bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Může se Bäckström stát nejproduktivnějším Švédem v NHL?

24. října 2014, 16:02

David Motloch

Nicklas Bäckström, skromný a tichý chlapík. Nedává příliš mnoho rozhovorů, skoro byste o něj na ulici zakopli. Jenže právě tento švédský útočník už v NHL dokázal velké věci. Ve středečním zápase s Edmontonem dosáhl na hranici 500 bodů, přitom ještě ani nedovršil věkové hranice 27 let. V zámoří jej začínají přirovnávat k nejslavnějším švédským hvězdám. A právě proto vychází na povrch otázka: Může se Bäckström stát nejproduktivnějším Švédem v historii NHL?

Možná by ani nemělo být překvapením, že si Nicklas Bäckström ve středeční noci proti Edmontonu tiše připsal jubilejní pětistý bod v NHL. Tiše proto, že tento švédský útočník za svou kariéru takto provádí snad úplně vše. Jistě to má co do činění s tím, že Švédi celkově v NHL přirozený rozruch nikdy nevyvolávali, a stejně jako jeho většina vrstevníků, ani on sám není svou hrou nikterak unešený.

Rodák ze švédského Gävle navíc působí v týmu, kde téměř veškeré světlo reflektorů zaujímá ruská superhvězda Alexandr Ovečkin. Jenže to právě Bäckströmovi vyhovuje a se svou pozicí v týmu je spokojený. Zatímco se jeho ruský parťák vypořádává se statusem superhvězdy, Nicklas v tichém pozadí sbírá jeden bod za druhým. Vždyť čtyřka draftu z roku 2006 ještě nedosáhla ani hranice 27 let a v NHL má v 501 zápasech bilanci téměř bodu na zápas.

Bäckström je pravidelným tahounem týmu takřka už od jeho prvního vystoupení v NHL v dresu Capitals a v lize je považován za jednoho z nejlepších nahrávačů. Často v týmu zastává i důležitou obrannou část, především právě v lajně s Ovečkinem. Zkrátka a jasně, Nicklas se vydal na cestu mezi ty nejlepší švédské hráče, kteří kdy v NHL nastupovali. Na tom, jestli se mu to povede, bude záležet, jestli ustojí srovnávání s těmi nejslavnějšími jmény, a v neposlední řadě i to, jak dlouhá jeho kariéra nakonec bude.

Doposud byl Bäckström více než spolehlivým hráčem, když za celou svou kariéru vynechal pouze 45 utkání, z toho hned 40 v sezóně 2011/12, kdy utrpěl jediné vážnější zranění při otřesu mozku. Od té doby však nevynechal jediný zápas. S určitou dávkou štěstí a s dlouhodobými výkony na té nejvyšší úrovni není považováno za bláznovství, že jednoho dne by Nicklas skutečně mohl být nejproduktivnějším Švédem v historii NHL.

Tím nejvyšším v pomyslném žebříčku produktivity je Mats Sundin, který ukončil kariéru s 1 349 body za 1 346 zápasů. Dalším na seznamu je Daniel Alfredsson, který má za 1 246 zápasů na kontě 1 157 bodů. Alfredsson má však před sebou v NHL nejistou budoucnost a je docela možné, že svůj účet již nerozšíří. Zatímco Sundinovi se hranice 500 bodů podařilo dosáhnout již ve 25 letech, tedy skoro o dva roky dříve než Backstromovi, Alfredsson na stejnou metu dosáhl až téměř ve 30 letech.

Kouzlem Daniela Alfredssona však byl fakt, že jeho nejvíce produktivní roky přišly až po dosažení 30 let a body pravidelně sbíral i doteď. Pokud se právě toto Bäckströmovi podaří a udrží si vysokou produktivitu i v nadcházejících letech, není nemožné, aby nevyzval na souboj právě prvního Sundina. Útočník Detroitu Henrik Zetterberg a dvojčata Sedinovi už jsou pravděpodobně ve svých kariérách příliš daleko, aby na podobnou metu dosáhli. Všichni tři mají již 34 let a Henrik Sedin je s 834 body nejproduktivnějším z této trojice.

Bäckström má včetně tohoto ročníku smlouvu s Capitals na dalších šest sezón. V roce 2020, kdy jeho kontrakt vyprší, mu stále nebude ani 33 let. Ve smlouvě má navíc tzv. „No trade clause“, kdy si od sezóny 2015/16 může sepsat seznam sedmi týmů, do kterých jej v případě zájmu Washington nebude moct vyměnit.

Centr Capitals tak má poměrně dost možností a prostředků, jak se do historie NHL skutečně zapsat. Za předpokladu, že zůstane zdravý a bude i nadále vykazovat stejně produktivní čísla, měl by mít na svém kontě v době, kdy mu vyprší kontrakt s Washingtonem, okolo 1 000 bodů.

A pokud skutečně dokáže Matse Sundina překonat, jen těžko si můžeme představit, že by tento švédský útočník neskončil i v síni slávy NHL. Možná že i této hokejové mety dosáhne v tichosti, jak je u něj zvykem. Zápisem mezi ty nejuznávanější osobnosti NHL by jej však celý svět zajisté přestal přehlížet a ignorovat. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.