v době začátku případné smlouvy 31 let, podepsat dlouhodobý kontrakt s vysokým platem.

K tomu všemu je navíc potřeba zmínit statistiky. V letošních 64 utkáních vstřelil Pacioretty pouhých 17 branek a celkem nasbíral 37 bodů. Zaznamenal tak svá nejhorší čísla v kompletní sezóně, a byť ho trápila zranění a měl pouhou 8,02% úspěšnost střelby (kariérní průměr má 11,04 %), na jeho hodnotě jak při vyjednávání kontraktu či výměny to nepřidalo.

Bergevin ovšem bude chtít z potenciální výměny vytěžit maximum. Dívat se, jak Pacioretty dává v dresu jiného týmu 30 a více gólů, totiž bez tučné protihodnoty určitě nechce. Nyní však čelí překážce, s níž nepočítal – že případný zájemce bude chtít mít jistotu, že s ním Pacioretty podepíše novou smlouvu.

Montreal má dva měsíce na to, aby tuto složitou situaci vyřešil. Bergevin bude zřejmě muset snížit svoje požadavky, aby našel partnera na výměnu. Druhou variantou je počkat na sezónu, a pokud se Pacioretty vrátí zpět do své formy, může za něj během uzávěrky vytěžit mnohem větší protihodnotu, než jakou by získal nyní v létě. Potenciální zisk je velký, ale risk také není zanedbatelný. Třeba se zpátky do formy nevrátí, možná se nedej bože zraní.

Ať už to dopadne jakkoli, možnost, že by americký kanonýr zůstal v Montrealu, se momentálně jeví jako naprosto minimální. Bergevin nechce podepsat dlouholetou a tučnou smlouvu, kterou by kapitán Canadiens chtěl, a Pacioretty ze svých požadavků ustupovat nebude.

Tak jak to celé skončí?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.