bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Muž v Ovečkinově stínu? Bäckström je vždy o krok napřed, připomíná mi Trottiera, smeká Boudreau

19. května 2020, 10:00

Tomáš Zatloukal

Je elitním tvůrcem hry, možná tím úplně nejlepším v NHL. Vždyť nikdo nenastřádal od vstupu Nicklase Bäckströma do zámořské profiligy více asistencí než on. Ani Sidney Crosby, ani Joe Thornton. Mnohdy ale zůstává stran zájmu médií i fanoušků, ve stínu Alexe Ovečkina. Teď před ním ovšem hluboce smekl jeho bývalý kouč Bruce Boudreau.

Na lavičce Washington Capitals strávil přes čtyři sezony.

Za tu dobu dokonale poznal, jakým talentem oplývá fantastický kanonýr Ovečkin i jeho dvorní nahrávač Bäckström. A v pondělním vysílání NBC Sports se Boudreau o geniálním Švédovi rád rozpovídal. Vedl ho už jako nováčka v sezoně 2007/2008.

"I když byl tehdy mladičký, tak bylo vidět, že z něj roste skvělý hokejista. Vždy byl o myšlenku napřed, o krok před ostatními," vybavuje si Boudreau, mimo jiné majitel druhého nejvyššího vítězného procenta mezi trenéry s alespoň tisícovkou zápasů.

Onen nováčkovský ročník byl symbolický. Vždyť zatímco Ovečkin dal 65 gólů a prostřílel se až k Hart Trophy, Bäckström s 69 body zůstal bez trofeje. Nejlepším zelenáčem vyhlásili Patricka Kanea z Chicaga.

Od těch dob se nic nezměnilo - Ovečkin sbírá individuální ocenění, zatímco jeho parťák je přehlížen. Jeho sbírka je skromná, Bäckström se dočkal jen nominace do All-Rookie Teamu a jedné pozvánky na Utkání hvězd.

V 956 zápasech přitom Bäckström nastřádal 684 nahrávek a celkem 927 bodů. Jen čtyři hráči byli od jeho příchodu do NHL produktivnější (Ovečkin, Crosby, Kane a Jevgenij Malkin).

"Připomíná mi Briana Trottiera. Hráče, který sice nebyl extrémně rychlý a silný, ale myslelo mu to," přirovnal Boudreau, který má na postu obránce za sebou 141 zápasů v NHL během osmdesátých let. Na vlastní kůži tak zažil umění kníratého centra, z jehož brilantních nápadů těžil Mike Bossy.

Pro Bäckströma jistě jde o lichotivé srovnání. A nepochybně by se mu líbilo ukončit kariéru s tolika prsteny pro vítěze Stanley Cupu jako Trottier. Legenda newyorských Islanders slavila také s  Pittsburghem a získala jich šest.

Ovečkinův plavovlasý kumpán má zatím jeden. Z roku 2018. A přispěl k němu po svém - 18 asistencemi ve 20 zápasech. Stihl nasázet i pět gólů, včetně jednoho vítězného. Jako tradičně ale pozornost poutali jiní - Ovečkin, Jevgenij Kuzněcov či Braden Holtby.

Dočká se Bäckström jednou satisfakce v podobě uvedení do Síně slávy? Právě o tom se v zámoří mluví. Vždyť dvaatřicetiletý seveřan je vskutku výjimečný a jeho hra i statistiky mluví jasně. Řadí ho mezi přední "plejmejkry" v novodobých dějinách NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.